Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
В очакване на арктическия студ
5 Януари 2017, МИН.
В очакване на арктическия студ
Виж още
            В предаването ще видите:

Венеция без вода. Венеция пресъхна заради ниското ниво на приливите. Среща с потомствен гондолиер от известния с каналите си италиански град.

Грижа за бездомните. Бездомни хора търсят топлина в общинските приюти. Колко хора са потърсили помощ в студените дни?

Образование под прицел. Ще отвори ли врати училището в Хитрино след трагедията с взривените
цистерни - говори министър Меглена Кунева.

Готовност за зимата. След прогнозите на синоптиците за снеговалежи и навявания каква е
подготовката на община Пловдив и какви мерки предприема областната администрация?

Зимна подготовка. Снегорини в готовност: организация и контрол на фирмите, които поддържат пътната мрежа в страната - министър Лиляна Павлова.

Книга за мафията. За мафията от първо лице. Салво Риина разказва за баща си - най-известният бос на сицилианската мафия – Тото Риина. Гостува издателят Марио Трикарико.

Гледайте "Денят започва" всеки делник от 6:00 часа по БНТ1!          
Части
5 Януари 2017, 08 МИН.
„България от край до край“ – филмовата лента на живота
Екипът на "България от край до край" случайно се озова във филм и то какъв. В Жеравна по време на зимната си обиколка преди две години колегите ни се срещнаха с бай Петър. Преди 70 години той е участвал в един от първите български филми – "Калин орелът". Йордан Димитров се срещна с този ценен човек.
5 Януари 2017, 11 МИН.
Каква е подготовката в община Пловдив?
Силен североизточен вятър, снеговалежи, виелици и снегонавявания, прогнозират синоптиците за Пловдив и областта през следващите дни. Температурите ще са отрицателни дори през деня, а в сутрешните часове в петък, събота, неделя и понеделник ще се понижават, като в неделя и понеделник сутринта ще са до минус 17, минус 20 градуса.

Каква е подготовката в община Пловдив за справяне със ситуацията и какви мерки са предприети в областната администрация – повече ще ни разкаже Нели Ангелова.
5 Януари 2017, 12 МИН.
Книга за мафията
Поглед към италианската мафия отвътре - синът на кръстника Тото Риина за първи път разказва от първо лице за баща си и семейството си. Салво Риина е автор на книга, в която описва годините в нелегалност, ареста на капо ди тути капи, както и моменти на своя престой в затвора, където попада в обвинение за връзки с мафията. Книгата предизвиква истински скандал на Апенините през април, когато се появи на италианския пазар, заради откровения разказ за най-търсеното от властите семейство. Марио Трикарико, издател на книгата, гостува в "Денят започва".

"Публикувах я, защото за мен да си издател днес означава преди всичко да дадеш възможност на хората да прочетат, да се запознаят с нещо и след това сами за себе си да си съставят мнение и да вземат решение. В Италия може да се говори за всичко и за всички, освен за семейството Риина. Това не е книга, която е апология на мафията, това е книга, която за първи път разказва за най-голямото мафиотско семейство в световен мащаб", каза Марио Трикарико.
5 Януари 2017, 17 МИН.
Меглена Кунева: Ще удължим ваканцията в отделни области, ако се наложи
Ще удължим ваканцията в отделни области, ако се наложи. Това заяви министърът на образованието в оставка Меглена Кунева в предаването "Денят започва".

"Ръководя се от правилото минимален или нулев риск за децата, затова обявихме и грипната ваканция. Това не е драматично удължаване на прекъснатия учебен процес. Засега не виждаме нужда за удължаване на ваканцията след понеделник. Ако се прецени, в отделни области може да се наложи. Аз бих го подкрепила в интерес на децата", заяви тя.

Министър Кунева коментира и обстановката в Хитрино. По думите й училището не е много засегнато - до понеделник ще бъдат монтирани стъклопакети и отделни врати. Психолози ще работят с учителите, след това ще се работи много и с децата. Отпуснат е нов автобус с 32 места. Надявам се учебната година да започне без битови проблеми за децата, подчерта Кунева.

Автобусите минават технически преглед, трябва да се доверя на резултатите. Надявам се, че през 2017 г. ще се отпуснат повече средства за нови автобуси. През 2016 г. се взеха нови превозни средства, но те бяха твърде малко.
5 Януари 2017, 13 МИН.
Брифинг на АПИ за мерките в очакване на усложнена зимна обстановка
Инж.Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" и Бойко Рановски, началник отдел "Пътна полиция", дадоха брифинг във връзка с очакваните дъжд, снеговалежи, силен вятър и ниски температури. Предвиждат се сериозни навявания, преспи, особено в Североизточна България. Инж. Атанасов съобщи, че АПИ е взела превантивни мерки - над 3000 машини ще обработват републиканската пътна мрежа. Предвиждат в третокласната пътна мрежа в тъмната част на денонощието при образуване на големи снежни преспи да затварят част от републиканската пътна мрежа за всички превозни средства. Решенията за затваряне на пътища ще се вземат на място директорите на областните пътни управления. Инж. Атанасов отправи апел към шофьорите да не навлизат в затворените участъци. Обърна внимание и на това, че ефективността на химикалите, които използват за обработка след -10, -12 градуса рязко намалява. Превантивните мерки включват и добавки за ниски температури на горивата в машините за обработка, които са и проверени надлежащо.

При очакваната усложнена зимна обстановка за взети необходимите мерки, съобщи Бойко Рановски, началник отдел "Пътна полиция", при затваряне на пътища да бъдат осигурени максимален брой полицейски екипи, които да подпомагат почистващите фирми и почистващата техника. Призова гражданите да не навлизат в затворените участъци, да изчакват и по възможност да спират на бензиностанции или в населените места. Комисар Рановски съобщи, че всички областни дирекции са предупредени и са готови да изкарат максимален брой полицейски екипи.
5 Януари 2017, 31 МИН.
Лиляна Павлова: Очакваме поледици, заледявания и риск от проблеми с ток, вода
„Имаме пълна мобилизация по две причини. Тъй като стандартно има оперативно работещ щаб, свързан конкретно със снегопочистването на пътищата. Зима е, вали сняг, така че няма нищо ново, нищо изненадващо за нас. Не ни притеснява снеговалежа. Това, което ни притеснява са други неща, заради които се наложи всъщност да се прави този по-широк междуведомствен щаб. Това е както и в момента имаме и започна, това е леденият дъжд, който вали, много ниските температури, това създава предпоставки не само за поледиците по пътищата, но това създава предпоставки електроразпределителните мрежи да замръзват и да има прекъсване на ток“, каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, в студиото на „Денят започва“. Тя допълни, че се очаква да има и много силен вятър и отново се очаква да има проблеми в участъка Бургас – Карнобат.

„Всички болни на хемодиализа, бременни се настаняват поетапно в най-критичните райони по съответни лечебни заведения, тъй като очакваме за по-дълги часове, за цели нощи затваряне на републиканската пътна мрежа, трерокласната мрежа, там където ще има навявания и магистрали. Над 3000 са машините по републиканските пътища, които ще чистят, още толкова и които по общинските пътища, така че трябва една по-силна мобилизация в условия, в които очакваме поледици, заледявания и риск от проблеми с ток, вода и т. н., така че това е по-различното, а не че нямаме готовност за снега“, каза Павлова.

„В днешния ден това, което очакваме, са сериозните дъждове в региона на Странджа Сакар. Там в момента (на картата) се вижда като зелено, но до края на деня то ще се промени. От утрешния ден обилните снеговалежи ще са в цялата страна, а в събота и неделя всъщност очакваме наистина много сериозното падането на температурите -15, -20 градуса и то през деня, което ще доведе и силен вятър. Виждате в района на Добрич-Варна, Добрич-Силистра, ние очакваме много силен вятър, много силни навявания, които ще доведат и до затваряне освен на пътища и на пристанища най-вероятно, но по-важното е, че това навяване няма да ни позволи да може да се обработват част от пътните мрежи, така че някои населени места може да останат временно без достъп за затваряне за почистване или изчакване да мине тежкият фронт, защото включително и снегорините не могат да минат в този момент“, продължи тя.
5 Януари 2017, 03 МИН.
Приютът за бездомни във Варна е препълнен
Единственото място във Варна, което приютява бездомни хора, е общинският приют. Там всеки при нужда може да получи подслон и топла храна. Проблемът е, че няма достатъчно места. Капацитетът му е за 50 души, в момента са  настанени 125, а хората без дом във Варна са близо 150.

Прогнозата предвижда температурите във Варна да паднат до критичните минус 20 градуса. При тези условия хората без дом трудно ще оцелеят на улицата. Въпреки малкия капацитет на приюта, има решение на проблема - в стаите ще бъдат поставени още легла.
5 Януари 2017, 06 МИН.
156 души са нощували в Центъра за настаняване на бездомни в кв. „Захарна фабрика“
156 души са нощували в Центъра за настаняване на бездомни в кв. „Захарна фабрика“. Това съобщи Драгослава Лунджова - управител на центъра. Капацитетът на центъра е 170 легла, но са осигурени и 50 походни, обясни тя.
5 Януари 2017, 04 МИН.
Грижа за бездомните кучета
Една от малкото сертифицирани и напълно оборудвани болници за животни в нашата страна се намира недалеч от Варна, в девненския квартал Повеляново. Неправителствената организация Lucky Hunt Foundation лекува, социализира и дава шанс за по-добър живот на кучета и котки без стопани. Голямата цел на фондацията е да овладее популацията и след няколко години по улиците да няма бездомни животни.

Това е история за много любов и много болка. Мъдреците казват, че любовта и болката са съставките, от които са изградени и най-добрите, и най-лошите човешки дела. Зависи чии са делата. Няколко декара насред девненската Долина на химията са превърнати в истински кучешки рай, в който изоставените и малтретирани бивши домашни любимци идват сами, защото тук намират топлина, храна и помощ.
5 Януари 2017, 02 МИН.
Противопожарно учение на пенсионери
Пенсионерите във великотърновското село Балван са първите в страната, които изкараха курс по противопожарна безопасност.

Хората чуха как правилно да боравят с отоплителните уреди през зимните месеци и как да се пазят от пожар. Статистиката сочи, че през 2015 г. само в района на Велико Търново 7 възрастни хора са намерили смъртта си при пожар.

Елка Рачева от село Балван цял живот се отоплява с дърва и въглища. Не е предизвиквала пожар, но е ставала свидетел на истинска огнена стихия. За това смята, че обучението е изключително полезно, а понякога животоспасяващо.
5 Януари 2017, 03 МИН.
Гондоли в калта – Венеция пресъхна
Гостите на Венеция бяха изненадани от липсата на вода в известния с каналите си италиански град, което направи неизползваеми много от прочутите му гондоли.

Причината е в необичайно ниско ниво на приливите, на което градът е свидетел за втора поредна година. През 2015 г. средното ниво на водата бе със 71 см под обичайното. Въпреки тази тенденция, градът продължава да бъде периодично наводняван, което не е нещо ново за местните жители.
Виж още