Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Високо напрежение посред мразовита зима
6 Януари 2017, МИН.
Високо напрежение посред мразовита зима
Виж още
            Темите в предаването:

На Богоявление пряко от Калофер. Ще тръгне ли леденото хоро в река Тунджа към ЮНЕСКО?

Сурова зима. Има ли бедстващи хора и блокирани пътища заради обилните снеговалежи? На живо от ключовите точки в страната.

Здравеопазването през 2017 година – говори председателят на Българския лекарския съюз д-р Венцислав Грозев.

Високо напрежение. Далекопроводи при зимни условия. И още - сигурност на газовите доставки и какво ще правим с реакторите за "Белене". Говори енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Гласът ни в Европа 10 години по-късно - полемика в студиото с Весела Чернева и Любомир Кючуков.

Стартира четвърти сезон на поредицата "България от край до край". За човешките истории в кадър разказва авторът Йордан Димитров.

Гледайте "Денят започва" от 06.00 часа.          
Части
6 Януари 2017, 02 МИН.
Йоана Буковска – гост в „Извън играта“
Тя е кръстена на дядо ѝ Йосиф, майка ѝ избрала името и заради Йоан Кръстител. Вярва в знаците на съдбата и е смела.

Навръх Ивановден Йоана Буковска - гост в студиото на "Извън играта" в събота от 22:00 часа по БНТ HD!
6 Януари 2017, 04 МИН.
Новите епизоди на „България от край до край“
От 8 януари, неделя, веднага след обедните новини не пропускайте новите епизоди на "България от край до край"! Авторът на проекта на БНТ Йордан Димитров беше гост в стедиото на "Денят започва" С него разговаряхме да човешките съдби, които оставят следа. Новият четвърти сезон е наречен "Вашата земя". В него хората ни изпращаха свои вдъхновяващи истории, които начертаха пътя ни.
6 Януари 2017, 18 МИН.
Как се промени България след 10 години членство в ЕС?
Преди 10 години основната политика на ЕС беше неговото разширяване и смяташе се, че това е основната му сила. След приемането на България и Румъния разширяването трябваше да продължи със страните от Западните Балкани. Днес обаче виждаме, че ЕС намалява - Великобритания ще го напусне, а и в други страни се чуват такива гласове. Това символизира една от големите промени в ЕС, каза в "Денят започва" Весела Чернева - директор на софийския офис на Европейския съвет да външна политика, в коментара си по повод десетата годишнина на българското членство в Евросъюза. "Много хора смятат, че разширяването с България и Румъния беше последната капка в разводняването на Съюза и че той стана твърде голям, твърде многолик, твърде нехомогенен, и че това е началото на неговите проблеми", продължи Чернева. Тя отхвърли подобни твърдения като неверни и допълни, че големите проблеми в ЕС са започнали кризата от 2008 година. От българска и румънска гледна точка можем да гледаме с удовлетворение на 10-годишния юбилей, но Европа по-скоро гледа с тревога напред, заключи тя.

Според директора на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков "определено можем да запишем в графата "позитиви" влизането на България в ЕС". Това безспорно беше голям успех, но именно той като че ли лиши българското общество от хоризонта и от обединителния стимул, който имахме с подготовката за членство в ЕС, каза той и продължи: "Ние бяхме доста бързо приземени до реалностите на ЕС и до това, че няма да получим нищо без съответните усилия." Кючуков отбеляза, че обединението на институциите се е осъществило много по-бързо и успешно от обединението в съзнанието на хората. "Ние още продължаваме да мислим и говорим за Европейския съюз като "те" - ЕС до голяма степен е Брюксел, а не ние като участници в него. И второ - все още в Източна и Западна Европа продължава релацията "ние - те" - старите страни-членки срещу новите. И всичко това е на фона на кризата и новите тенденции. Тоест ЕС е изправен пред много сериозни проблеми, които той трябва да реши през следващите години за това накъде ще върви. И тук българската роля не е никак малка от гледна точка на нашето председателство, което съвпада с този период, в който ще бъде най-оживеният дебат", каза още Любомир Кючуков.
6 Януари 2017, 12 МИН.
БЛС и преговорите за нов рамков договор
Данните на Евростат, излезли в края на 2016 година, показаха, че България е на едно от челните места по дипломирани лекари на глава от населението, но в същото време лекари не достигат и  дори добре оборудвани модерни клиники се затварят поради липса на специалисти. На този фон Лекарският съюз продължава да преговаря за нов рамков договор.

"Стремежът на Българския лекарски съюз никога не е бил да не подписва рамков договор. Въпросът е обаче в условията, в които се намираме и показателите, които ще залегнат в бъдещия такъв. Работата на управителния съвет и на национални съвет е да направим всичко възможно рамков договор да бъде подписан при едни взаимноизгодни условия както за лекарското съсловие,така за НЗОК и най-вече да гарантира едно по-добро качество и по-голяма сигурност в медицинската услуга спрямо пациентите", каза в студиото на "Денят започва" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Той беше катогеоричен, че никога не се блокирали нито оценката за качеството, нито удовлетвореността, която влезе в Закона за здравното осигуряване като система към качеството. Той обясни, че това не е само този белег и само този показател не е достатъчен за прекъсване на договора с НЗОК на каквото ще да е лечебно заведение.
6 Януари 2017, 16 МИН.
Теменужка Петкова: Предприети всички необходими мерки за гарантиране на енергийната сигурност на страната
На територията на ЧЕЗ населените места без електрическо захранване през изминалото денонощие са 116 - в област Благоевград, област Кюстендил, област Перник и София област. Приблизително 29 000 абонати са без електрическо захранване, това съобщи в "Денят започва" Теменужка Петкова, министър на енергетиката в оставка, като допълни, че екипите на ЧЕЗ работят денонощно и постепенно и поетапно се възстановява захранването. Най-усложнена е ситуацията на територията на ЕНЕРГО-ПРО, като там населените места без електрическо захранване са 658, най-много от тях са на територията на област Търговище, следвани от област Добрич и област Силистра. Екипите на ЕНЕРГО-ПРО работят и повредите се отстраняват. На територията на ЕVN има две населени места без електрическо захранване. Теменужка Петкова увери, че са предприети всички необходими мерки за гарантиране на енергийната сигурност на страната. Тя допълни, че ситуацията е много динамична и картината много бързо се променя. "Ние следим непрекъснато какво се случва в рамките на цялата страна. Това е и една от задачите на Националния щаб, който беше създаден със заповед на премиера. Там където възникне проблем, там, където се усложни метеорологичната обстановка, ние имаме готовност да реагираме по максимално бърз начин. ЕСО има рамков договор за облитане с хеликоптер, облитане с дронове, така че да можем наистина в реално време да видим каква е ситуацията и да реагираме максимално бързо и адекватно."

Енергийният министър в оставка коментира и темата с газовите доставки, като посочи, че към настоящия момент те са ритмични и се осъществяват съобразно заявките, които са подадени към доставчика на природен газ. Наред с това в подземното газово находище в Чирен са налице нормативно определените количества природен газ, които ще дадат възможност при една критична ситуация да реагираме, но по думите й до такава няма да се стигне.

На въпрос дали ще има проблем заради извънредните заявки на една от газоразпределителните фирми и дали е възможно да се стигне до увеличение на цената, тя посочи, че вероятно се визира Овергаз. "Имаше подобни опасения от страна на бизнеса, че като те не са заявили определени количества в определения срок, това може да доведе до допълнителни разходи, които да бъдат поети от всички останали участници в този процес. До такова нещо няма да се стигне, тъй като, ако има подобни неустойки или подобни допълнителни разходи, те ще бъдат доказани съответно и поети от компанията, която не е участвала и не е заявила количества в определените срокове. По този повод има и специално решение на КЕВР", увери той, като подчерта, че правилата са едни и същи и те важат за всички.

По темата за реакторите за АЕЦ "Белене" Теменужка Петкова съобщи, че те се очакват в началото на месец април.

Целия разговор вижте във видеото.
6 Януари 2017, 01 МИН.
Леденото хоро в Калофер
Вижте какво се случи на традиционното Ледено хоро в Калофер и колко бързо беше хванат кръстът. За емоциите на хората, които излизат от водата разказа Благой Цицелков.
6 Януари 2017, 05 МИН.
Лиляна Павлова: Обстановкатка остава сложна, но нямаме критични ситуации
В областите Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Разград и Русе има пълна забрана за движение на всички коли, на всички тежкотоварни превозни средства по абсолютно всички пътища от Републиканската пътна мрежа. Причината е освен силният снеговалеж, ураганният вятър, сериозните навявания и нулевата на места видимост по всички пътища в тези области, обясни министър Лиляна Павлова на брифинг в АПИ. Максималната видимост на някои от местата е 10 метра. Издадено е разпореждане за пълно затваряне на цялото движение на участъка от АМ "Тракия" от Карнобат до Бургас, както и на стария път от Петолъчката до Бургас, тъй като там има много силен вятър и видимостта е под 10 метра.

Още снощи е въведена пълна забрана за абсолютно всички ТИР-ове и тежкотоварни превозни средства за територията на цялата страна. От обяд ще почне поетапното пускане на тежкотоварното движение единствено и само по направлението от София към Кулата. Във всички останали места остава пълната забрана.

Министър Павлова апелира да се кара с максимум 40 км в час по АМ "Хемус", която за момента се държи отворена. И там важи пълната забрана за тежкотоварни автомобили.

Има пълно затваряне и пълна забрана за движение през Петрохан. Има паднали лавини. Възможният маршрут е по АМ "Хемус" през Ботевград. Отворени са проходите на републиката. Отворени за движение са пътят към Банско, към Смолян и Пампорово.

От въвеждането на забраните няма нарушители, няма пътни инциденти, няма затворени участъци заради аварирали, няма бедстващи хора и няма кризисни ситуации.
6 Януари 2017, 21 МИН.
Къде обстановката в страната е най-тежка?
В Русенска област обстановката е изключително тежка в следствие на валежите от сняг, които са започнали късно снощи. Градът е проходим, но в областта има много големи проблеми с електрозахранването. Още в 4:46 часа от АПИ забраниха движението по републиканските пътища. Това означава, че никой не може да излезе от Русе в посока София, в посока Разград, съответно Варна и в посока Силистра. По данни на областния управител Стефко Бурджиев изключение са населените места, които имат ток на територията на цялата област. За това той ще свика щаб, като е препоръчал на кметовете на населените места да следят хора с автомобили да не излизат от селата и по-малките градове, за да не се налага после с тежка техника да се ходи по пътищата и тези автомобили да се дърпат от преспите. Вятърът е изключително силен с пориви от 86 км в час. Снежната настилка е само 12 са към 5 часа сутринта. Заради снега има и снегонавявания. В 11 населени места и в два от кварталите на Русе няма ток. Координаторът на щаба Спасимир Димитров разказа повече за ситуацията.

Сняг вали над цялата страна. В 20 области на страната кодът е червен. Проблемът е силният вятър, който образува навявания, което прави невъзможно ефективното почистване на пътищата. В Пловдив снеговалежът продължи през цялата нощ и се усилва. Температурите са отрицателни. Вече осми час вали в града под тепетата. Снежната покривка е около 20 см. Пътищата са проходими при зимни условия. Повече информация за снегопочистването даде директорът на общинското предприятие "Чистота" в Пловдив Иван Стоянов.

В Благоевград имаше проблеми с електрозахранването. Там по традиция снегът е изключително обилен. Възстановено е електрозахранването в града. Всички пътни артерии от Републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Продоим е и проходът Предел. Забранено е преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т. Осигурени са места, на които те се спират от полицията. До момента няма ступване. В Благоевград пътищата се проходими и се почистват. Инж. Атанасов разказа за това дали са достъпни всички места в общината.

В голяма част от Североизточна България Републиканската пътна мрежа е затворена заради почистване там има затруднения заради изключително силния северен вятър и навяванията, които се образуват. Към момента Варна е проходима. Дъждът там премина в сняг и обстановката започна да се усложнява. На пориви вятърът достига вече над 20 м в секунда. Община Варна уверява, че двойно повече екипи ща работят, готова е верижната техника. Детските градини са готови да посрещат днес деца при зимни условия. Ако родителите са решили да не ги пускат, трябва да се обадят до 8 часа. Въпреки, че общинският приют е препълнен, той няма да връща хора. При капацитет от 50 човека към монета са 130. Нуждаят се от храна. Дежурният синоптик Любомир Маджаров разказа повече подробности за обстановката във Варна и региона.

Кметът на Перник д-р Вяра Церовска разказа какви са проблемите в Перник и проходим ли е градът. Актуална обстановка да населеното място даде и нашият колега Радостин Любомиров.

За сега обстановката на Летище София е нормална и полетите са по план. Всички пътници, на които им предстои пътуване или хората, които очакват пристигащи могат да се информират от сайта на летището. При липса на изрично дадена информация, няма възникнали проблеми. Улиците към летището са почистени.
6 Януари 2017, 06 МИН.
Йорданка Фандъкова: Към момента градският транспорт се движи нормално
От Центъра за градска мобилност в София научихме актуалната информация за обстановката в столицата. Почистени ли са пътищата?

"Зимната обстановка е усложнена в момента. Има навявания на много места. Трасетата на градския транспорт са почистени добре. Цяла нощ валя сняг, цяла нощ екипите ни работиха без прекъсване. Средно около 150 машини са на терен по всяко време, за да могат да подготвят най-вече улиците и булевардите, по които се движи градския транспорт. Към момента градският транспорт се движи нормално. Имаше затруднения в участъка Владая-Марчаево, но бързо се отстраниха и в момента и там с движи нормално. Затворихме за движение пътя Драгалевци-Алеко за почистване, така че трябва да знаят гражданите да не предприемат пътуване в тази посока. На всякъде в останалите части на София продължава почистването, продължава и снеговалежът. Там, където е възможно се влиза в по-големи квартални улици", обясни Фандъкова.

Вижте какво още каза кметът на столицата във видеото!
6 Януари 2017, 09 МИН.
Ще тръгне ли Леденото хоро в Калофер към ЮНЕСКО?
Сега поглед към днешния голям празник - Йорданов ден. Всяка година на 6 януари жителите на Калофер имат своя уникална традиция за Богоявление - Леденото хоро. На този ден стотици мъже, облечени в народни носии, развяващи национални знамена, влизат в студените води на Тунджа и играят хоро под звуците на гайди и тъпани. Как вървят приготовленията сега разказаха репортерът Благой Цицелков и операторът Миглена Гайдарова. Те бяха в дома на кмета Румен Стоянов, за да разкажат как вървят последните приготовления.
6 Януари 2017, 01 МИН.
Заради лошото време в Бургас може да преместят мястото на хвърлянето на кръста
В Бургас очакваният силен вятър уплаши организаторите на ритуала за Йордановден. От общината са готови с алтернативен вариант за провеждането му. В зависимост от силата на вятъра е възможно кръстът да не бъде хвърлен от моста, както обикновено, а от плажа.
Виж още