Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
12 Януари 2015, 00 МИН.
Ивайло Калфин между социалната политика и дипломацията в „Денят започва“ – 12.01.2015
Виж още
            Темите в предаването:

Как атентатът в Париж промени света – коментар на бившия посланик във Франция и постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк - Стефан Тафров.

Как резките смени в температурите оказват влияние върху здравето – чуйте медицинските съвети на доц. Сотир Марчев.

По-малко влакове от днес – ще затрудни ли съкращаването на линии придвижването на пътници в страната – разговор с директора на БДЖ Владимир Владимиров.

След Републиканския марш - на живо от Париж – стана ли Европа по-единна в борбата с тероризма – коментар на Румяна Угърчинска.

За интеграцията на малцинствата, религиозните въпроси и терористичните заплахи – къде са пресечните точки – коментар на журналиста Руслан Трад и Пламен Сивов – публицист и изп. директор на фондация "Покров Богородичен".

Между социалната политика и дипломацията – вицепремиерът Ивайло Калфин.

Нужни ли са нови методи за борбата с тероризма – позицията на Соломон Паси.

Гледайте “Денят започва” всяка делнична сутрин от 6:00 часа!          
Части
12 Януари 2015, 08 МИН.
Румяна Угърчинска: Маршът на солидарността прекърши логиката на тероризма
"Французите вчера показаха, че разполагат с едно безкрайно мощно оръжие и това оръжие са единството и непримиримостта спрямо всякакъв вид терор, забрана или опити да се откажат от своите ценности", каза в "Денят започва" журналистът Румяна Угърчинска. В пряко включване от Париж тя разказа, че френската столица е осъмнала с по-силен дух от всякога и доказателството за това са 4-те мил. души, които са излезли на улицата и са заявили "Аз съм Шарли".

Угърчинска допълни, че Франция се гордее с Марша на солидарността, на който политиците, държавните глави на 40 страни, полицията и французите са били единни и са показали, че не ги е страх и това прекършва самата логика на тероризма. След емоцията от вчерашното събитие Франция трябва да отговори на главните два въпроса - къде са сгрешили съответните служби за сигурност, за да се достигне до такъв терористичен акт, и заплашено ли е съвместното съжителство на френските граждани, подчерта Румяна Угърчинска.
12 Януари 2015, 08 МИН.
Нужни ли са нови методи за борбата с тероризма?
Гост в "Денят започва" беше бившият външен министър и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси. С него говорихме за случилото се в Париж и последвалия марш на свободата.

След като е отминал шокът и ужаса от такова събитие първото, което остават са въпросите, каза Паси. Според него двата основни въпроса са защо стана така и какво трябва да направим, за да не се повтаря. Той не смята, че това е последният атентат от този тип и те ще зачестяват в Европа. Паси смята, че в няма бързи решения, а само дългосрочни. "Безспорно е, че това е едно тежко престъпление. Безспорно е, че това е едно ужасно престъпление, което не може да бъде простено, което трябва да бъде наказано. Безспорно е това, че всички ние сме солидарни с Франция в този момент", каза той. Според него НАТО трябва да направи заседание, да обсъди ситуацията и да набележи система от мерки.

Бившият външен министър заяви, че на "нашата планета съжителстват две различни вселени" - на Запада и на ислямския свят. Най-простото и импулсивно решение е да се води война между тях, но тя няма да донесе решение и ни може да бъде спечелена, каза той. Според него далеч по-трудното е решението на диалога.
12 Януари 2015, 08 МИН.
Между социалната политика и дипломацията
Гост в "Денят започва" беше вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. С него говорихме за връзката между социалната политика, неравенствата в обществото и тероризма.

Според Калфин е много необходимо чувството за солидарност, показано по време на вчерашния марш в Париж, но то не решава проблемите. Той смята, че са необходими съвсем конкретни политики - социални, на включване, на толерантност. "Тогава, когато правим едно общество, което е общо за всички, то всеки трябва да се чувства пълноценен в него", заяви вицепремиерът. Той каза, че е очевидно, че правилата, свързани с контрола на границите и влизането в ЕС, ще бъдат преразгледани. Въпросът е, че и в конкретния случай и в много други става въпрос за граждани на еворосъюза и със затварянето на границите също няма да се реши проблема, добави той.

Министърът на труда и социалната политика смята, че навсякъде по света хората, които са склонни към крайни действия са бедните хора, тези, които са изключени от обществото, които не са мотивирани да участват в него, защото мислят, че те са втора класа. Според него точно това е опасното и обясни, че общите показатели в България се подобряват, но се оставят едни "джобове на огромна бедност" на хора без мотивация да учат и работят. Той призна, че социалната политика трябва да се насочи към тях, но не трябва да е само тя, а е добре да има цялостна държавна политика. Вицепремиерът смята, че трябва много ясно да заявим, че нямаме повече капацитет за приемане на бежанци, но и не трябва да създаваме гета от безработни, защото това е опасно за българското общество. Той заяви, че винаги е бил на мнение, че армията би трябвало да помага по границата и не приема аргументите, че това е агресивен акт към съседите. Калфин каза, че има стратегии за бежанците у нас, но всички те изискват ресурс, който не е на разположение. Той все пак обясни, че не е въпрос само на пари, но и на капацитет.

Като голяма предизвикателство през тази година пред него като министър той определи приключването на разговорите по параметрите на пенсионната система и мерките, свързани със заетостта. Според него проблемът с пенсионната реформа не е нерешим, а е въпрос на разбиране и той ще се постарае да има възможно най-много публично информация. Вицепремиерът заяви, че няма криза нито в НОИ, нито в пенсионните фондове и проблемът е в това, че параметрите са объркани.

Балансът в управляващата коалиция зависи от компромисите, обясни Калфин. Когато става въпрос за пенсионната система, ако не се приеме цялостната визия, той не вижда по какъв начин биха могли да бъдат полезни от АБВ. Вицепремиерът заяви, че те работят така, като че ли ще управляват пълен мандат и бързат с реформите.
12 Януари 2015, 08 МИН.
Религия и тероризъм – къде са пресечните точки?
vlcsnap-2015-01-12-09h22m34s167Липсата на интеграция на емигрантите, дълбоките социални проблеми са сред причините за терористичния акт в Париж. Още след Алжирската война и изтеглянето на Франция от колониите създаде противопоставяне, което се избива в пълна сила, каза в "Денят започва" журналистът Руслан Трад. Атентаторите са хора, които живеят в капсулирани общности, които не са характерни и за самото мюсюлманско общество, хора, които са обидени, но е очевидно, че и нямат желание да се интегрират, отбеляза той и добави, че натам трябва да бъдат насочени усилията на държавата - единството на цялото френско общество, недопускането страхът да го завладее и да последват ответни репресии.

 vlcsnap-2015-01-12-09h31m19s131Случващото се във Франция ни кара да обърнем поглед и към нашия двор, подчерта публицистът Пламен Сивов - изпълнителен директор на Фондация "Покров Богородичен". Скептичен съм до колко нашето българско обществото може да разбере проблема и "марша на солидарността" от вчера, каза той и даде пример: "Представете си някакъв турски вестник в България да публикува карикатури на наши дейци от Освобождението от кръста надолу в естетиката, в която работи "Шарли ебдо", нашите медии да публикуват гаври с хора с нетрадиционна сексуалност или карикатури за циганите и накрая, ако нещо стане, всички да излезем заедно, за да подкрепим свободата на словото. Много се съмнявам, че сме в състояние да го направим."
12 Януари 2015, 08 МИН.
Ген. Кирчо Киров за сигурността на Европа
Допускам, че френските служби са разполагали с информация за двамата терористи, но затрупани с множество сигнали, те са подценили тези за двамата братя, каза о.р.ген. Кирчо Киров - бивш директор на Националната разузнавателна служба. "Видно е от този акт, че проблемите с интеграцията на тези хора във френското общество, така както проличаха в последните години, продължават да бъдат основни", добави експертът.

В интервю на Иво Никодимов ген. Киров говори за това защо френските сили за сигурност не успяха да предотвратят атентата в Париж. Вижте неговата гледна точка в "Денят започва".
12 Януари 2015, 08 МИН.
Маршът на солидарността
"Маршът на солидарността" - така го нарекоха организаторите му. Най-голямото мобилизиране на хора в историята на Франция. Въоръжени с плакати "Аз съм Шарли" и "Аз съм Ахмед", шестващите, начело с президента на страната Франсоа Оланд и цяла плеяда от европейски и световни лидери, потеглиха от Площада на Републиката в 16.25 часа. В марша по улиците на френската столица срещу тероризма и в защита на свободата на словото, участваха 1 милиона и 600 хиляди души, разказва Диян Каролев в "Денят започва".

На предните редици бяха оцелелите редактори от "Шарли Ебдо", както и близките на загиналите карикатуристи и журналисти, разстреляни в редакцията на сатиристичното списание. Хиляди хора издигнаха лозунга "Аз съм Шарли", други държаха плакати "Развейте химикалките си", "Свобода на словото". Хора от целия свят размахваха писалки във въздуха и заявяваха, че свободата на словото не може да бъде убито.

Мерките за сигурност бяха изключително затегнати - над 5 хиляди полицаи и военни бяха мобилизирани, като 2 200 от отговарят само за марша. Държавните и правителствени ръководители бяха под засилена охрана, а по покривите на сградите бяха разположени снайперисти. Въпреки това, шествието в Париж завърши без нито един инцидент.
12 Януари 2015, 08 МИН.
Владимир Владимиров: БДЖ не е приоритет на държавата от 20 години
От днес спират 38 влака, 10 други са с променен режим на работа. Започват и масови съкращения в БДЖ. Това е единственото действие, което бихме могли да предприемем, след като субсидията беше намалена от 180 милиона на 140 милиона. Принудени сме да намалим влаковете в движение и да редуцираме персонала, заяви в "Денят започва" изпълнителният директор на железниците Владимир Владимиров.

БДЖ не е приоритет на българската държава от 20 години и апелирахме тази практика да бъде променена, призна той. "През 2010 започнахме реформи, които след нашето излизане от дружеството бяха видоизменени или частично спрени. Сега, връщайки се отново в дружеството, някъде около средата на февруари, ние ще имаме готов план за финансово стабилизиране, тъй като преструктурирането приключи. Този план ще бъде представен на всички държавни институции и политическите партии, за да се опитаме да потърсим съгласие между тях за спасяването на БДЖ", обясни изпълнителният директор на компанията. Владимиров сподели, че се надява железниците да станат приоритет на държавата, за да има един по-дълъг хоризонт за инвестициите, които трябва да бъдат направени в БДЖ, така и за погасяването на задълженията, които продължават да тежат на дружеството.
12 Януари 2015, 08 МИН.
За резките температурни промени и нашето здраве
Гост в студиото на "Денят започва" беше доц. Сотир Марчев от Медицинския университет в Плевен, който даде съвети как да запазим здравето си в това променливо време. Той обърна внимание на зимното облекло.

Марчев препоръча обувките да бъдат от 1/2 до 1 номер по-големи от летните, за да може да има достататъчно място за дебел чорап и слой въздух между чорапа и обувката, който служи за изолатор. "Освен това, за да намалим работата на "Пирогов" и другите спешни ортопедии, хубаво е да сме с обувки, които не се хлъзгат. Ако нямаме такива, лепим медицински лейкопласт отдолу върху подметката", каза доцентът.

Той препоръча на сърдечно болните да се обличат с по-голям брой тънки блузи вместо с по-малко дебели, за да може да има въздух между дрехите. "Алкохолът трябва да се пие след като се приберем, а не когато излезем навън, защото рискът да измръзнем е по-голям", каза Марчев.
12 Януари 2015, 08 МИН.
Нова телефонна измама в Ямбол
В Ямбол е извършена нова телефонна измама и още няколко са предотвратени. Какви са схемите на телефонните измамници и какви трудности среща полицията при разкриването на тези престъпления разказва Диана Иванова в "Денят започва".

Възрастен мъж на 83 години от Ямбол отново стана жертва на телефонна измама. Той е предал 5500 лв. на мъж, представил се за служител на Здравната каса, след като по телефона го подвели, че дъщеря му е пострадала и трябват 8000 евро за спешна операция на крака. И той като повечето от пострадалите от подобни престъпления не иска да говори за случилото се.

Панайот Матев, началник група „Криминална полиция” – Районно управление Тунджа: Възрастните хора ги е срам самите те да споделят, след като разберат, че са измамени... от една страна ги е страх да споделят, от друга дори техните близки не знаят за тези парични средства, които те държат.

Едва ли има възрастен човек в Ямболска област, който да не е получавал по няколко пъти обаждане от телефонни измамници, но малцина се хващат на въдицата им. 78-годишната Иванка Кирова от село Безмер предала на посредници 500 лв. по същата схема за спешна операция на дъщеря й.

Иванка Кирова: Вдигнах слушалката и той започна да ми казва, знаете ли, че дъщеря ви си е счупила крака и сега е в болницата, аз съм доктор и се обаждам да ти кажа, че трябва много операции... нямаме ги сега тези средства... и сега поне една част да дадете.

Жената повярвала, защото дъщеря й наистина имала проблеми с крака и по телефона някой се престорил на нейната Елена и започнал да я моли за пари.

Иванка Кирова: И тя майко, моля ти се, моля ти се, още някой лев, вземи там в заем някой лев поне, ей го не искат с толкоз, моля ти се и викам до 500 лева мога да дам, повече викам не мога да дам и той докторът - ами добре, добре, става, става.

Баба Иванка имала късмет да предаде парите на местен мъж, който се усъмнил, че става въпрос за престъпление и занесъл сумата на полицията. Той бил нает от измамниците по телефона, след като подал обява, че търси работа. На него му било обяснено, че трябва да вземе едни документи и да им ги занесе. Това е често срещана схема при телефонните измами.

Панайот Матев, началник група „Криминална полиция” – Районно управление Тунджа: В момента се наблюдава една тенденция на лица, които са безработни, които имат свидетелство за управление на МПС и са подали своите СВ- та за работа в различни електронни издания или печатни такива. Набирането обикновено на такива лица става от тези места.

Телефонните измамници работят по региони и изчезват моментално, когато полицията ги усети. По същото време, когато мъжът от Ямбол е излъган, те са опитали да измамят и възрастни хора от Роза, но полицията е предотвратила предаването на парите.

Панайот Матев, началник група „Криминална полиция” – Районно управление Тунджа: На 8-ми надвечер получихме сигнали за телефонни измами, подготвящи се в едно от нашите населени места... предотвратихме две – на възрастен човек, който беше подготвил сумата от 1200 лв. за пострадал близък, и на жена, която беше подготвила 2440 лв. за пратка от близък човек от Германия.

Когато информацията за извършваща се телефонна измама се подаде навреме, полицията има шанс да реагира веднага и да спре предаването на парите или да залови посредниците. Най-честата жертва на измамниците са възрастни хора, защото те стоят вкъщи и най-лесно могат да бъдат измамени.

Панайот Матев, началник група „Криминална полиция” – Районно управление Тунджа: Може би защото са най-податливи, може би защото животът им е минал ... в друго общество, разбиранията им са други, до последно не желаят да повярват, че са били измамени, например единият случай, който снощи посетихме, самата дъщеря на дядото се обади, той отказва да повярва дори на нея, че това е измама и ако не бяхме отишли и ние на место да го спрем и да му обясним, че наистина това е измама, най-вероятно щеше да ги даде тези пари.

Измамниците са добри психолози и успяват да измъкнат необходимата им информация от жертвите си. Най-голямата грешка при това престъпление е, че жертвите не търсят веднага връзка с близките си, защото обкновено измамниците ги държат на телефона, да не се обадят. Затова пострадали ги съветват:

Иванка Кирова: Ако не могат с децата от техния си телефон, там от комшии или от такова да се свържат най-напред да разберат истината, да не се лъжат тъй като мене.

За последните две години в Ямболски районен съд има заведени 13 дела срещу извършители на телефонни измами. Според Наказателния кодекс за това престъпление се предвижда от 1 до 8 години затвор, но повечето от осъдените са се отървали с условни присъди, защото имат чисто съдебно минало и само в един случай е постановена ефективна присъда от една година затвор. Това в още по-голяма степен насърчава телефонните измамници, които стават все по-изобретателни в стремежа си да вземат повече пари от беззащитните възрастни хора.
12 Януари 2015, 08 МИН.
Мюсюлманин спасил 15 души в супермаркета в Париж
Четирима души загинаха, когато терористът Амеди Кулибали взе заложници в еврейски супермаркет в Париж. Броят на жертвите, обаче, можеше да бъде много по-голям, ако не беше друг мюсюлманин - служител в магазина. Кой е той разказва Златина Петкова в "Денят започва".

Ласана Батили е 24-годишен имигрант от Мали. 9 януари бил обикновен работен ден за него, докато терористът Амеди Кулибали не нахлул в магазина, където работел. Часове по-късно Батили вече се бил превърнал в герой - спасил 15 човешки живота.

Когато похитителят нападнал супермаркета, някои от клиентите се втурнали към хладилното помещение на подземния етаж. "Слязох надолу, тичайки, и отворих вратата на фризера. Имаше още няколко човека с мен.
Загасих светлините и изключих фризера", разказва Ласана.

Сред хората, търсещи спасение в хранилището, имало и двегодишно дете. Батили им казал да влязат в хладилното помещение и да се успокоят. Затворил врата и тръгнал да търси помощ навън. "Той ни викаше да се качим горе. Ако ни беше открил, щеше да ни убие", убеден е младият мъж.

Успял да се измъкне през асансьора за доставки. Когато изтичал на улицата, полицаите го помислили за похитител. "Легни на земята, ръцете над главата." Сложиха ми белезници и ме държаха повече от час и половина", продължава разказа си Ласана. Батили все пак успял да обясни на полицаите какво се случва. Описал магазина и съобщил за скритите в хранилището заложници.

След края на кризата много от спасените от него хора отишли да му стиснат ръката. "Благодариха ми. А аз им отвърнах: "Няма нищо. Това е животът", сподели служителят в супермаркета.

Смелият продавач получи признание и в социалните мрежи. Негова снимка беше разпространена в Интернет като символ на добрината, която хората проявяват, изправени пред злото.
12 Януари 2015, 08 МИН.
Стефан Тафров: Терористите събудиха френското общество
"Развълнуван и обнадежден съм от единството на французите срещу терористичната заплаха. Хората са разбрали най-важното - като залог са поставени основни ценности не само на френското общество, а на цяла Европа. В този смисъл присъствието на толкова много държавни лидери бе силен знак." Това каза в скайп връзка в "Денят започва" Стефан Тафров -постоянен представител на България в ООН в Ню Йорк и бивш посланик на страната ни във Франция, в коментара си за терористичната атака срещу редакцията на сатиричното издание на "Шарли ебдо" в Париж и марша на солидарността, в който участваха над милион и половина.

САЩ категорично подкрепят Франция в борбата ѝ срещу тероризма. Американците разбират, че французите преживяват своя "11 септември", отбеляза Тафров и добави, че терористи не успяват в най-важното - да разделят френското общество. "Те не просто не го разделиха, но и го събудиха. Както се изрази един френски публицист - вместо да поставят Франция на колене, те я накараха да се изправи", добави той.
Виж още
One Comment

  ЗАЩО НЕ СА ПРЕВЕДЕНИ ПЕНСИИТЕ ЗА МЕСЕЦ ЯНУАРИ????????????