Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Тест на програмите за превенция на употребата на наркотици
13 Юли 2016, МИН.
Тест на програмите за превенция на употребата на наркотици
Виж още
            В този брой на предаването ще видите:

Президентски избори. Реалност или възможност е общият ляв кандидат? Говори Корнелия Нинова.

Нелегални цигари. По следите на една разбита схема за контрабанда с цигари – разказва главен комисар Ивайло Спиридонов.

Тест на превенцията. Какъв ще е резултатът от тест на програмите за превенция на употребата на наркотици? Дискусия в "Денят започва".

Световна титла по ММА. "Денят започва" с елегантна хватка. Александра Тончева споделя какво е да си жена, да си боец и да си първа сред аматьорите.

Лято в "4D" версия. Колко получаваме, когато "даваме повече"? Лео и Рафи – гости в "Денят започва".

Гледайте "Денят започва" всеки делник от 6:00 часа по БНТ1!          
Части
13 Юли 2016, 07 МИН.
Лято в „4D“ версия
В "Денят започва" ви представихме новият клип на Лео, Део, Рафи и Играта. Това е петото юбилейно парче за 4D. Това, което събира групата е тяхното приятелство. В новата им песен се включва и малката красавица Девора. Гости в студиото на предаването бях Лео и Рафи, за да разкажат повече за новата си песен и за клипа към нея. Вижте какво казаха те!
13 Юли 2016, 14 МИН.
Разбита схема за контрабанда с цигари в Испания

Три незаконни фабрики за производство на цигари удариха испанската полиция и българските антимафиоти. Папиросите, произвеждани там, освен нелегални са били и опасни, стана ясно от изявленията на шефа на испанската криминална полиция. Работата по случая тръгва от информация, която ГДБОП подава на испанските си колеги. Гост в студиото на „Денят започва“ беше Ивайло Спиридонов, директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

„През 2015 г. започна по-интензивен обмен, тъй като започнахме да получаваме доста по-добра оперативна информация за лица, които пътуват в Испания, за да работят в тези фабрики – български граждани, и лица, които са ангажирани с логистиката на тези фабрики. Имам предвид това, че от български предприятия в страната бяха карани консумативи за производство на цигари, тютюн и т. н.“, разясни Спиридонов.

Установило се е, че от 20-те задържани българи 2 лица живеят в Испания и са ангажирани с логистиката и управлението на тези три фабрики и основните организатори са българи.

„Едната фабрика, фабриката в близост до Толедо, бих казал, че е най-модерната от тях. Най-вероятно самото помещение е строено за това. Така е избрана локацията на цеха, че точно за ти минути автомобил или товарна композиция може да излезе на магистралата и да тръгне във всякаква посока. Наистина къщите и имотите, които са около фабриката, са на лице – испански гражданин, като тепърва предстоят много въпроси към него, естествено поведен е разговор с въпросния испански гражданин, но колегите тепърва предстои да работят с него в Испания“, каза Спиридонов.

Той обясни, че хората, които са работили в тези фабрики не са излизали от тях през целия процес на производството, тъй като обикновено такива нелегални фабрики се правят в малки населени места и местните веднага забелязват лица, които не са от региона.

Спиридонов каза, че тази фабрика в Толедо е направена така, че човек не може да разбере какъв точно цех е, звукоизолирана е, а техниката в нея е чисто нова.

„Май месец миналата година с постановление на Министерски съвет беше създаден и Центърът по противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари в сградата на ГДБОП, където са ситуирани служители от абсолютно всички държавни структури на държавата, които имат ангажимент към фиска на страната. След създаването на този център резултатите са видими и то не от цифрите, които предоставя МВР, а от цифрите, които предоставят външни структури, които са ангажирани с изследвания за незаконното производство на цигари“, каза той.

13 Юли 2016, 27 МИН.
Корнелия Нинова: Президентът трябва да залага само на националния интерес на България
Президентските избори предстоят в края на октомври или началото на ноември. До момента обаче кандидати няма. Знае се кой няма да се бори за поста държавен глава. Президентът Росен Плевнелиев обяви, че се отказва от втори мандат и това постави в позиция и управляващите да търсят нов кандидат. Опозицията пък така или иначе трябва да търси кандидат за държавен глава, но все още и вляво има повече слухове и спекулации, отколкото яснота. С лидера на БСП Корнелия Нинова разговаряхме в студиото на "Денят започва" за това реалност или възможност е общият ляв кандидат.

Вчера беше началото - първият разговор след години на напрежение между нас и АБВ и "Движение 21", призна Нинова и допълни, че политическите формации застават единно зад три неща. Първо да променим съдържанието и вида на президентската институция такава, каквато ГЕРБ я направиха и оставят с техния мандат. Второто е оценката за този мандат. "Тя е провал за ПП ГЕРБ и за господин Плевнелиев." И третото - как смятаме, че трябва да изглежда президентската двойка като профил и като качества. 

По думите на лидера на БСП президентът трябва да води балансирана външна политика и залага само на националния интерес на България. Във вътрешен план държавният глава не трябва да разделя и противопоставя групи от българите един срещу друг. Да брани конституционните права на българските граждани. "Представяме си го като човек родолюбец, който милее за България. В този общ профил ще продължим разговорите за двойката", посочи тя и предположи, че различия между партньорите ще се появят, когато започне обсъждането на имената. Корнелия Нинова припомни, че разговорите в момента се водят по волята на гласувалите в допитването на БСП за това в какъв формат да се яви столетницата на предстоящите президентски избори. Тяхната воля показва освен това, че Георги Първанов и Ивайло Калфин не са сред желаните кандидати за президент. 

Корнелия Нинова подчерта, че БСП отхвърля независима кандидатура, подкрепена от инициативен комитет, позовавайки се на допитването в партията. "Независим кандидат събра едва 3%." Според нея това, което може да обедини левите формации в общ фронт, е обща кандидатура, подкрепена от всички. "Вървят номинациите в партията в момента. Впечатлението ни е, че се издигат партийни кандидатури досега на конференциите. Така че ще бъдат едни много трудни разговори според мен оттук нататък. И дано да намерим държавническото в себе си, за да постигнем тази цел, която сме си поставили - промяна на този стил на управление."

По отношение на промяната в БСП, Корнелия Нинова беше категорична, че такава е наложителна. На първо място тя касае стабилизирането на местните структури. Освен това се работи върху промяната на начина на правене на политика. "Аз го нарекох на конгреса комуникационна революция. Отваряне към граждански структури, синдикати. За един месец сме направили около 50 такива срещи с различни структури на гражданското общество извън БСП. В парламента - силна и аргументирана опозиционна политика и подготвяне до края на годината на национален план, различен от това, което в момента е България. Ние трябва да дадем алтернатива на хората", каза тя и подчерта, че предсрочни парламентарни избори ще има и БСП трябва да е готова с алтернативата. 

Вижте целия разговор във видеото.


13 Юли 2016, 16 МИН.
Как да се прави превенция на употребата на наркотици?
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов преди няколко дни предложи тестове за наркотици да бъдат включени към профилактичните прегледи при личните лекари за учениците. Идеята е превантивна мярка. Според депутати връзката между родителите и децата е нарушена, семейните цености почти ги няма и по този начен това може да бъде поправено. Доколко тази идея би била от полза и на учениците, и на родителите? По темата разговаряхме в студиото на "Денят започва" с директора на Националния център по наркомании д-р Пламен Попов и психолога в общност "Ново начало" Калин Петков.

Д-р Пламен Попов се надява, че това ще бъде обсъдено. По негово мнение е необходимо да се направи обзор на световната практика, както в различните европейски страни, така и в Щатите. В някои от европейските страни няма въведено такова тестуване и се отрича. В други страни от ЕС е въведено като избор на училищата. В Англия отдавна съществува подобна практика, но пак е даден избор на самите училища и на технните ръководства да въвеждат подобни тестове. В Щатите е експериментирано дълго време и също е противоречиво. Резултатите не са точно определени, мненията на специалистите са противоречиви. Най-общо се смята, че за децата, които експериментират или започват да експериментират, има положително влияние, защото това ги въздържа от нови експерименти. Д-р Попов каза, че в България в някои училища отдавна е въведено тестването.

Калин Петков разказа, че доста сериозно са се запознали със световния опит в прилагането на тестове. Американската педиатрична асоциация отрича използването на наркотични тестове като превенция. Не е ясно какво ще се случи с тези деца, няма институции, които да са подготвени да работят с тях и се индикира проблем, с който не се знае как да се справим. Петков смята, че превенцията от британски тип е много по-успешна. Тя включва две направления - разговори от първо лице и анонимна анкета с 20 въпроса. Те работят с деца в риск повече от 6-7 години, предлагат превенция със спорт, арт терапия и интерактивни игре. По негово мнение приложението на тестове за наркотични вещества не би решило проблема, а би го задълбочило.
13 Юли 2016, 05 МИН.
Как се формира вкусът към споразумяване?
Отборът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" спечели състезанието по медиация и преговори на Виенския център по международен търговски арбитраж. Нашият отбор се нареди сред отбори от цял свят, избрани след продължителна селекция. Репортерът Благой Цицелков разказа повече за това постижение.

Състезанието представлява симулация на медиационна сесия. Медиацията е способ за извънсъдебно решаване на спорове. За състезанието са били избрани 30 отбора, от които 20 са били преговарящи и 10 са били медиатори. Нашият отбор е играл като страна преговарящ по спор, който е бил предложен за врешаване на Виенския арбитражен съд. Идеята е да бъде представена разликата между арбитражното проиводство и медиацията. Подготовката на отбора ни е отнела много месеци. Освен теоритическата част те са правили и практически симулации на сесии.
13 Юли 2016, 14 МИН.
Какво е да си жена, да си боец и да си първа сред аматьорите в ММА?
Александра Тончева спечели световна титла по ММА за аматьори. За това какво е да си жена, да си боец и да си първа сред аматьорите разговаряхме в студиото на "Денят започва" с шампионката, треньорът ѝ Николай Добруджански и президентът на Българската федерация по ММА Станислав Недков-Стъки.

Тончева сподели, че за нея емоционалното напрежение е било по-голямо. Тя е знаела, че подготовката ѝ е била на ниво, но все още се притеснява преди мачове. Добруджански разказа, че подготовката за едно такова състезание отнема месеци целенасочена работа, конкуренцията е жестока. Недков определи победата на Тончева като грандиозен успех за българския спорт.
13 Юли 2016, 04 МИН.
Финансовата грамотност от 2 до 200
Колко важна е грамотността, особенно когато говорим за пари? Ако вземем за пример ощетените от последите финансови пирамиди тук у нас и техния крах, ще си отговорим сами на въпроса дори без никакво проучване - животоспасяваща и изключително важна. Кои знания обаче се включват в това понятие и как се придобовита? Дават ли гаранция за справяне? В "Денят започва" опитахме да обобщим отговорите.
13 Юли 2016, 05 МИН.
Законът и ние: Оценка на въздействието на законодателството
С приемането на промените в Закона за нормативните актове, които ще влязат в сила от началото на ноември, за първи път се въвежда изискване за оценка на въздействието на законодателството. Кръгла маса по темата събра представители на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, Съвета за административна реформа, неправителствения сектор. Още по темата в рубриката „Законът и ние“.
13 Юли 2016, 02 МИН.
Курс по планинско оцеляване за деца на Витоша
Какви са рисковете при планински излети през лятото, и как може да се справим с непредвидени ситуации в планината? Това са основните теми на лятното обучение за деца, което се провежда тази седмица на Витоша, а преподаватели по планинско оцеляване са скаутите от „Сдружение на европейските ровери в България".

Над 50 малки планинари се събраха на поляната пред Детският екостационар „Бели Брези“ в Дендрариума. За пръв път те видяха, как се правят различни видове възли и примки и разбраха как въжето може да е незаменим помощник в планината. Децата научиха и други базови умения за оцеляване в дивата природа, както и каква е най-подходящата екипировка за излет.

Стоян, 5 години: "Разбрах какво си слагам в раницата. Слагам лятно яке."

Надежда Маринчевска, 11 години: "Най-важните неща трябва да са храна, вода, карта и компас, още ветробойка, която ни пази от дъжд и вятър."

Според организаторите от Природен парк „Витоша“, след курса интересът на най-малките към планината ще се увеличи, а родителите също приемат идеята с въодушевление.

Стоян Бонев, дядо на Стоян: "Като видяхме, че има такъв курс тук, решихме да отсъства пет дена от детската градина и да научи тук нещо."

Работа с компас и ориентиране без съвременни технологии, оказване на първа помощ при инцидент и избор на маршрут за планински преход, са сред най-важните теми в обучението.

Алексей Потебня, "Сдружение на Европейските ровери в България": "Основните умения, които децата трябва да усвоят, е да бъдат добри планинари на първо място и още по-важното е да са добри хора. Планината учи на страшно много добрина и на-важното е тази добрина да  се възпитава. Нашата работа е да при дадем от нашата собствена добрина и знания, до колкото е възможно, така че да може децата да си я отнесат със себе си в къщи."

Основните постулати на скаутското движение като работа в екип също и любов към природата също са залегнали в курса.

Алексей Потебня: "Ние сме скаути водачи, реално след като вече сме минали пътят на скаута, вече сме водачи и това е до живот. Отделно ги учим как попаднали в стресова ситуация - загубили се или всичко е възможно, така че да не изпадат в стрес, да са сигурни че всичко ще завърши добре."

За да приложат наученото на практика, на финала на курса по планинско оцеляване е организиран поход от Дендрариума до Златните мостове. А за всички участвали деца ще има и сертификати.
Виж още