Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
За фалшивите новини и теориите на конспирацията
16 Февруари 2017, МИН.
За фалшивите новини и теориите на конспирацията
Виж още
            В предаването вижте:

Проверки на пистите - изправни ли са каските на скиорите и сноубордистите, за какво още следят инспекторите.

Разработка на българина Александър Рангелов с награда за нов вид високоскоростен „транспорт на бъдещето“.

Футболни страсти преди двубоя между българския ”Лудогорец“ и датския "Копенхаген".

Програми и обещания - говори Даниел Вълчев.

Между Вашингтон и Москва и още за фалшивите новини и теориите на конспирацията - коментар на Весела Чернева и Мира Баджева.

Иновациите в помощ на хората с увреждания – гледайте преди 9.

Гледайте "Денят започва" всеки делник от 6:00 часа!          
Части
16 Февруари 2017, 24 МИН.
Вълчев: Трябва да вървим по пътя на увеличаване производителността на труда, повече ред и грижа за хората
Реформаторският блок води разговори с няколко политически организации, една от които е и Глас народен, и се надявам утре да финализираме всичко, вероятно ще се разширява Реформаторският блок в следващите 2-3 дни, каза в студиото на "Денят започва" Даниел Вълчев, секретар на Политическия съвет на РБ, член на Движение "България на гражданите". В понеделник вероятно ще представят водачите на листи за изборите.

Меглена Кунева отказа да се кандидатира. Тя имаше това намерение от известно време, ние я подкрепихме, първо защото това е въпрос на личен избор и второ - защото с това даваме много ясен знак, че не сме лидерска партия, заяви Даниел Вълчев и очерта, че имат много сериозен екип от хора - млади, амбицирани, мотивирани. Меглена Кунева не се е оттеглила от политиката, тя продължава да бъде лидер на "България на гражданите". Самият Вълчев няма да се кандидатира за депутат, нито за министър, има други житейски планове.

Във връзка със скандала в Министерство на образованието за парите по Оперативна програма "Наука, образование и интелигентен растеж" Вълчев, като бивш министър на образованието, коментира, че служебният министър е излъгал и няма спрени пари по програмата, потвърдено от писмо на Европейската комисия.

Колкото до случващото се с оперативната програма, Вълчев беше категоричен: "Тази оперативна програма е създадена по неправилен начин, защото по част от мерките, операциите или проектите, както се наричат, очевиден бенефициент, т.е. получател на парите е Министерство на образованието и науката. Например, с програмата "Твоят час" се дават пари за децата да правят извънкласни форми в училищата и също за деца, които са изоставащи. Кой трябва да бъде получател на тия пари - аз казвам, че трябва да бъде Министерството и да ги разпредели равномерно на българските училища, тъй щото учителите да могат да се ползват от тях и те да работят с децата, които познават. Ако не е така, ние трябва да ги дадем на неправителствени организации, които да дойдат в училище да обучават децата. За мен нормално е първото. Но ако това е така, излиза, че МОН е бенефициент". Но по дизайна на програмата той е ръководител, управляващ тези пари, което от гледна точка на ЕК създава някакви проблеми, поясни Даниел Вълчев. И попита не са ли се сетили за тези проблеми, когато са се създавали тези програми - а сред създателите е и сегашният просветен министър.

Въпреки че няма да се кандидатира за депутат и министър, Даниел Вълчев остава публично активен, защото смята, че сме на път да изтървем много основни ориентации на българката държава и това не бива да се допусне. "България има нужда от дясноцентристко управление, не защото левите правителства са лоши, но България има нужда да продължи този курс", категоричен беше той. Според него трябва да вървим по пътя на увеличаване производителността на труда, повече ред и грижа за хората.

Как коментира юристът Вълчев качеството на българските закони - вижте във видеото.
16 Февруари 2017, 38 МИН.
Политиката на Тръмп
САЩ призоваха Русия да върне Крим на Украйна в първия официален коментар на новата администрация на Доналд Тръмп по повод анексията на полуострова. От Кремъл реагираха остро, а говорителката на външното министерство заяви, че Русия свои територии не връща. Позицията на новата американска администрация идва денонощие след като съветника по национална сигурност Майкъл Флин подаде оставка. За коментара на ситуацията в студиото на "Денят започва" бяха Весела Чернева, директор на Европейски съвет да външна политика и журналистът Мира Баджева. В разговора се включи и кореспондентът на БНТ в САЩ Ваня Ефтимова.

Ефтимова разказа, че екипът от предизборните съветници на Тръмп е имал срещи с членове на руското разузнаване, но за момента не се знаят конкретни имена. "Уолстрийт джърнал" е публикувал новината, че разузнавателните служби цензурират информацията, която те представят на президента, защото имат съмнение, че може да изтече информация. В Туитър Доналд Тръмп обвинява разузнавателните служби за това, че са допуснали информация да стане публично достояние. В Конгреса все повече набират инерция исканията за специялна комисия, която да разследва връзките на Тръмп с Русия. Комисията по разузнаване в момента разследва намесата на Москва в американските избори. Доналд Тръмп се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Срещата предизвика протести около Белия дом. Търмп заяви, че за него няма значение дали ще има две държави или една, израелците и палестниците трябва да седнат на масата и да се разберат. Това е отстъпване от традиционната американска позиция, че трябва да има две държави, за да има мир в района.

Весела Чернева смята, че става въпрос за неочаквана първостепенна конфронтация между Белия дом и американските разузнавателни служби, както и до голяма степен неспособност на американския президент да обасни какво всъщтост той очаква от отношенията на САЩ и Русия, което създава политически вакум, в който се завихря скандалът. Обвинението, че не само бившият съветник по национална сигурност на Тръмп, но и други членове на неговия екип са се срещали с представители на руските служби преди да влязат в Белия дом вече, няма значение, защото скандалът е вече е за това как Белият дом се справя в тази ситуация. Според нея особенното в случая е, че скандалът не е само около Флин, а се е разширил около целия екип на Тъмп. Чернева смята, че е рано да се говори за импийчмънт. Тя призна, че такава идея не е съвсем невъзможна, но припомни, че от аферата Уотъргейт до импийчмънта на Никсън са минали години, а това, което има в момента като скандал далеч не е достатъчно. Кандидатът на Тръмп за секретар по труда пададе оставка, което спроед Чернева показва, че въобще да си част от екипа на Тръмп в момента не е завидно положение. По нейно мнение е президентът сега трябва да реши как да успокои ситуацията, да покаже, че има контрол върху Белия дом. Тя отбеляза, че в момента подкрепата за Тръмп е рекордно ниска - 36%.

Мира Баджева каза, че очакванията към Тръмп се сбъдват и той ще бъде един мнотго непредсказуем президент, създващ хаос. За нея е интересно, че този път скандалът е много голям, защото става дума за сериозни последствия. В случая потенциално е нарушен закон, според който частни лица не могат да преговарят с дипломати, което е потвърдено от оставката на Флин. Тя е очудена от това, че такъв опитен разузнавач като него, който има дълга кариера в службите, е допуснал такава груба грешка. По нейно мнение крайната цел е Тръмп, защото той има сериозна вътрешна опозиция в консервативната партия, които биха били радетели за една процедура за импийчмънт и имат съвършенно други позиции по отношение на Русия. Баджева каза, че Тръмп е в кръгова отбрана и той не е в конфликт само с медиите и разузнавателните служби, а и с магистратите, с доста корпоративни шефове. Тя обясни, че той има огромната подкрепа на бялата работническа класа в Америка.
16 Февруари 2017, 11 МИН.
Иновациите в помощ на хората с увреждания
В „Денят започва“ ви разказахме как един технологичен маратон в София ще потърси решения на проблеми, с които се сблъскват хората със специални нужди в целия свят. Инициативата обединява инженери, дизайнери, иноватори и хора със специални нужди в създаването на решения за по-добър живот. Събитието ще се проведе в Столицата между 20 и 23 април.

„ТОМ“ е международно движение, което събира на едно място хора със специални нужди и специалисти, които могат да направят всекидневието по-лесно, а средата - по-достъпна.

В Щатите събитието промени живота на 29-годишната Ким. Родена без ръце и крака, тя живее сама с двете си кучета. В светлата част на деня до Ким има хора, които ѝ помагат у дома, в другото време жената обаче иска да е независима. Заедно с четирима души по време на „ТОМ“ изобретяват устройство, което й помага да достига до далечни места и да хваща предмети със зъби.

Благодарение на „ТОМ“ предметите ще са по-достъпни и за 9-годишно момиче. По време на един от маратоните с помощта на 3D принтер се „родила“ ръка, която може да хване всяка вещ необходима във всекидневието. И не само с нея може да се създава музика, дори да се рисува.

Да „поправиш“ света понякога означава да промениш един човешки живот. За целта не е нужно да си супер-герой или най-добрият хирург. Достатъчно е да имаш голяма доза вдъхновение, малко технически умения и желание да споделиш идеята си със съмишленици. В "ТОМ" всеки може да бъде откривател. А една променена съдба, може да е промяна за стотици.

Как можете да се включите и повече за събитието разказаха в студиото на „Денят започва“ Поли Захариева, организатор на събитието, и Ивелина Гаджева - специалист по приобщаващ дизайн.

„ТОМ“ е наистина една първа крачка, защото тя позволява събирането на тези хора на едно физическо работно място, където хората, които имат специфична нужда, ще могат да говорят, разговарят и заедно да достигнат до решението с други хора, които могат да им помогнат с техните специални умения“, каза Ивелина Гаджева, специалист по приобщаващ дизайн.

„ТОМ“ е точно такава платформа, защото ние няма как да предполагаме какви са специалните нужди на хората, които имат различни потребности. Те трябва да дойдат от тях самите и ние им даваме това пространство, в което те да кажат от какво те имат нужда, а не ние да кажем : „Може би ще помогнем с това“. По-добре е те сами да кажат от какво имат нужда и ние след това да помогнем заедно с тях“, продължи тя.

„Вече имаме много регистрации на хора с предизвикателства, имаме няколко незрящи, които са кандидатствали с предизвикателство, по което да се работи, имаме няколко предизвикателства за хора, които не чуват, едно детенце, което е трудно подвижно, така че най-лесно ще съберем според мен тези хора, които да водят екипите с предизвикателствата, търсим повече технологичните хора“, каза Поли Захариева, организатор на събитието.
16 Февруари 2017, 14 МИН.
Преди двубоя между българския ”Лудогорец“ и датския „Копенхаген“
„Лудогорец“ приема „Копенхаген“ на стадион „Васил Левски“ тази вечер от 20:00 часа. Срещата е от елиминационната фаза на Лига Европа. Гост в студиото на „Денят започва“ беше спортният журналист Ивайло Ангелов.

„Достатъчно стабилен, силен, средноевропейски отбор, който ще затрудни доста „Лудогорец“ и хубавото е, че „Лудогорец“ взима някакъв аванс още преди мача, защото теренът е доста по-добър от този, който беше с Монтана. Това ще даде предимство на „Лудогорец“, те са по-техничният отбор, по-бързо играят с топката, повече атакуват“, каза Ангелов.

„Копенхаген малко вкарват, но и малко пускат, което говори за тяхната стабилна защита. Тя обаче доста колебливи изяви имаше в контролите, но все пак мачът е официален и не може да съдим от контролите, но все пак „Копенхаген“ се представи доста вяло в тези контроли, което, ако не друго, то не им носи някакъв бонус от страна на самочувствие“, коментира спортният журналист.

Гледайте „Лудогорец“ – „Копенхаген“ тази вечер от 20:00 часа по БНТ1 и БНТ HD!
16 Февруари 2017, 06 МИН.
Българин с награда за токозахранваща система
Преди броени дни българска система за захранване на нов вид транспорт е отличена с наградата лично от Илон Мъск. Александър Рангелов и неговият екип от инженери могат да станат неразделна част от проекта за нов вид високоскоростен транспорт на бъдещето. Репортерът Ирина Шуликова и операторът Недялко Данов се срещнаха с българина, който е в един от шестте отбора, стигнали до финала на високотехнологичната надпревара „Хайпърлуп“.
16 Февруари 2017, 04 МИН.
Как се кандидатства по плана „Юнкер“?
През 2016 година по плана „Юнкер“ в България са финансирани над 700 проекта на малки и средни предприятия в размер на 95 млн. евро. Как се кандидатства по плана „Юнкер“ и какви са предимствата за фирмите в сравнение с обикновените банкови кредити, вижте в репортажа на Зоя Велинова за „Денят започва“.
16 Февруари 2017, 04 МИН.
Емблематична сграда в София беше съборена
Събориха емблематична къща, построена през 19-и век в центъра на София. Новината предизвика гневни реакции в социалните мрежи. Защо още една къща-паметник си отиде безславно и законно ли се е случило това - по темата Благой Цицелков и оператора Станислав Ангелов.

История за разрухата, от ъгъла на улиците "Иван Денкоглу" и "Христо Белчев" в столицата. История за къща, съградена от проф. Михайло Драгоманов, украинецът оставил ярък отпечатък в съвременната история на България, къща която потъна в разруха.

Получил образованието си в Женева, където се запознал с бъдещия министър на просвещението у нас - Иван Шишманов. Родният политик се влюбил в първородната дъщеря на украинския публицист и революционер. Така проф. Михайло Драгоманов идва у на, и се потапя в изследване на българския фолклор и етнография. Според писателката Мария Владимирова, първият брой на "Сборника за народни умотворения, наука и книжнина", издаван и днес от БАН, бил написан тук, във вече съборената къща. Негов вдъхновител е именно украинския публицист. 

„Минавайки покрай този дом, ако тук имаше една паметна плоча, ние щяхме да сторим поклон пред този дом, където неговия дух е раздавал идеи и вдъхновявал“, каза Мария Галишка-Владимирова, писател.

Всъщност плоча имало до преди два дни, когато започнало разрушаването на сградата. 

„При нас няма данни това да е паметник на културата. Имаме данни, че къщата не е била поддържана, категорично, данните са много тежки и много сериозни като заключение“, каза арх. Влади Калинов, Директор Дирекция "Контрол по строителството" - Столична Община. 

Според хора от квартала, доскоро в сградата имало два ресторанта и магазин. Това е видно и от платформата на "Гугъл" - "Виж улицата".

„Тази сграда е отбелязана, като сграда подлежаща на премахване и изграждане на нова сграда“, каза арх. Влади Калинов. 

И това е съвсем законно. Макар и сграда на 130 години, устояла на бомбардировки и три политически режима - тя не е била записана като паметник на културата. Дали е трябвало?

„Тези руини, които виждаме сега, будят много печал и ме карат да си спомня една велика мисъл, която гласи: „Там, където има руини, има съкровища“, каза Мария Галишка-Владимирова, писател.

Разрухата също е урок. Напоследък го учим често.
16 Февруари 2017, 03 МИН.
Изправни ли са каските на скиорите и сноубордистите?
Масови проверки в магазините, в които се предлагат каски за скиори и сноубордисти в зимните курорти в страната, провеждат инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Националната кампания “Безопасни зимни спортове” на контролиращата служба се провежда за трета поредна година. Само за един ден в зимния курорт Банско инспекторите са проверили 20 обекта, нарушения са открили при 16 броя предпазни каски от различни модели. Подробности вижте в репортажа на Спаско Попхристов за "Денят започва".
16 Февруари 2017, 03 МИН.
Авария остави Габрово без парно
Четвърти ден в Габрово няма топлоподаване! За това сигнализираха „Денят започва“ недоволни жители, абонати на Топлофикация-Габрово, които са принудени да стоят на студено или да се отопляват на ток. В официално прессъобщение на страницата на дружеството е оповестено, че действително подаването временно е спряно за всички абонати на територията на града, заради авария. Хората, обаче, са категорични, че това не е първият подобен случай този зимен сезон и настояват за компенсации от Топлофикация-Габрово. А дали ще ги получат, вижте в репортажа в "Денят започва".
Виж още