Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
За капризите на времето и битката с битовата престъпност - министърът в оставка Румяна Бъчварова
11 Януари 2017, МИН.
За капризите на времето и битката с битовата престъпност – министърът в оставка Румяна Бъчварова
Виж още
            В този брой на предаването:

Внимание: Опасност от лавини! Къде рискът е висок и какви са правилата в планината през зимата? Говори Планинската спасителна служба.

Леден дъжд, сняг и виелици. На живо от критичните точки в страната и актуална информация за състоянието на пътищата.

Управление в оставка. За силите на държавата срещу капризите на времето. Как ще се бори битовата престъпност? За мерките на Вътрешното министерство – вицепремиерът и министър в оставка Румяна Бъчварова.

Между предсрочни избори, нов президент и служебно правителство - 20 години след срива на банките и Виденовата зима. Нено Димов от Института за дясна политика и политологът Антоний Тодоров - полемика в "Денят започва".

Гледайте "Денят започва" всеки делник от 6:00 часа по БНТ1!          
Части
11 Януари 2017, 06 МИН.
Социално предприемачество или бизнес с мисия
Тази вечер от 22:30 часа БНТ1 ще излъчи документалния филм "Социално предприемачество или бизнес с мисия" на журналистката Мария Чернева.

Социалното предприемачество у нас е малко познато, за разлика други страни в ЕС, където е начин за финансиране на много социални проекти. С филма искаме да обясним по-добре тази идея. Българският център за нестопанско право е организацията, която прави големи усилия да въведе тази идея, каза Мария Чернева.

Целта на социалното предприемачество е организациите да постигат своите мисии. Ние се опитваме да подкрепим неправителствените организации да мислят и за този начин за развитие, поясни Любен Панов от Българския център за нестопанско право.
11 Януари 2017, 02 МИН.
Обстановката в област Бургас
Над 40 населени места в област Бургас са частично или изцяло без ток след вчерашния обилен снеговалеж и силен вятър. Бедстващи хора няма.

Отворени за движение са пътните отсечки Бургас-Малко Търново, Бургас-Царево, Бургас-Средец-Елхово, но с ограничение за тежкотоварните автомобили над 12 тона. Авариите в електропреносната мрежа са предимно в общините Созопол, Приморско, Камено, Средец, Поморие, Бургас. Всички екипи на ЕВН работят за възстановяването на електрозахранването.
11 Януари 2017, 03 МИН.
Ситуацията във Варна
Бурният вятър и снеговалежът във Варна спряха. Снегопочистващите машини успяха да почистят основните булеварди в града. Автобусите на градския транспорт се движат, макар и със закъснение. Областният управител на Варна призовава да не се предприема пътуване, ако не е много належащо. Затворени са всички второкласни и третокласни пътища в областите Варна, Добрич, Шумен и Бургас.
11 Януари 2017, 16 МИН.
Под повърхността – между предсрочни избори, нов президент и служебно правителство
Днес започва една от най-кратките парламентарни сесии. Според разпространена вчера позиция на Румен Радев, избраният за президент ще разпусне Народното събрание в най-кратък срок след встъпването си в длъжност и ще насрочи парламентарни избори. Президентът трябва да назначи и служебно правителство. Политическият сезон, който започва днес, се очертава горещ и дълъг. Изборите най-вероятно ще бъдат седмица преди Цветница, а точно в Страстната седмица и политическите страсти ще бъдат най-силни. Тогава ще се кроят възможните парламентарни мнозинства. С Нено Димов от Института за дясна политика и политолога Антоний Тодоров разговаряхме за предстоящите политически събития.

Проф. Тодоров коментира, че институцията на служебното правителство е доста проблематична, защото от него се очаква единствено и само да подготви изборите и да бъде неутрално спрямо политическите партии. Има обаче много случаи, в които служебни правителства и премиери са правили важни стъпки в политическия живот. Не би трябвало да имаме реформаторски очаквания към едно служебно правителство, освен ако не става дума за реформа, която да поправи някаква капитална грешка или да реши много спешен проблем.

По думите на Нено Димов по-интересно е какъв ще бъде първият акт на новия президент. Има два варианта. Единият вариант е това служебно правителство действително да бъде неутрално с цел да подготви изборите, а вторият вариант е то да служи като някакъв вид реваншизъм и да атакува сегашното правителство и ГЕРБ като цяло. "Ако се случи вторият вариант, това ще бъде много лош знак. Аз се надявам президентът за избере неутрално правителство, което да си изпълни задачите като служебно и да подготви изборите, които ще се проведат най-вероятно преди Цветница."

Вижте целия разговор във видеото.
11 Януари 2017, 17 МИН.
Емил Нешев, ПСС: Лавинни инциденти се случват в първия хубав ден след голям снеговалеж
Ситуацията в планините е сериозна. В Стара планина бяха най-големите снеговалежи в края на миналата и началото на тази година. Това каза Емил Нешев от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) в интервю за "Денят започва".

Лавинната опасност е реална. Стара истина е, че там, където има сняг и склон, има опасност от лавини. Условията са застрашаващи, посочи Нешев.

Лавинни инциденти се случват в първия хубав ден след голям снеговалеж. Затова при излизане в планината трябва да планираме маршрута и условията. Не бива да се подценява ситуацията в планините, предупреди той.
11 Януари 2017, 28 МИН.
Румяна Бъчварова: Създаваме нов и по-интензивен ред за борба с битовата престъпност
В началото на снеговалежа имахме 700 населени места без ток и в спешен порядък аварийните екипи се справиха. Енергийното министерство беше подготвило около 1 000 екипа от различните оператори - двойно повече от обичайното, които със съдействието на снегопочистващата и военна техника много бързо достигаха до местата на авариите, каза в "Денят започва" вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова. Щабът координира действията на всички отговорни институции на национално ниво. Това се оказа много добър модел за взаимодействие и овладяване на кризисна ситуация, защото решенията се взимат в реално време и на място се разпределя ресурсът, продължи с анализа си тя. "Мисля, че успяхме да постигнем перфектно взаимодействие и да реагираме много бързо", подчерта вицепремиерът в оставка.

Бъчварова обърна внимание и на превантивните мерки, които бяха взети няколко дни преди рязкото застудяване и обилния снеговалеж, благодарение на които не беше допуснато образуването на големи задръствания и риск за живота на много хората. Това е модел, който се надявам да се установи като практика без значение какво е правителството, за да се работи по-ефективно в интерес на хората и на общата ситуация, подчерта тя.

Вътрешният министър в оставка предупреди, че "основната рискова ситуация не е преминала, ограниченията остават и ще бъдат налагани там, където е необходимо".

На въпрос за набелязаните мерки в борбата с битовата престъпност Румяна Бъчварова отбеляза: "Започваме процес, даваме възможност и административните мерки да бъдат въведени, за да създадем един нов и по-интензивен ред за борба с битовата престъпност." Тя заяви, че от особено значение са срещите ѝ с областните дирекции на МВР. Там се очертават спецификите на регионите, планират се операциите и на практика се създава оптимален модел на действие за всяка област.

За нея обвиненията, че правителството предизборно взима мерки срещу битовата престъпност, са проява на "лошия манталитет на политически отношения". Бъчварова обясни, че са били нужни законодателни промени, "промяна в базата, на която тази политика да работи", и средства.

Очаква се до края на годината да има нови 3000 полицейски служители в МВР, което обаче не означава, че във всяко населено място ще има полицейско присъствие, уточни вицепремиерът в оставка. В някои села ще има патрулиране и въвеждане на други технически мерки за по-интензивно строителство на системи за видеонаблюдение и инсталиране на паник бутони, допълни тя.

През последните дни мигрантският натиск намаля, съобщи Бъчварова и добави, че със 70% се е увеличил броят на изведените от страната бежанци, като 1 400 афганистанци вече са върнати в родината им.
11 Януари 2017, 10 МИН.
Лиляна Павлова: Магистралите са отворени за движение
От ранните часове на деня е започнало поетапно отваряне на главни пътни артерии. Всички магистрали са отворени, обработени и проходими в основната си част с изключение на участъка Карнобат-Бургас. Работи се за отваряне на участъка от Бургас до "Петолъчката" - главния път и малко по-късно и магистрала „Тракия“ в този участък. Всички останали автомагистрални пътни направления в страната са отворени за движение. По тях е разрешено движението на тежкотоварни превозни средства. Отворена е АМ "Хемус" между Шумен и Варна, това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на брифинг във връзка с усложнената обстановка в страната. В Бургаска област обстановката остава все още по-усложнена. Работи се за отварянето на направлението Бургас – Слънчев бряг. Достъпът до Бургас все още се осъществява по обходния маршрут през Елхово – Средец и Болярово, допълни Павлова.

Магистралата Варна – Шумен е отворена, както и са една голяма част от третокласните, второкласните и първокласните пътища в областта, каза Павлова. Най-сложна остава ситуацията при Долни Чифлик. Ситуацията в Добрич се подобрява. За движение се отваря пътят Добрич – Варна. Поетапно за движение се отварят областите Разград, Търговище, Шумен и Силистра. „Пробиват се и малките пътища“, каза министър Павлова, като добави, че забраните за движение на тежкотоварни автомобили остават валидни там. Тя уточни, че основен фокус на усилията днес ще бъде да се отворят всички пътни направления за леките превозни средства и поетапно да се пуска тежкотоварното движение.

117 населени места без ток. В мрежата на Енерго-ПРО без електричество са 68, на EVN - 49. Това съобщи министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

Главен комисар Николай Николов заяви, че през нощта помощ е оказана на над 100 души, заседнали в снежен капан по различни пътища в страната. Най-много сигнали са получени от областите Добрич и Бургас, допълни той.
11 Януари 2017, 05 МИН.
Фандъкова: Всички екипи работят денонощно вече 5-6 дена
Спирките на градския транспорт са обработени към момента. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг.

По думите й градският транспорт се движи нормално навсякъде към този час на деня. „Обработени са и общинските пътища в районите „Кремиковци, Панчарево, Нови Искър, както и пътищата за Витоша, „Златните мостове“ и „Алеко“. Така че в момента съм възложила да се работят спирки, подходи към подлези и в последствие разбира се тротоари и вътрешноквартални улици там, където е възможно“, каза кметът.

„Искам да подчертая, че на много места в кварталите не е възможно да влязат снегорини заради автомобилите и също така заради ниските температури има сериозно заледяване“, добави Фандъкова. Тя увери, че там, където е възможно, ще продължи да се работи през деня.

„Очакваме следобяд отново да се възстанови снеговалежът. Тогава приоритетно ще се работят трасетата на градския транспорт. Усложнена зимна обстановка с ниски температури. Умолявам всички шофьори и пешеходци да бъдат много внимателни, да се движат съобразно зимните условия“, подчерта тя.

По думите й в Кризисните центрове тази нощ са нощували 205 човека. „Благодарна съм на всички, които подават сигнали и ги моля отново да правим това, въпреки че днес температурите малко ще се вдигнат, все пак остава много студено и през нощта. Към момента нямаме информация за квартали без електричество, без топлоподаване“, подчерта Фандъкова. Тя добави, че екипи на „Софийска вода“ са работили за отстраняване на аварии и продължават с този режим.

„Искам да подчертая, че всички екипи работят денонощно вече 5-6 ден и спрямо тази изключително тежка обстановка най-важното е, че успяваме да запазим проходим при зимни условия града, включително и в крайните райони, където валежът е доста по-силен и където снежната покривка е над 50-60 см вече“, коментира кметът на София.
11 Януари 2017, 02 МИН.
Техника достигна до блокирани села в Балкана
С повече дежурни екипи, доброволци и специализирана техника спасителните екипи във Великотърновска област достигат до блокираните в снега села в Балкана. От няколко дни пожарникарите ползват и моторни шейни американско производство, с които най-бързо се доставя хляб, лекрства, извозват се родилки и болни на хемодиализа.

Кметът на Павликени също е заедно със спасителите в снежните преспи. Разказва, че един от най-критичните моменти бил спасяването на осем души, които часове наред останали блокирани в преспите.
11 Януари 2017, 05 МИН.
Алма Матер отбелязва 125 години на Юридическия си факултет
2017 година е юбилейна за Юридическия факултет на СУ “Св.Климент Охридски“. Един от най-старите факултети ще навърши своята 125-та годишнина. С какви инициативи ще бъде отбелязана тя – отговора търсим от проф. Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет в рубриката „Законът и ние“.
11 Януари 2017, 03 МИН.
Как се изкачва връх в Алпите?
Калоферецът Дамян Чолпанов и софиянците Никола Леваков и Станислав Шипков изкачиха връх Пти Дрю по северната страна на 19-ти декември в много тежки метеорологични условия. Това е първото българско зимно изкачване.
11 Януари 2017, 03 МИН.
Методът „Монтесори“ влиза в общинските детски градини в Пловдив
В пет детски градини в Пловдив започна обучение чрез метода на Мария Монтесори. Методът Монтесори е метод за възпитание още от най-ранна детска възраст и се прилага успешно вече повече от 100 години. Заради огромния си принос към съвременното образование Мария Монтесори е номинирана три пъти последователно за Нобелова награда.

Тишината и концентрацията на децата е първото, което прави впечатление, когато за първи път наблюдавате обучение по метода Монтесори. Заниманията са в пет области и се използват специални материали. В детска градина „Мирослава" тригодишните вече се учат на практически дейности с предмети, каквито ще използват и у дома.
Виж още