Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
В готовност ли са пътищата за предстоящите обилни снеговалежи?
4 Януари 2017, МИН.
В готовност ли са пътищата за предстоящите обилни снеговалежи?
Виж още
            В предаването ще видите:

Как ни влияят дългите отпуски и защо януари е месецът на депресиите? Как да се справим?

Какво се крие зад обвиненията за умишлена безстопанственост към бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Очаквайте позицията на Трайков и детайлите от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. И още: прокуратурата за фалшивия новинарски сайт на БНТ и фалшивото интервю на Ангел Кунчев.

В готовност ли са пътищата и големите градове за предстоящите обилни снеговалежи?

След като уволниха шофьор, отказал помощ на инвалид в автобус, София въвежда Етичен кодекс в градския транспорт. Ще има ли промяна – отговаря столичният зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. И още: ще попадне ли София в снежен капан?

Дипломация, сигурност, тероризъм без граници и гласът ни в Европа 10 години по-късно – министърът в оставка Даниел Митов.

В дните на фестивала на дантелите в Италия - разказ от сърцето на цветният остров Бурано и среща с правнучката на жената шила дрехите на Наполеон.          
Части
4 Януари 2017, 09 МИН.
България от край до край: Среща с хаджи Ерол
В рубриката ни "България от край до край" следва един разговор с един родолюбец, бълагрин от турски произход. Чуваме една изповед за Левски и родината, но и за съвременния свят. С ходжи Ерол ни срещат Йордан Димитров и операторът Михаил Врабчев. Ще видим страхува ли се от бръснача камерният техник Кристиян Караиванов.

Бръснарят хаджи Ерол практикува този занаят от 1986 г. Той говори за доброто съжителство между мюсюлмани и християни и за това никога те не са се карали на етническа основа. Българският мюсюлманин е ходил на хадж в Саудитска Арабия и го нарича най-големия мирен форум. А за Ислямсак държава той казва: "В тая ИД аз не виждам нито един мюсюлманин".

От 8 януари, неделя, веднага след обедните новини не пропускайте новите епизоди на "България от край до край".
4 Януари 2017, 05 МИН.
Законът и ние: 50 години от приемането на Международните пактове за правата на човека
Международна конференция по повод 50-годишнината от приемането на Международните пактове за правата на човека се състоя в Лисабон в последните дни на миналата година. Събитието събра водещи юристи в сферата на защита правата на човека от всички континенти. За форума разказва българският участник в него зам.-председателят на Съюза на юристите в България адвокат Йосиф Герон в рубриката „Законът и ние“ с Ренета Николова.
4 Януари 2017, 05 МИН.
В дните на фестивала на дантелите в Италия
Ще ви отведем до малкото островче Бурано. В романа "Отвъд реката, сред дърветата" Хемингуей разказва за невероятната дантела, която изработват жените на острова, и за мъжете им, които през деня работят във фабриките за стъкло на съседния остров Мурано, за който ви разказхме вчера. Именно фината дантела е основната "забележителност", с която се свързва островчето. Благой Цицелков и оператора Миглена Гадайрова се срещнаха с пра-внучката на жената обличала Наполеон. Вижте я и вие!
4 Януари 2017, 31 МИН.
Даниел Митов: Башар Асад и ДАЕШ са двете страни на една и съща монета
Атентати по Коледа и Нова година в Берлин и Истанбул. Жертви и ранени, последвани от поредната порция съболезнователни телеграми изпратени от държавни глави и световни лидери. На този фон – невъзможност за намиране на изход от войната в Сирия и конфликта в Близкия изток, както и справяне с терористични организации като ДАЕШ. Жертвите в Сирия, сред които и много цивилни, продължават да растат, а мигрантите да търсят нови и нови пътища към Европа. Гост в студиото на "Денят започва" беше Даниел Митов, министър в оставка на външните работи.

"Нестабилността расте. Старата година не ни предложи решения на вече натрупаните проблеми. Надяваме се на това, че новата ще бъде по-различна в това отношение", каза Митов. Според него имаме нужда от бързи решения.

Преди 3 дни станаха 10 години, откакто България влезе в Европейския съюз. При картината, която виждаме, би било нелепо да отбелязване тази годишнина с някакви събития, но как се чува днес гласът ни в Европа? Министърът в оставка припомни, че членството ни в ЕС за България и било исторически, обоснован, естествен избор. Според него на второ място това е рационален избор - възможността да учиш, работиш и да правиш бизнес с още 27 други държави по възможно най-свободния начин. На трето място той посочи, че за България това е ценностен избор. Той обясни, че ние не мразим никоя държава, но когато виждаме, че се нарушават определени гараници сме длъжни да заемем определена позиция и да защитаваме международния ред. "Когато се извършват груби нарушения на международния правов ред, България е длъжна да заеме позиция в защита на този ред", каза Митов. Според него в последните две години и половина гласът на България в ЕС по отношение на жизненоважни за българския национален интерес въпроси не само е бил чуван, но и до голяма степен е оформял европейския дневен ред. "България има идеи както за собствения си националнен интерес, така и за интереса на всички останали държави членки на ЕС", каза министърът в оставка.

Българските дипломати бяха много активни в минутите след атентата в Истанбул. Имали сме пълното съдействие на властите в Турция, каза Митов. Сформиран е кризисен щаб под ръководството на посланника ни. Външното ни министерство е работило да осигури най-доброто дипломатическо прокритие и да се погрижи за всеки един български гражданин, обясни министърът в оставка. Бързо са научили за пострадалата българска гражданка.

Според Митов конфликтът с ДАЕШ трябва да бъде разрешен с инструментите на дипломацията. Той увери, че се правят всичко възможно да се стабилизира Сирия, да се намери решение за трайно преустановяване на конфликта между нерадикалната сирийска опозиция и режима в Дамаск и след това де се фокусират усилията върху унищожаването на ДАЕШ. "Този конфликт няма да бъде решен, ако държавите в региона не започнат да си дават сметка, че зависи от тях", каза той. Министър в оставка припомни, че ние сме част от анти-ДАЕШ коалицията и помагаме на нашите партньори и приятели да се справят с този феномен. В момента върви операция по спасяването на Мосул. Митов определи изчистването на града от борци на ДАЕШ като първа стъпка, която е напълно необходима. Той се съгласи, че балансите в региона са сложни, но уточни, че общият знаменател е един - изгонването и елиминирането на ДАЕШ.

Между Турция и Русия има едно голямо противоречие - отношението на двете държави към Башар Асад. В същото време сме свидетели на затопляне на отношенията между Анкара и Москва. Митов обясни, че когато става въпрос за борба с тероризма, другите различия могат да бъдат оставени настрана и да се говори отделно за тях. "Въпросът е, че това трябва да битка срещу тероризма, а не осигуряване на продължителността на живота на един режим, който изби повече хора от ДАЕШ дори в Сирия, изгони милиони от страната", каза винистърът в оставка. За него е абсурдно да се дава легитимност на този режим, защото няма да се стигне до решение. "Башар Асад и ДАЕШ са двете страни на една и съща монета", смята той.

На 20 януари Доналд Тръмп ще седне в Овалния кабинет. Митов каза, че се надява на запазване на силната трансатлантическа връзка - стратегическият съюз между ЕС и САЩ да остане и да се засилва, както и новоизбрания президент да пропотвърди ангажимента си към сигурността на европейските си съюзници. По негово мнение ЕС трабва да си даде сметка, че Щатите вече дълги години носят отговорността за сигурността на Европа.
4 Януари 2017, 14 МИН.
София в очакване на големия снеговалеж
Очакват се снеговалежи през следващите 3 дни за София с натрупване до 15-25 см снежна покривка, както и доста ниски температури. Как столицата ще се справи с поредните предизвикателства на времето коментира в "Денят започва" Евгени Крусев, заместник-кмет по транспорта на София.

Изискванията, които Столична община поставя пред фирмите за почистване на пътищата, са техниката и смесите срещу заледяване да са в пълна готовност, за да реагират по най-адекватния начин, подчерта Крусев. Някои от тях вече започнаха работа след снощния снеговалеж. След 3 часа над 60 камиона са били по улиците на града и са опесъчавали основните булеварди, по-стръмните места, както и по-проблемни квартали. Всички улици към момента са проходими, градският транспорт се движи нормално.

Зам.-кметът на столицата даде и някои съвети за шофьорите при очакваното лошо време.

Предстои да влезе в сила Етичен кодекс за поведението на шофьорите в градския транспорт, нека първо си припомним кога възникна идеята за създаването му. Причината беше репортаж в „Денят започва“ през месец август. Етичният кодекс е готов, разработен е от Центъра за градска мобилност и в момента текат консултации с различни организации, каза Евгени Крусев. "Целта на този кодекс е да регулира отношенията между пътници и работещи в системата на градския транспорт", подчерта зам.-кметът по транспорта.
4 Януари 2017, 03 МИН.
Бургас е готов за посрещане на очакваните снеговалеж и ниски температури
Три дни след ледения ад в Бургас морският град се готви за ново предизвикателство - нови силни ветрове и много ниски температури и обилни снеговалежи. Галина Байчева, началник отдел "Управление при кризи и ОМП" в общината, съобщи, че Община Бургас извършва превантивни действия, вчера са инспектирани фирмите за почистване, които разполагат с достатъчно количество сол, пясък, луга и машини.
4 Януари 2017, 19 МИН.
Трайчо Трайков и прокуратурата за обвиненията срещу ексминистри
Прокуратурата обвини бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков в умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на повече от 20 милиона лева. Разследването срещу него е заради продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в „ЕВН България". С обвинение ще се сдобие и бившият финансов министър Симеон Дянков, според прокуратурата той е пристъпил закона като е разпоредил средствата от приватизацията да отидат в бюджета, а не в Сребърния фонд. На профила си в социалната мрежа фейсбук Дянков коментира, че всичките му действия като вицепремиер и министър на финансите са били стриктно съобразени с принципа „точно изпълнение на действащите закони и защита на държавния интерес.“ Той заявява, че ще съдейства на компетентните институции по всички интересуващи ги въпроси.

Трайчо Трайков коментира по телефона за "Денят започва" повдигнатото му обвинение и заяви, че вчерашният брифинг на прокуратурата окончателно го е убедил, че целта не е търсене на истината и раздаване на справедливост. "Половината от разговора на госпожата (Румяна Арнаудова, говорител на Главния прокурор) беше свързан с хвърляне на обвинения по неща, за които аз просто не съм и няма как да бъда обвинен, а другата половина, за които съм обвинен формално, но пак няма как да се намери логичека връзка с моите пълномощия и действия, просто прокуратурата в случая действа не като държавна институция, а като кафява медия и това вече е много, много голям проблем", заяви бившият енергиен министър и допълни, че тя, например, е говорила за някакво ощетяване на пенсиите на пенсионерите, за това, че преди това е работил в ЕВН - неща, за които те не виждат нещо, за което могат да го обвинят. И поясни, че неща, които не са в постановлението за привличане на обвиняем тази госпожа си е позволила да ги говори пред цялата държава. Според Трайков, това са похвати на медиите, които не са подписали етичния кодекс. Той категорично отрече, че с Дянков са давали указания и инструкции на хората, които са извършвали сделката, нарече го пълно безумие и подчерта, че отговорност винаги се търси от хората, които с подписа си са извършвали действия. При тази сделка, за която го обвиняват, са намесени и допълнителни държавни институции, освен Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, които контролират процеса, и попита как си представят, че ще дава указания на изпълнителния директор на  Агенцията, който е назначен от Министерски съвет, и на председателя на Надзорния съвет на Агенцията, назначен от Народното събрание - при това и двамата близки на премиера Борисов, защото са работили с него в обшината, даже са били в йерархическа зависимост.

На въпрос подозира ли поръчка срещу него и от кого, Трайчо Трайков заяви, че няма как да не подозира след вчерашното изказване на г-жа Арнаудова и отново подчерта, че вижда как тя превръща една държавна институция в кафява медия. "Винаги съм казвал, че основите на държавата, на демокрацията и на щастието ни зависят от способността на държавата да създава справедливост, а не да клевети хората", каза Трайков и въпреки че досега не е съдил никого за клевети, този път няма да го остави така.

От Съдебната палата в София Иво Никодимов разговаря с прокурора от Върховната касационна прокуратура Румяна Арнаудова, тя е и говорител на главния прокурор. На въпрос какво точно е извършил г-н Трайков, за да му повдигнат обвинение на него, а не на Агенцията по приватизация, тя заяви, че според доказателствата, които е събрала Софийска градска прокуратура, Трайчо Трайков в качеството си на министър и в качеството си на принципал на "ЕВН България електроразпределение" и като принципал на Държавната консолидационна компания не е изпълнил задълженията си по закон и умишлено е допуснал продажбата на миноритарния пакет от акции в нарушение на утвърдена от Народното събрание и Министерски съвет стратегия. "Това е умишлена безстопанственост, представляваща особено тежък случай, според прокурорите от Софийска градска прокуратура и с настъпила щета в значителен размер - щета в размер на повече от 20 млн. лв.", каза Арнаудова.

Спорът давали ли са Трайков и Дянков указания за сделката действително ще се реши в съдебната зала, каза говорителят на Главния прокурор. И добави, че е естествено Трайков да отрича тези обстоятелства, но прокуратурата не твърди самоцелно определени факти, а се води от доказателствата, с които разполага. Тя беше категорична, че прокуратурата няма как да изпълнява поръчки, разследването е започнало още през 2014 г. Доказателствата, които са събрали, водят до тези изводи. Никой не цели и не поставя в центъра на своето разследване определена личност. Най-напред се установяват фактите, дали има извършено престъпление и едва след това се прави извод има ли виновни лица и кои са те.

За Симеон Дянков е съставено постановление за привличане в качеството на обвиняем с обвинение за престъпление по служба, свързано с приватизацията. Когато стане факт предявяване на постановлението, тогава ще бъде дадена и повече информация по конкретното обвинение, заяви Румяна Арнаудова.
4 Януари 2017, 07 МИН.
Как да се преборим със следпразничната депресия?
След празниците се чувстваме уморени, не ни се ходи на работа - тези симптоми са нещо напълно нормално за това време на годината. Казват, че първият месец на годината носи стрес, негативни емоции. Как да преборим депресията съветва в "Денят започва" психологът Яна Кирова.

Коледните и новогодишните празници са свързани с равносметката, която правим в края на всяка изминала година - какво сме успели и какво не сме успели да свършим, както и с обещанията, които си даваме за следващата година. Всичко това е свързано с голямо напрежение, трябва да се върнем към ежедневието, което протича в едни по-кратки дни, с липса на пряка слънчева светлина, поясни психологът. Смята се, че тези сезонни депресии са свързани с нарушения ни биологичен часовник. Производството на серотонин - хормонът на щастието - е свързано и със слънчевата светлина, която е намалена в този период.

За да е преборим с тези негативни настроения помага на първо място спортът - той се явява външен стимул на тази секреция на хормоните на щастието серотонин и допамин, които ни зареждат с тонус и ни карат да се чувстваме по-добре. Когато човек се чувства  по-добре, той е по-склонен да търси ефективни решения да излезе от проблемите си и да живее по-добре.
4 Януари 2017, 02 МИН.
Защо хората в Пловдив отказват аварийните устройства за асансьорите?
В Пловдив повечето от асансьорите може да бъдат спрени, защото в едва няколко от тях са монтирани двустранно аварийно-алармени устройства за връзка с дежурни техници. Наличието на задължителния бутон във всяка кабина е в сила от 1 януари. Ако при проверка не бъде открит такъв, то асансьорът ще трябва да преустанови работа, а жителите на блока и поддържащата фирма ще бъдат глобени.

5000 са асансьорите в Пловдив. В един от големите квартали „Тракия“, който е и с най-много съоръжения, бутони за връзка са монтирани само в няколко входа. Хората масово отказват да се сдобият с устройствата. Най-вече заради допълнителните разходи, които трябва да направят.

Устройството в един асансьор струва на жителите на блока между 250 и 360 лева. Отделно обаче ползвателите трябва да закупят СИМ карта, за да може да се свързват с техниците. Никой от входа обаче не искал да купува карта на свое име, което на практика прави устройството неизползваемо.

"За да не се натоварват излишно, а и може да се натрупат големи сметки. С предплатените карти не е сигурно дали ще има достатъчно минути във ваучера, за да се извърши повикване, когато това се наложи", обяснява Лилия Чолакова от фирма за професионални домоуправители.

И жителите на блока, и техниците са убедени, че аварийното устройство няма да доведе до повече сигурност на асансьорите.

"Според мен е абсолютно излишно това нещо. Какво може да ми се случи в асансьора, като аз имам джиесем и мога да повикам помощ от който и да е било", казва Златозар Георгиев.

"Знаете ли колко влизат във връзка? Ама точно хич. Вади телефона. Вижда го. Набира и казва Румба асансьора не работи", пояснява и Румен Петров - управител на сервиз за асансьори.

Новите изискания са накарали много от техниците да се откажат от професията, казват от поддържащите фирми. От там обясняват, че има много други елементи в асансьорите, които са по-важни за сигурността на пътниците.

"Ще трябва да се направят всички неща поетапно. Първо – машини, въжета, скоростни ограничители, инсталация, табла, управление и после вече заедно с това да се извърши и въвеждането на този джиесем комуникатор", коментира Румен Петров - управител на сервиз за асансьори.

Хората пък били неинформирани за новата система и това създавало напрежение между тях, поддържащите фирми и домоуправителите.

"На нас ни се налага постоянно да правим събрания, да присъстваме на събрания с домоуправителите и аз след работа продължавам да обикалям, да обяснявам и никой ми няма доверие, че тази работа е важна. Хората обвиняват нас и си мислят, че ние сме тези, които решават да вкарваме общи пари в сметките", обяснява и Филип Воденичаров – председател на асансьорните техници в Пловдив.

Все още не е ясно колко точно асансьори в Пловдив и областта ще бъдат спрени, заради липсата на устройство за двустранна връзка. От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор заявиха, че правят регулярни проверки на съоръженията и чак в края на тази година ще стане ясно кой асансьор е изряден според наредбата и кой не е.
4 Януари 2017, 03 МИН.
Надежда за нормален живот – историята на малката Емануела
Историята на 5-годишната Емануела от Велико Търново - още от самото си раждане момиченцето страда от от тежка хидроцефалия. Двете с майка ѝ живеят на квартира и се издържат само от нейната пенсия, която е едва 340 лева.

Преди пет години Вили забременяла с първото си дете, по време на бременността обаче нямала възможност да ходи на женска консултация. Родила нормално и без усложнения малката Емануела, но буквално след няколко дни живото й се преобърнал завинаги.

„Един път съм ходила на контролен преглед и на самия този преглед ми казаха, че все още като цяло плодът е добре, но не ми казаха, че плодът може да има някакво увреждане. 2012 година на втори февруари се роди детето. И преди 40-те дена забелязах, че не може да се обръща по коремче, не се задържа, не може за задържа, просто забелязах, че тя не може да изпълнява тези функции, които са за новородено“, разказва Вили Здравкова – майка на Емануела.

След преглед в Александровска болница, лекарите предложили на Вили да направят ядрено-магнитен резонанс на бебето, но тя оказала заради силните успокоителни, които се използват при изследването. Така тежката диагноза чула едва след две години.

„Така не се реших, много по-късно вече - беше на две години, когато разбрахме, че вече има доказана хидроцефалия, задържане на вода в малкия мозък. Същата година, един месец по-късно разбрахме, че вече и крачетата ѝ са още по-скъсени и де факто тя е и сега в момента с разминаваме между ляв и десен крак с три сантиметра“, продължава разказа си майката.

От този момент двете сами се борят, Еманула да има нормален живот, като на този етап единствения шанс за това са аква- и хидротерапия. За да посещава подобни процедури обаче детето трябва да пътува до Варна. Здравна каса покрива еднократно в годината петдневна терапия във вода, а за нужните резултати Емануела трябва да ги посещава всеки ден.

„Правилното лечение, което ни казаха в София е, че трябва да ходи детето на акватерапия, а то трябва да е не на определен период от време, а постоянно. Плюс хипотерапия с коне допълнително, за да може примерно по един или друг начин да се стимулират умствени клетки, допълнително и краката да се отпускат, мускулатурата, да е постоянно със свити юмручета, както е в момента“, пояснява Вили Здравкова.

В момента Вили не може да си позволи и физиотерапевт, който да раздвижва дъщеря ѝ. Възможностите ѝ стигат само до дневен център в Дебелец, в който с детето работят психолози и логопед. Младата жена споделя, че заради редицата трудности не веднъж е обмисляла идеята да замине в чужбина, за да може да подсигури нормални условия за живот на детето си.

„За съжаление държавата все едно я няма. Ти трябва да извадиш всичко от джоба си, а с 300 лева дали би могъл и ако не си личен асистент, както аз в случая не съм, как трябва да свържа двата края. 340 лева и личен асистент не мога да стана на детето си, защото имат определени бройки и бройките са запълнени към момента", казва Вили Здравкова.

На първо време малката Емануела най-много се нуждае от вертикализатор – стол, на който да може да стои изправена. Сумата от 1400 лева за него обаче е непосилна за майка ѝ.
Виж още