Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
За новите проекти на столицата в
10 Март 2015, МИН.
За новите проекти на столицата в „Денят започва“ – 10.03.2015
Виж още
            В "Денят започва" очаквайте:

На живо от Кърджали и Смолян. Без ток и в снежен капан остават хората в Южна България.

Стоплиха ли отношенията производителите и търговските вериги. В студиото - Мариана Кукушева и Йордан Матеев.

Расте, но не старее – как ще се промени обликът на София. За новите проекти на столицата – главният архитект Петър Диков.

Пресечни точки – как ще си сътрудничат БСП и Сириза. Калоян Паргов – гост на предаването.

Ще разклатят ли стабилността в коалицията рокадите в сигурността. Разговор с Найден Зеленогорски.

Преди сблъсъка между първата ни ракета Григор Димитров и тенис звездата Роджър Федерер – какво да очакват зрителите на БНТ HD.

Швейцарският опит в извличането на енергия от отпадъци – гледайте в рубриката „Зелена светлина на фокус”.          
Части
11 Март 2015, 11 МИН.
Кампания за спасяване на катедралния храм в Търговище
В Търговище подеха кампания за спасяване на катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица“, чиято уникална камбанария е проектирана от италианския архитект Пауло Фурлани. 164-годишната сграда се нуждае от спешно обновление и ремонт на покрива. Нужни са близо 30 000 лв. Затова църковното настоятелство и община Търговище приканват местната общност към съпричастност и благотворителна подкрепа.

Сградата се нарежда между най-красивите в страната. Тя представлява трикорабна базилика върху колони, с галерия, балкон, много стъклени украшения и великолепна дърворезба на тревненските майстори. Така още през 1872 г. известният пътешественик Феликс Каниц описва внушителния храм в Търговище. Изградена в трудните времена на 1851 г., устояла на войни и пожари, днес светинята се руши заради течащия покрив.

800-те кв. м. покривна конструкция и керемиди не са подменяни от 1948 г. Преди дни пък църквата се разминала с пожар, тъй като влага проникнала в електрическата инсталация. Освен от миряните се чака подкрепа от Дирекцията по Вероизповедания и Варненско-Великопреславската митрополия, които са запознати с проблема.

За спасяването на храма се организира благотворителен концерт на Благовещение, има кутии за дарения и специална банкова сметка.
10 Март 2015, 11 МИН.
„Силата на гражданското общество – съдбата на българските евреи“
Днес се навършват седемдесет и две години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта.

Отбелязването на годишнината започна от вчера в Кюстендил, откъдето през март 1943 година е поставено началото на спасителната акция от Димитър Пешев – заместник-председател на Народното събрание и група кюстендиндилци.

По повод годишнината, в къщата-музей на Димитър Пешев в родния му град, беше открита изложба под надслов "Силата на гражданското общество - съдбата на българските евреи". Експозицията е на Държавния културен институт към министъра на външните работи на България и се реализира със съдействието на Центъра за еврейски изследвания към СУ "Св. Климент Охридски”. Тя съдържа 21 пана, които проследяват развитието на събитията по това време на международната сцена, позицията на официалните власти и ответните действия на българската общественост. Изложбата е била представена в повече от 40 държави.

Валентин Дебочички – директор на Регионалния исторически музей в Кюстендил: "Тази изложба не е за добрите и лошите народи, но чрез спасяването на българските евреи българският народ има толкова огромен нравствен капитал и може на сцената на историята да учи другите народи на толерантност." Както всяка година, в Кюстендил за годишнината беше и Бети Леон - председател и основател на сдружение "Израело-българска дружба", преживяла събитията от март 1943 година. Изложбата ще остане в Кюстендил до края на месеца.

В къщата-музей „Димитър Пешев” в Кюстендил може да се види и постоянната експозиция с оригинални вещи, снимки и документи за световно признатите заслуги на Димитър Пешев и неговите кюстендилски съграждани, допринесли за спасяването на евреите в България.

За спасените български евреи и за една среща след 65 години разказва документалният филм "Светът трябва да научи" на нашия колега Йордан Димитров и оператора Владимир Богдански.
10 Март 2015, 11 МИН.
Как ще си сътрудничат БСП и Сириза
В Гърция проведохме редица срещи на регионално ниво с нашите политически съратници от ПАСОК и СИРИЗА. Разговорите бяха доста конструктивни. Предстоят подобни посещения и в Черна Гора. Това каза в сутрешния блок на БНТ Калоян Паргов, председател на БСП-София.

По повод появилата се в медиите информация, че социалистите ще си сътрудничат с крайно лявата гръцка партия Паргов заяви, че СИРИЗА е управляващата партия в Гърция, също така е и лява партия. Затова е напълно нормално да поддържат контакти с тях.

"БСП пое курс на радикализиране, но това не трябва да се бърка с популизъм. Информирал съм Сергей Станишев, че ще проведем разговори в Гърция. Не е вярно, че обръщаме гръб на ПАСОК и ги предаваме. Първият ми разговор беше именно с представители на ПАСОК. БСП има за цел да развие своите партньорства. Тези разговори ще продължат на експертно ниво", заяви Паргов.
10 Март 2015, 11 МИН.
Ограничават ли чуждите инвестиции законодателни промени?
Спад в цените на акциите, търгувани на Българската фондова борса, оттегляне на чужди инвеститори и загуби за осигурените в пенсионните фондове предвиждат експерти. Причината - приетите преди месец промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които влизат в сила от 1-ви май.

Промените в закона предвиждат да се налагат санкции на дружествата, които притежават земя и в които собственост имат лица, регистрирани извън Европейския съюз или в офшорни зони. Публичните компании обаче, чиито акции се търгуват на Фондовата борса, попадат в омагьосан кръг и на практика няма как да спазят закона.

Иван Такев - изпълнителен директор на Българска фондова борса: "Няма как една публична компания да контролира своята акционерна база. Принципът, въз основа на който се основава цялата борсова търговия на практика е свободното движение на капитали, тоест всеки един инвеститор може да придобие, респективно да продаде съответните акции, към които се е насочил." 

Тоест няма как тези компании да определят кой да купува акциите им. Така във всеки един момент те могат да се окажат нарушители. Пазарът реагира веднага. Само за дни загубите са между 100-150 милиона лева.

Иван Такев - изпълнителен директор на Българска фондова борса: "В деня, следващ въвеждането на санкция, при това доста сериозна по размер, целият пазар така както се казва на жаргон се оцвети в червено, почти нямаше компания, която да отбелязва някакъв ръст. Надали има трезвомислещ човек, който би искал да предизвиква умишлено такова нещо." 

Според Радослав Манолов, изпълнителен директор на една от публичните компании, регистрирани у нас, налагането на подобни санкции може да доведе и до фалити.

Радослав Манолов: "Бих казал, че цялата... всички публични компани на фондовия пазар, които са над 300 компании, в момента са засегнати индиректно, защото всеки едни бизнес, ако му се наложи да закупи едни декар земеделска земя, то заради този закон той не може да го направи. И трябва да заплатят огромните санкции, равностойни на буквално на ликвидиране на компанията." 

Несигурната среда е знак и за чуждите инвеститори.

Иван Такев - изпълнителен директор на Българска фондова борса: "Тук говорим по-скоро за ограничаване на инвестиците, а не за ограничаване на собствеността. Надали има държава, която има желание да ограничи чуждестранните инвестиции в своята икономика." 

Ефектът от съществуването на подобни санкции ще се усети в повечето отрасли и от голяма част от населението. Близо пет милиона българи се осигуряват в пенсионните фондове, които също оперират на Фондовата борса. Само за седмица загубите им надхвърлят 15 млн. лв.

Иван Такев - изпълнителен директор на Българска фондова борса: "Пенсионните фондове са най-големите инвеститори на българския капиталов базар, доколкото те притежават една голяма част от свободно търгуваните акции, намалението на цените на тези акции, за което стана дума, безспорно ще се отрази и на техните портфейли и от там на стойността на дяловете на осигурените при тях лица."

От Комисията за финансов надзор казват, че подобни строги ограничения са по-скоро изключение в страните с развити капиталови пазари, тъй като биха изплашили международните инвеститори. Според тях най-вероятно законодателят не е преценил добре последствията от подобни разпоредби.

Владимир Савов - зам.-председател на Комисията за финансов надзор: "Спазването на тази разпоредба практически е сложно, а може да доведе доста лесно и до злоупотреби. Така че по отношение на капиталовия пазар ние ги разглеждаме така направените промени в негативна светлина."

Обмисля ли да инициира промяна в спорната точка на закона министерство на земеделието?

Стилиян Митев - директор Дирекция "Поземлени отношения и комасация" в Министерство на земеделието и храните: "Към момента се ограничаваме с изпълнение на закона. Без предложения. Тоест не обмисляте да направите предложения за промяна? Това законодателят трябва да го каже дали ще има промяна в закона или не. Просто ние сме изпълнителна власт и изпълняваме закона, както е написан. Но за да се стигне до написването на закона има консултации, има предложения, които се правят, и това е част от вашата работа? Да, това е внесено от група народни представители. Ако има настъпили негативни последици, може би законодателят ще предвиди нещо друго."

От министерството засега нямат ясна позиция има ли нужда от промени. Експертите в областта на капиталовите пазари обаче са единодушни, че това е наложително.
10 Март 2015, 11 МИН.
Найден Зеленогорски: Нямаме съмнения в качествата и възможностите на Румяна Бъчварова
Изборът на вицепремиер за министър на вътрешните работи е гаранция за силна политическа воля за продължаване на реформите в министерството. Нямаме съмнения в качествата и възможностите на Румяна Бъчварова да се справи, каза в „Денят започва” Найден Зеленогорски от Реформаторския блок.

Той допълни, че Бъчварова ще е гражданското присъствие в МВР, като това било за предпочитане, пред варианта министерството да се оглави от човек от системата. Зеленогорски обяви, че очаква структурни промени в отговорностите на вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова. До сега МВР беше сред министерствата, контролирани от Кунева.

"Нормално е двете вицепремиерки да се координират в общата си дейност - действията срещу корупцията и присъединяването към Шенген. Бъчварова вероятно ще координира своите министерства плюс МВР. Кунева ще следи работата на министерствата на отбраната и външните работи", прогнозира съпредседателят на парламентарната група на РБ.

Той изрази надежда, че няма да намалее устремът за осъществяване на реформите в МВР и системите за сигурност. "Парадоксално е, че на трима унифрмени има един администратор. От Реформаторския блок искаме структурна реформа, оптимизация на хората, съкращаване на част от администрацията, като се назначат повече униформени", обобщи Зеленогорски.

Найден Зеленогорски каза, че в блока не е обсъждана смяна на образователния министър, каквито информации се появиха в медиите. "Оценката ни за работата на правителството е много добър четири и половина. Много неща се направиха, има политическа и финансова стабилизация. Искаме ускоряване на реформата във всяка посока - съдебната реформа и антикорупционната стратегия", допълни той.
10 Март 2015, 11 МИН.
Какво да очакваме от мача между Григор Димитров и Роджър Федерер?
Никола Ибришимов и Валери Генов гостуваха в студиото на „Денят започва“, за да споделят какво могат да очакват зрителите по БНТ HD за предстоящия мач между Григор Димитров и Роджър Федерер. Демонстративният двубой от легендарната зала „Медисън Скуер Гардън” е кулминацията на Световния тенис ден и ще бъде в ранните часове на 11-ти март, сряда. Мачът се очаква да започне около 4:00 часа сутринта българско време. 

„Ще коментирам, може би ще участвам в студиото, ще направим една разчупена програма със специални гости. Един от тях е Юлиян Стаматов – много популярно име, един от големите български тенисисти от не толкова далечното минало, а в момента треньор и страхотен тенис анализатор, който познава играта на четиримата играчи в тази шоу програма“, каза Ибришимов. Той добави, че Камен Алипиев ще води студиото и мачът ще продължи до ранните часове на утрешния ден.

Григор Димитров за първи път ще участва в среща с подобен характер и ще нареди името си в това отношение до Джон Макенроу, Иван Лендъл, Андре Агаси, Новак Джокович и Рафаел Надал, които са забавлявали хората в Ню Йорк.
10 Март 2015, 11 МИН.
Без ток и в снежен капан остават хората в Южна България
Стотици населени места в Южна България все още са без ток. Напрегната и критична е обстановката в почти цялата страната, като най-тежко е положението в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Пловдив. Има затворени пътища, а разчистването им се затруднява от паднали под тежестта на снега дървета и продължаващите обилни валежи и навявания.

Жителите на смолянския квартал "Влахово" пети ден бедстват. Те нямат нито ток, нито вода, нито комуникации. 500 души имат достъп до къщите си единствено по ул. „Цар Симеон“. По нея могат да се движат само два автомобила. Достъпът на линейки и автомобили със специално предназначение е силно ограничен.

От кметството в с. Брестовица, над което се намира хижа Бряновщица и бедстващите във вилната зона до хижата хора, ще потегли микробус, който ще достигне до края на селото и оттам нататък ще търсят достъп до хората с моторни шейни. По данни на По света и у нас блокирани в снежния капан са 12 души, сред които 2 деца. Хората там са без ток и пестят батериите си на телефоните си. Имат храна за 2 или 3 дни.
10 Март 2015, 11 МИН.
Каква ще е новата визия на София
"Ще се разширят с по-малко от метър двете платна - и северното, и южното между площад „Орлов мост” и ул. „Граф Игнатиев”, което ще допринесе до премахване на задръстванията, които в момента се образуват". Това каза главният архитект на София Петър Диков в предаването „Денят започва”.

„Освен това идеята на проекта е третата лента, която ще се осигури, да бъде бус лента. Тя ще помогне за по-бързото придвижване на градския транспорт. По този начин ще се облекчи специално неговото движение в тази зона”, посочи арх. Диков. По думите му неговите колеги доста добре са се справили със задачата.

София„От доста време се говори и се опитваме сега да започнем реализация на възможностите, които дава Перловската река за развитието на зелените площи в София и за превръщането й в една зона, към която ще се възобнови интересът на столичани, и на живеещите в кварталите около нея, както и на другите софиянци. Аз съм израснал покрай Перловската река и помня времето, когато беше спокойна зона с цъфтящи люляци през пролетта”, каза още арх. Диков. Според него проектът ще даде нов живот на Перловската река и тя ще се превърне в атрактивна, екологична и красива.

Столичният архитект разказа и за още един проект, който ще засегне централната част в областта на площад „Славейков”. „Предвижда се да се направи дневен пазар, което значи, че ще се монтират щандовете за търговия с книги. Трябва да се опитаме да съчетаем запазване на традицията за книжен пазар на площада и оправяне на това, което не е съвсем добро, което виждаме сега на площада”, допълни още той. Главният архитект отбеляза, че временно щандовете с книги ще бъдат премахнати, докато се направи проектът, колко дни обаче не може да каже.
10 Март 2015, 11 МИН.
Стоплиха ли отношенията производителите и търговските вериги?
Ожесточените конфликти между производители и търговски вериги, продължили почти през цялата изминала година, вече са до голяма степен преодолени и новата 2015 г. започна със затопляне на отношенията в битката за разпределянето на пазар за над 10.3 милиарда лева.

„Днес Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите и Сдружение за модерна търговия ще разпишем споразумение за спазване на лоялни търговски практики, които са изключително необходими, за да има конкурентно развитие на пазара“, обяви в „Денят започва“ Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Кукушева„С този документ днес ние поемаме ангажимента не просто да излеем на хартия своите желания, а да въведем мониторингов механизъм, който в тримесечен срок да види какво се случва в нашите взаимоотношения и в анексите към договорите и има ли възможност да съществува саморегулацията в България, така както съществува в Европейския съюз“, добави Кукушева. По думите й търговките вериги партнират с производители, работещи на светло. „Сивият сектор в последните две години се появи и разрасна в този голям обем като отговор на бизнеса спрямо невъзможните условия за работа на светло“, заяви Кукушева.

Матеев„Ние всички искаме да има конкурентоспособни български производители и да няма нелоялни търговски практики“, обясни Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия. „В България има твърде голям сив сектор, а големият сив сектор представлява нелоялна конкуренция спрямо всички компании, които са в светлия сектор“, добави Матеев. Според него обаче сивата икономика съществува извън търговските вериги, което създава голям проблем на съвестните производители.

„Ние смятаме, че обединявайки се с българските производители, ще можем да дадем отпор на сивия сектор и ще направим така, че в България да има много повече лоялна конкуренция“, каза той.
10 Март 2015, 11 МИН.
„Българската Коледа“ е събрала близо 2 млн. лева
Близо 2 милиона са дарените средства, събрани от 12-ото издание на благотворителната кампания Българската Коледа. Точната сума е 1 964 хиляди и 800 лева. От тях над 1 336 500 лева са постъпилите пари по банков път. 628 200 пък са от кратки съобщения и гласови обаждания. До този момент подадените заявления за подпомагане на деца са общо 390. 42 от молбите вече са одобрени, съобщиха от президентството.

Средства за лечение, високотехнологична апратура и навременна диагностика на деца с вродени заболявания - това е целта на 12-то издание на Българската Коледа. Целта на Явор Коцев е сходна. Казва, че когато порасне и стане богат, би купил злато за всички. Научава се да пише и чете много преди да отвори буквара. Колкото до мечтите му - не биха стигнали страниците на дебел роман.

Явор Коцев: Сутрин ще работя лекар, следобяд ще работя съдия и така цялото денонощие ще ми бъде в работа. - А кога ще рисуваш, кога ще готвиш? Ами готвенето и рисуването го отлагам за събота и неделя. - Ти ще изкараш много пари? Да и така мога да стана богат.

Явор е пожизнено надарено дете, но с пожизнен ТЕЛК. На една годинка родителите му разбират, че страда от спинална мускулна атрофия. Заболяване, което изисква много грижи. Благодарение на средствата от Българската Коледа той успява да посещава курсове по рехабилитация, които след травма са му по-необходими отвсякога.

Явор Коцев: Всеки ден ми е нужно да играя по три пъти, четири пъти гимнастика и така пак ще си заякна. - Това с петата скоро ли ти се случи. Ами тя ми се счупи месец октомври, дата 6 октомври, ден сряда. - Как ги помниш тези неща? Ами умът ми е стоманен капан и помни всичко.

Явор Коцев: Много благодаря на хората, на всички хора, затова, че са дали парички, за да мога аз да играя гимнастика и като играя тази гимнастика да мога да ходя и да имам силни мускули, и да играя навън с децата, а не да скучая в класната стая.

Освен средства за лечение и рехабилитация на деца с вродени заболявания, с част от даренията ще бъде закупена и модерна апаратура в университетските и многопрофилни болници в страната. Българската Коледа продължава и сега. А може би най-важното е изводът - добрият пример наистина може да бъде заразителен.

Екатерина Захариева - началник на кабинета на президента: Идеята и целта ни продължава да бъде същата. А това е по-малко да има нужда от нас и от такива кампании. Държавата така да промени пътеките, че децата, които са с вродени заболявания, наистина да получават пълната грижа и помощ.

Вяра Анкова - генерален директор на БНТ: Смисълът не е само съпричастност, не е само хуманност, които всички ние даваме в такива кампании. Смисълът е да може да обърнем внимание върху проблематиката на тези деца. Да можем да съсредоточим фокусът на обществото върху тези проблеми и да можем най-накрая да променим законодателството.

Всички родители, които искат да подадат зявление, могат да го направят през сайта на президентсвото. А при необходимост да се свържат с експерти от ведомството.
10 Март 2015, 11 МИН.
Нови автобуси по линия 76 в София
По-малко от 2 месеца след като в предаването ви показахме екстремните условия, при които пътуват софиянци по линия 76, Столичната община подмени всички стари рейсове. По един от най-натоварените маршрути в столицата - от "Младост" до "Гоце Делчев" вече се движат 16 нови автобуса на градския транспорт. Вижте повече в репортажа на Юлия Стефанова.
Виж още