Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
За нивото на политическата култура в
4 Март 2015, МИН.
За нивото на политическата култура в „Денят започва“, 04.03.2015
Виж още
            В това издание на предаването ще видите:

Защо март е месецът с най-много магнитни бури?

Тема с продължение: Как могат да бъдат защитени правата на хората с интелектуални затруднения? Предложенията на Правосъдното министерство

Ще спрат ли приема на пациенти общинските болници заради опасност от фалит?

Може ли едно убийство да доведе до нови геополитически интриги? Бившият външен министър Надежда Нейнски

Какво казват политиците, когато говорят? Дискусия за нивото на политическата култура

На живо: Напрежението около Класическата гимназия продължава. Родители излизат на протест срещу преместването на учениците. Всички гледни точки в Сутрешния блок

Гледайте "Денят започва" всеки делник от 6:00 часа по БНТ1!          
Части
4 Март 2015, 06 МИН.
Ще спрат ли приема на пациенти общинските болници
Председателят на Националното сдружение на общинските болници в България и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев възрази срещу постановление 788 на Министерския съвет. Според постановлението всички лечебни заведения, които имат приход над 100 хил. лв. годишно, ще бъдат проверявани от НАП и от агенцията "Митници" дали имат неплатени данъци, осигуровки или други задължения към държавата. Информацията за лечебните заведения ще бъде изпращана от НЗОК към НАП и ще бъде проверявана от приходната агенция. Тревогата на съсловните организации е, че подаването на информацията, проверката й и връщането й обратно към НЗОК ще забави плащанията на медицинските служители с около два месеца. Според д-р Тотев има реална опасност от фалити на болници заради новата методика за заплащане.
4 Март 2015, 06 МИН.
Часовниковата кула в Разград на 150 години
На 150 години стана часовниковата кула в Разград. Сградата е един от символите на града и за построяването й още се разказват легенди. Вече век и половина часовникът на кулата отмерва всеки кръгъл и всеки половин час от живота в областния център, разказва Любомир Петков в "Денят започва".

Кулата е построена от майстора Уста Тодор Тончев, роден в едно от селата около Трявна. Неговата дъщеря разказва интересна история как баща й се е наел да я построи.

"Сключва облог с местен паша, като тя казва, че това е прочутият реформатор на Османската империя Митхад паша, че ще построи в Разград часовникова кула. Ако пашата не хареса часовниковата кула, той може да му вземе главата, но ако хареса постройката, ще му плати с пари на килограм", разказва Иво Стоянов, уредник в разградския исторически музей.

Майсторът не само запазил главата си, но и оставил един непреходен паметник след себе си.

"Тя е един от образците на самобитното българско архитектурно строително майсторство. Всички хора, които идват в Разград, остават удивени от нея, от това, че един самобитен майстор е успял да построи това нещо и да спечели баса", продължава музейният работник.

Оригиналният часовников механизъм е подменен през петдесетте години на миналия век. Новият е произведен в България и е много точен.

"Самата поддръжка изисква редовно смазване, почистване на механизма", казва Илко Колев, часовникар.

При добра поддръжка часовникът на кулата ще продължи да отмерва делниците и празниците на разградчани още поне един век, твърдят специалистите.
4 Март 2015, 06 МИН.
Какво казват политиците, когато говорят?
Българските евродепутати на първо място трябва да защитават българския интерес. В крайна сметка избираме депутатите не след езиков тест, а на базата на техните идеи. В говоренето за езика често ни убягва темата, за която се говори, а в случая тя беше много важна – за Иран, каза в сутрешния блок на БНТ преводачът Мариана Хил по повод добилото популярност в интернет интервю на английски език на евродепутата Николай Бареков.

Хил„Моят съпруг никога не би се оправил с английския, който чува в Европейския парламент, защото се говори от хора, за които не е роден. Много е трудно, когато политикът няма послание. Много трудно се формулира мисъл, която не съществува", каза още Мариана Хил. Депутатите са функция на обществото. Обществото ни е неграмотно, подчерта тя.

Бошнакова"Не сме нещо много по-различно от останалите страни, посочи Десислава Бошнакова, експерт по пиар. В Европейския парламент и другите държави не изпращат хора, които владеят перфектно чужди езици. Въпросът е дали показваш доколко владееш чуждия език на публично място или в разговор с приятели. Това интервю не влияе добре върху имиджа на нашата страна. Ако западен политик не владее достатъчно добре чужд език, той няма да си позволи да го използва в официално интервю", добави тя.

В момента у нас търпимостта към неграмотността е изключително голяма. По-скоро не търпим някой, който е грамотен. Търпим неграмотността и пред микрофон, дори й се радваме, каза още Десислава Бошнакова.

Благова„За мен проблемът за политическото говорене е част от проблема за политическата култура на една нация“, коментира доц. Блага Благоева, преподавател в Университета за национално и световно стопанство. Политическото говорене се формира, а формирането му зависи от типа политическа култура“, обясни тя. За нея е по-коректно да се говори за ниво на културност и равнище на политически знания у българските политици, но не за ниво на политическа култура.

Доц. Благоева цитира изследване, изготвено от филолози от Софийския университет, според което най-често употребяваните думи от политиците са отговорност, пространство, приоритети, прозрачност, популизъм, дискурс, реалност, визия, стартиране, финализиране.
4 Март 2015, 06 МИН.
„Законът и ние“: Проблемът с „работещите бедни“ и неговото решение
Според официалните данни на Евростат през последните няколко години повече от 21% от българите живеят под прага на бедността. Проблемът с т. нар. "работещи бедни", според КТ "Подкрепа", може да получи своето разрешение единствено чрез прилагане на подходящи активни политики за повишаване на доходите и за намаляване на безработицата.

Още за позицията на синдиката в рубриката на "Денят започва" - Законът и ние".
4 Март 2015, 06 МИН.
Напрежението около Класическата гимназия продължава
Преди дни директорката на Класическата гимназия Мариела Папазова и почти целият учителски колектив на учебното заведение подадоха оставка. Причината - не искат да се връщат в сградата в "Модерно предградие". Родители на ученици от Националната гимназия по древни езици и култура (НГДЕК) и Настоятелството на гимназията, които призоваха за мораториум върху местенето на гимназията, днес се събраха в сградата на ул. "Кирил и Методий" на Женския пазар. Училището е облепено с призиви, чрез които родителите искат да се противопоставят на заповедта на министър Вежди Рашидов Класическата гимназия да бъде преместена на ул. „Баба".

Според родителите "децата не са щайги", които могат да бъдат местени, когато и на когото му хрумне от едно място на друго. Освен това те обвиняват Министерството в нецелесъобразно изразходване и усвояване на средства за ремонт на училището на ул. "Баба". Ученици пък заявиха, че мястото на Класическата гимназия не може да бъде в периферията на града - "между гробището и бунището", и че заедно с Математическата гимназия - това са двете най-важни за столичани училища. НГДЕК трябва да бъде в центъра на столицата.

По думите на г-н Ангел Ангелов, представител на Министерство на културата, компромисен вариант е търсен през 2-те години, откакто е завършил ремонтът. Но говорим за държавна образователна инфраструктура, а не за общинска образователна инфраструктура. "Т.е. сградата на ул. "Баба", след като е приключен ремонтът, въведена е в експлоатация, не са взети мерки вече две години. Но проектът трябва да бъде отчетен в началото на април, което означава, че учениците трябва да започнат учебен процес на ул. "Баба".

Учител по философия в НГДЕК обаче се обяви „за" преместването на НГДЕК. Според него твърденията за наличие на азбест в конструкцията и стените на сградата на ул. „Баба", са безпочвени. Взети са проби три пъти, доказано е, че азбест няма. Тези твърдения са неоснователни, подчерта учителят.

Родителите и настоятелството от НГДЕК заявиха, че ще обжалват заповедта на Вежди Рашидов във ВАС и че са готови на живи вериги и гражданско неподчинение, но няма да позволят със сигурността и здравето на децата да се оправдават необмислени управленски решения на чиновници, а децата да се ползват като числени показатели за устойчивост на проекти, които ЕК е подведена да финансира. Те ще сезират и Комисията по дискриминация и Агенцията за закрила на детето за условията, при които Министерството на културата опитва да изпрати децата им да учат.
4 Март 2015, 06 МИН.
Как могат да бъдат защитени правата на хората с интелектуални затруднения?
Заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева определи случая с Мира, за която ви разказахме преди дни, че е станала жертва на банкова измама, като криминален и допусна, че измамата е станала с помощта на лица от банката.

Тя изрази надежда правоохранителните органи да са се задействали и виновните лица да бъдат установени. И обясни, че хора като Мира с умствена изостаналост трябва да бъдат поставяни под запрещение, за да не сключват никакви сделки. Според зам.-министър Мичева на Мира й е нужна индивидуална подкрепа съобразно нейните нужди.
4 Март 2015, 06 МИН.
Може ли едно убийство да доведе до нови геополитически интриги?
Русия няма да подобри имиджа си сред международните й партньори, предвид това, което се случи в Москва. Подобно убийство пред портите на Кремъл показва, че в Русия всичко може да се случи с някого, който не е съгласен с позицията на официалната власт. Това заяви бившият министър на външните работи Надежда Нейнски по повод убийството на руския опозиционер Борис Немцов в студиото на "Денят започва". Трябва да бъде допуснат международни наблюдатели при разследването на убийството, посочи тя, но изрази съмнение, че това ще се случи.

"Няма нищо по-нормално да се потърсят международни експерти, за да може Русия да изчисти образа си. Самият факт, че не допуснаха политически лидери на погребението доказва, че не са загубили старите си политически рефлекси. За мен това са ирационални решения", подчерта Нейнски.

Тепърва предстои да видим как това политическо убийство ще се отрази на опозицията. То несъмнено ще повлияе на нагнетяването на страх в Русия. Путин се страхува най-вече не от международна намеса, а да не загуби подкрепата на руснаците. Влошаването на икономическото положение ще удари Русия точно в сърцето, открои Надежда Нейнски и допълни, че голямата заплаха за властта в Кремъл е заплахата за стандарта на живот на хората в Русия, заяви Надежда Нейнски.

"Заплахата от Русия за България винаги е съществувала, но сега България има много повече партньори и й дава възможност да балансира. България много трудно може да преговаря с Русия сама."

Членството ни в НАТО и в Европейския съюз не търси конфронтация с Русия, а допълнителни гаранции за сигурност. България е взела своето решение за членство в ЕС и НАТО напълно доброволно, категорична беше Нейнски.

Вземането на решения в тези общности е нормално да бъдат споделени от всички в тях. Тези решения не са някакви капризи, а се вземат, за да гарантират сигурността на държавите-членки, каза още бившият министър на външните работи. "Много е важно каква ще бъде политиката на България спрямо санкциите срещу Русия, ако искаме да запазим позициите си", заключи Надежда Нейнски.
4 Март 2015, 06 МИН.
Защо март е месецът с най-много магнитни бури?
Обичайно явление е по това време на годината и на десетилетието да наблюдаваме магнитни бури, съобщи в „Денят започва“ проф. Катя Георгиева, учен от Института за космически изследвания и технологии при БАН. Това, което се случва на слънцето, по някакъв начин влияе и върху земята. Слънцето е променлива звезда, което означава, че в различни периоди има различна активност, обясни проф. Георгиева.
4 Март 2015, 06 МИН.
Рап експресионизъм в класната стая
Учител по литература от Пловдивската френска гимназия прилага необичайни методи в часовете си. Като любител на рап музиката Атанас Пирянков открива, че някои текстове на български поети са подходящи за пресъздаване в ритъм, разказва Владислав Севов в "Денят започва". Стиховете на Ботев и Вазов не са сред тях, защото са близки до народната поетика. Особено сполучлив рап вариант е експериментът с поемата "Септември" на Гео Милев, потвърждават и учениците.

Провокация – вик – взрив – бунт. Ключовите категории за експресионизма се оказват много подобни на тези на рап музиката. Така Атанас Пирянков открива възможност да разчупи ритъма на уроците. Така преподавателят се опитва да приобщи учениците към един стойностен текст, който обаче трудно достига до емоциите на младежите.

Принадлежността на автора към определени възгледи несъмнено е фактор за предубеждения у съвременните млади. Това се наблюдава и по отношение на други поети, чиито произведения също могат да се поднесат нестандартно. Близкият до младите начин на поднасяне непременно променя нагласата към текста. Много по-лесно те достигат до същината му, която е извън идеологическа и общочовешка, както във веруюто на самия Гео Милев "Човекът над всичко".

Идеята за рапирането е само един от нетипичните преподавателски методи на господин Пирянков.

"Като цяло търся нещо, което те правят в живота си, и това, което предлага произведението. Ето примерно "Ветрената мелница" на Елин Пелин. Там героинята предизвиква на танц героя. И играят ръченица. Днес не се ли случва същото вечер в дискотеката, само че танцът не е ръченица и музиката не е фолклорна", казва учителят.

Интуитивни или предварително обмисляни, нестандартните подходи са приложими, докато се прикове вниманието, признава Атанас Пирянков. След това и той продължава по изпитаните методи, но знае, че може да разчита на съучастие от учениците. От системата – може би по-късно, когато "Септември ще бъде май".
4 Март 2015, 06 МИН.
Пловдив е в Топ 3 на най-привлекателните места в света
Пловдив е в Топ 3 на най-привлекателните населени места в света, според класация на престижен чуждестранен сайт за пътешествия. Градът под тепетата попада и в полезрението на авторитетното британско издание "Гардиън" в статия, посветена на търсенето на най-древния обитаван град в света, съобщиха от Общината.

Конкурент на Пловдив в класацията за най-древен град е античният Варанаси в Индия, разказва репортажът на Сашка Пушкова и Димитър Рочев в "Денят започва".

Пловдивчани използваха почивните дни и слънчевото време, за да покажат на децата си един от най-забележителните археологически обекти на Трихълмието - Небет тепе. Малцина знаят, че на това място са намерени останки от древно селище, обитавано още през 6 000 година преди Христа.

"Ние, като хора родени тук, изпитваме гордост от града, в който живеем, той си има собствена атмосфера", казва Тодор Тодоров. "На мен ми харесва Старият град, река Марица", добавя Бети Тодорова.

За шестокласника Александър Гарев днешните пловдивчани са наследници на древен народ. "За мен най-хубавото място е Римският колизеум. Показва, че Пловдив и бил огромен град с огромна възможност", казва той.

Авторитетен световен сайт за пътешествия подрежда Пловдив трети в класацията за шестте най-добри места за живеене на планетата. Електронното издание Its Bohemian описва калдъръмените улички на Стария град, неговите кафенета и галерии, както и прекрасните местни жители. В сайта пише, че не случайно Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата през 2019 година.
Виж още
One Comment

  По въпроса за зам езика на политиците, а тул ще включа и журналистите трябва да се отбележи дразнещата неправилна употреба на редица понятия.
  1. прословутите НАЙЛОНОВИ ТОРБИЧКИ, които не са найлонови а полиетиленови икли полипропиленови. Найлон е марка Дюпон на полиамидни или полапролактамни пластмаси. Имаше и такава акция по вашата телевизия. Най-правилно и най-просто е се каже ПЛАСТМАСОВИ торбички.
  2. Изключително дразнещото използване на ЦИФРИ вместо ЧИСЛА. Цифрите са буквите на математиката, числата – думите. Вие не казвате „държа на буквата си“, а казвате „държа на думата си“. Виждам, че и при преводите на филми, когато се изговаря, хь ьхжвстянс number нашите мастите преводачи превеждат ЦИФРА. А цифра на английски е digit или figure.
  3. Използване на думата ПЛАЗМА за телевизорите с плосък екран Повечето, а сега вече почти всички такива с LCD – течнокристални. .