Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
В епицентъра на обществените проблеми - омбудсманът Мая Манолова
8 Март 2017, МИН.
В епицентъра на обществените проблеми – омбудсманът Мая Манолова
Виж още
            Темите в предаването:

8 март е всеки ден. За жените и живота в родилното отделение – говори д-р Валентина Григорова.

Истината и фалшивите новини - коментар на Ивайло Дичев и Константин Вълков. И още: защо децата в Германия вече учат “новинарска грамотност“;

В епицентъра на обществените проблеми - омбудсманът Мая Манолова.

Кои са днешните родственици на Васил Левски – БНТ представя “В кадър“ филма “Родът на Апостола“.

Гледайте "Денят започва" всеки делничен ден от 6:00 часа!          
Части
8 Март 2017, 14 МИН.
В кадър: Родът на Апостола
В рубриката на БНТ "В кадър" тази вечер ще видим кои са живите родственици на Васил Левски. Гост в студиото е журналистът Весела Смилец от екипа, създал филма. Тя изнася факти, до които авторите са стигнали в процеса на работата си.

Живите родственици на Васил Левски са около 50, разбираме от Весела Смилец. Това са два големи рода - по линия на майката и по линия на бащата. За Кунчевите - рода на бащата се знае по-малко, те са били бояджии. Караиванови - родът на майката са били по-заможните. И от двата рода до момента има разклонения. Във филма авторите са се ограничили до потомството, което тргва по разклонението на дървото след семейството на Апостола. Гина и Иван имат няколко деца. От тях Христо и Петър - братята на Апостола - умират и нямат поколение, както и едно малко дете, което също умира. От това семейство потомство и разклонения до днес дава единствено сестрата на Левски - Яна. От деветте й деца потомства до днес имат три от дъщерите й. Към тези три представители на тези три дъщери, праправнучки на Яна и прапраплеменнички на Левски, се е насочил авторският екип. Те са героините на филма.

Според Весела Смилец, проучили огромно количество исторически материали, границата между истината и легендата е много тънка. Това затруднява и самите историци, защото родствениците дават сведения на първите историци-биографи на Левски. Те дават сведения за онези моменти от живота на Левски, които остават скрити заради конспиративния характер на работата на Апостола. Така, чрез тези родственици влизаме в един по-интимен кръг, въпреки че те се опират на много паметни бележки.

vlcsnap-2017-03-08-09h19m00s3Научаваме, че Васил Караиванов, първи братовчед на Левски, му е дясна ръка в Карловския революционен комитет и един от хората, които са участвали в тази дейност. Той дава на историята изключително документално наследство, преразказано от неговия син и събрано в кннига. самият Васил Караиванов се е срещал с много историци. Синът му Петър е присъствал на разговорите му, примерно, с Димитър Страшимиров, разказвал е на Захари Стоянов.

Още тук обаче, започва едно разминаване, отбелязва Смилец. Синът Петър на Васил Караиванов казва, че къщата на Левски, след като е била разрушена, е била възстановена по памет на Васил Караиванов. Прапраплеменницата на Левски - Жанина, която зрителите ще видят във филма, казва, че тази къща е възстановена по един хартиен модел на Христо Фъргов, член на Карловския революционен комитет. Двата источника държат на своята истина и всичко това влиза в историческа памет и "се превръща под някаква форма в национална памет", която е влязла в по-голяма степен в съзнанието на всеки един от нас, смята журналистката.

Разказвачът във филма е историкът проф. Пламен Митев. Той търси истината, но описва и обратния процес. Родствениците на Левски пазят паметта, предавана от дедите им, но я доразвиват чрез прочетеното в разработките на историците. Така се получава "едно интересно обрастване" и отново отиваме до образа на Левсик, който за нас остава легенда, "включително и заради това, че никой не е намерил костите му, а всички се стремим към него".

Гледайте филма на журналиста Весела Смилец, режисьора Борислава Димова и оператора Атанас Атанасов
"Родът на Апостола" на 8 март вечерта от 22.25 часа.
8 Март 2017, 30 МИН.
Мая Манолова: „Великден за всеки“ подпомага най-уязвимите хора в България
Уважение към днешната българка за нейната сила, борбеност, отдаденост на семейството и кариерата и за това, че въпреки многобройните ангажименти успява да е стилна, усмихната, красива изрази националният омбудсман Мая Манолова в студиото на "Денят започва" по случай 8 март - международният ден на жената. Въпреки дискриминацията, която все още съществува, включително и в България, българката е героят на България днес, категорична беше Мая Манолова.

В деня на празника тя отбеляза, че проблемът с насилието над жени е проблем и в България, където всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие, което означава, че всеки четвърти българин е насилник. Проблем е и по-високата безработица сред жените, която, по думите на омбудсмана, е в резултат от дискриминационните изисквания на хората, които наемат на работа. Изискванията към една жена обикновено са да бъде до 30 години, с няколко висши образования, с няколко езика, да е родила 2 деца и да има 10 години стаж, коментира Манолова. Подчерта, че надеждата ѝ е била в законодателството поне да регулира отношенията в сферата на труда, но за съжаление законът за равнопоставеност на половете, който беше приет през миналата година, е празен от съдържание, съдържа само декларативни норми и на практика след неговото приемане нищо не се промени.
Разтревожена съм от драстичните случаи с експлоатация на жени, каза омбудсманът, и поздрави жените от Ветрен, от Дупница, оставени без заплати, зад чиито искания и проблеми е застанала и ще се бори през следващите месеци.

Започва второто издание кампанията "Великден за всеки", обяви националният омбудсман. Тази национална кампания е може би единствената, насочена към възрастните хора у нас и е в партньорство с българските производители на храни, БЧК, Българската хранителна банка, доброволчески организации, БПЦ и с благословията на Негово светейшество патриарх Неофит, каза Мая Манолова. Кампанията подпомага най-уязвимите хора в България - нашите майки и бащи, нашите баби и дядовци. Целта на тази инициатива е да привлече вниманието към това как живеят те и необходимостта да бъдат повишавани техните доходи и да имат повече уважение и подкрепа в обществото. Конкретните измерения на тази цел е за големия християнски празник Великден всички български пенсионери по възможност да получат шанс за пълна великденска трапеза.
Миналата година кампанията е успяла да събере 1 милион в пари и храни, така празникът е бил по-щастлив за 33 000 пенсионери, които са получили хранителни ваучери, и за още хиляди, които са получили хранителни пакети.

Сега целта е същата - набиране на средства - на кратък номер 1255 и банкова сметка, която е на сайта на омбудсмана и на БЧК, съобщи Манолова.

Проблемът на всяко българско правителство, независимо от политическата му принадлежност, е, че когато подкрепят пенсионерите, го правят до определен праг, коментира омбудсманът. Тази година подкрепата е само за възрастни хора с пенсии до 314 лв. - това е прагът за бедност.

Омбудсманът се спря и на въпроса защо все още не е прилага законът, който позволява да не е плаща ДДС за дарени храни, като поясни, че три министерства не са си написали домашното и не са подготвили подзаконовите нормативни актове.

Мая Манолова коментира и проблема с качеството на храните от една и съща марка, произведени за Източна и за Западна Европа.

Как - вижте цялото интервю.
8 Март 2017, 06 МИН.
Законът и ние: „Ограничаване на корупционните практики в общините чрез намаляване на административната тежест върху малкия и среден бизнес“
"Регулаторните режими и административната тежест за фирмите не намаляват и реформите за подобряване на бизнес средата остават само добри пожелания. В България е налице некачествена свръхрегулация.“ Изводът е на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП), който изготви доклад на тема „Ограничаване на корупционните практики в общините чрез намаляване на административната тежест върху малкия и среден бизнес". Докладът ще бъде публикуван днес на интернет страницата на Центъра. Още по темата в рубриката ни Законът и ние“.
8 Март 2017, 22 МИН.
Истината и фалшивите новини
Фалшивите новини или тези, които се твърди, че са се случили, но не са, заемат все по-големи територии. Проблем са на съвремието ни и все по-малко са тези, които могат да разпознаят фалшивата новина. Превръщат се дори в оръжие, което може да унищожи целта си бързо. Годти по темата в студиото на "Денят започва" бяха проф. Ивайло Дичев, преподавател по културна антропология в СУ „Св. Климент Охридски“ и Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио.

"Този феномен съществува отдавна и докъде може да се прави разлика между фалшиви и глупави новини - това е важно", смята Вълков. Той обясни, че те се създават по ред причини и не са ново явление. Журналистът разказа, че подобен бум на фашиви новини е имало и при появата на радиото.

"Една част от новините, които се пускат са майтапи. Има дори сайтове, специализирани, които правят шеговити новини", отбеляза проф. Дичев. Той обясни, че очевидно става дума за различни слоеве на публиката - тези, които разбират, че става въпрос за глупости и по-първосигналните хора, които реагират на това нещо. По негово мнение проблемът е в сегментирането на публиката и таргетирането на фалшивите новини.

Все повече ученици и студенти не успяват да разпознаят истинска от фалшива новина. Това твърдение заплашва демокрацията, казват анализатори и вещаят тъмни времена за журналистическата професия. Учените са убедени, че само образованието ще се справи с епидемията фалшива информация. Ето защо не е изненада, че сред най-новите предмети, които вече изучават учуници в Германия и САЩ, е медийната педагогика или новинарска грамотност.
8 Март 2017, 17 МИН.
За жените и живота в родилното отделение
Здравето е важно за всеки. Дори и на белия свят идваме с лекарска помощ. От 45 години д-р Валентина Григорова е лекар, а от 39 е със специалност гинеколог. Тя беше гост в предаването "Денят започва".

"Много важно е в нашата професия, точно в нашата специалност това, което работиш, да го правиш с удоволствие", каза д-р Григорова. Тя разказа, че за тази професия са необходими много знания, много умения и много опит. "Няма посредствен лекар, от който да стане акушер, защото акушерството е и изкуство", смята тя.
8 Март 2017, 06 МИН.
Кои са най-честите грешки, които прави нежният пол зад волана?
Репортерът Ирина Шуликова опроверга всички твърдения от страна на мъжете по отношение на това как карат дамите. Тя беше в столичен авто сервиз където днес обръщат специално внимание на жените по случай 8 март.
8 Март 2017, 05 МИН.
За привлекателните мъже и силните жени
Следващата тема е подарък за всички дами. За политиците, които топят сърца с чар и красота, ни разказа Ирина Шуликова. За някои от жените в политиката, които освен, че са изключително силни и влиятелни, са и много красиви, ни разказа пък Йордан Димитров. Оказва се, че сексапилът не е табу в света на дипломацията - Ирина и Йордан са ни подготвили няколко примера за доказателство, че понякога е нужен само един поглед от точния човек, за да се влюбим.
8 Март 2017, 03 МИН.
Фестивал на настолните игри
Над 200 любители-геймъри събра единствения у нас Фестивал на Настолните игри, който се проведе във Велико Търново. Тази година бяха представени над 150 заглавия от цял свят, които включват както добре познатите игри като „Не се сърди човече“ и „Монополи“, така и най-новите и модерни предложения за свободното време. Какви умения обаче са необходими, за да печелим в  настолните игри?

Настолните игри стават любими занимания на хората още от детството - семейство се събира, за да играе карти, „Не се сърди човече“, „Монополи“, табла или шах. Съвременните игри навлизат в началото на новия век и днес са популярни по цял свят.

„Темите следват тенденциите в киното, в другите форми на забавление, книги и комикси, компютърни игри, има паралел. Има някои, които са много прости, обясняват се за 30 секунди и веднага ги играеш. Има и такива, които са много по-сложни и се играят няколко часа“, разказа Ивайло Драганов, организатор.

Има както солови, така и кооперативни настолни игри. За разлика от компютърните игри, те наистина са предизвикателство и удоволствие на мозъка.

„Играта се казва "Адреналин". Представлява нещо като класически компютърни екшън игри, пренесени на игра за маса. Положителното е, че тук можеш да седнеш с приятелите си около масата да играете и все пак има социален елемент в играта“, каза Траян Димитров, участник.

„За първи път играя тази игра, преди малко ми обясниха правилата, сега се сработваме с екипа, тъй като тя е отборна игра. Засега ми харесва, ще видим малко повечко време като я поиграя, тогава ще разбера дали е моята игра, така да се каже“, сподели Григов, играч.

Геймърите са категорични още, че настолните игри помагат за развитието на бърза и качествена мисловна дейност, изграждат правилна и успешна стратегия, превръщат играчите в по-концентрирани хор и то не само по време на игра.

„Има два типа игри основно – американски тип и европейски тип и отскоро има и Япония влияние. При евро игрите основното нещо е механиката на играта. При американските по-водеща е историята, те са започнали от ролевите игри и военните игри през 80-те години, така че там има повече късмет, повече конфликт между играчите. Наскоро от Япония навлязоха игри с малки компоненти, минималистични, примерно игра само с 16 карти“, обясни Ивайло Драганов, организатор.

Фестивалът на настолните игри продължава и в Габрово.
8 Март 2017, 02 МИН.
Мъж плати винетката си с жълти стотинки
Мъж от Велико Търново плати годишната винетка за автомобила си с жълти стотинки. Михаил Димитров втора година протестира по този нетрадиционен начин, като за целта той и приятелите му събират стотинки доста време. Стотинките са по една, две и пет, а купуването на винетката постави на изпитание нервите на служителите в Областното пътно управление в старата столица.

Михаил Димитров решил отново да протестира, защото, според него, състоянието на пътищата у нас не се е подобрило по никакъв начин спрямо миналата година.

„Пътищата ни са със същите дупки, падат лампи по магистралите, убиват хора, това е просто нечовешко. Според мен трябва да е от 67 в порядъка на до 70-80 не повече, даже и тези са много“, смята той.

Събрал стотинките за две седмици. Помогнали му негови приятели. Решил да не улеснява служителите в Областната пътна агенция и затова не разделил събраните стотинки.

„Този път са в едно чувалче общо, не съм ги броил колко са самите стотинки поотделно. Бях видял, че някой си беше платил данъкът в чужбина с жълти стотинки и от там и на мен ми хрумна тази идея за купуване на винетка с жълти стотинки“, каза Димитров.

Мъжът успя да изненада не особено приятно служителите в АПИ и стотинките му бяха броени в продължение на два часа и половина.

„Надявам се инициативата да има някаква реакция в София да видят, нали, че протестираме и не сме съгласни с тази цена на винетката. Няма абсолютно никакъв смисъл хората да плащат за нещо, което чупи повече колите ни отколкото е за доброто на нас", каза Димитров.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ заявиха за „Денят започва“, че решението на техния клиент да плати годишната си винетката от 97 лв. с жълти стотинки от по една, две и пет удължава времето, в което клиентът трябва да стои на гишето. Това обаче не може да се възприеме като някаква форма на протест. Въпреки това, Михаил е категоричен, че ако цената на стикерите не бъде променена и състоянието на пътищата остане същото, догодина пак ще протестира. Тогава обаче ще закупи винетката за автомобила си само със стотинки по една.
Виж още