Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
За предизборните игри и битките вляво - лидерът на АБВ Георги Първанов
14 Септември 2015, МИН.
За предизборните игри и битките вляво – лидерът на АБВ Георги Първанов
Виж още
            В предаването вижте:

Възможно ли е да се прекрати нелегалният трафик на бежанци в България? Какво стои зад убийството на сириец в центъра на София? Питаме проф. Владимир Чуков.

Бежанците между състраданието и политиката. Специален гост на „Денят започва” френският посланик Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.

На живо: Има ли опасност ново депо край Самоков да замърси водата на София?

За предизборните игри и битките вляво - гостува лидерът на АБВ Георги Първанов.

Равносметката на човекът, довел десетки рок-легенди в Каварна. Защо Цонко Цонев се отказа да се бори отново за кметския пост?

Защо се наложи десетки българи да чакат с часове в Анталия заради повреден самолет? Какво ще предприемат туристите, за да защитат правата си гледайте в „Денят започва”

Какви опасности дебнат децата ни, докато сърфират в социалните мрежи?

Гледайте "Денят започва" всеки делник от 6:00 часа по БНТ 1!          
Части
14 Септември 2015, 06 МИН.
Какво заплашва децата в социалните мрежи? Коментират експертите
Как да предпазим децата си от заплахите в Интернет пространството? Можем ли без забрани да направим живота им в мрежата малко по-сигурен? В "Денят започва" на тези и още въпроси по темата отговориха детският психолог Иван Игов и Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет.

На част от родителите е удобно децата да са пред компютъра, така те са пред очите им и "знаят" какво прави. Тук, обаче, има нов вид комуникация и страшното е, че се губи връзката помежду им заради нея, каза Иван Игов.

Най-страшното в мрежата са педофилията онлайн, порнография онлайн, ранната сексуализация на децата. Но това, което най-често се случва, е онлайн тормозът между връстници - комбинация от насилие, унижение, със сексуално съдържание, фалшиви профили, отбеляза Георги Апостолов.
14 Септември 2015, 06 МИН.
Бежанците – между състраданието и политиката
Франция поиска отново Европейският съюз да ускори прилагането на общи правила за приемане на бежанци, които напират към европейските страни, и порица Унгария, която строи ограда по границата със Сърбия.

Френският посланик в България Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан заяви, че трябва да се намери "механизъм да се намали натискът върху границите на ЕС".

"Трябва да има систематична идентификация на тези, които имат нужда от закрила, и на тези, които са икономически имигранти, които трябва да бъдат върнати”, каза той.

Според него позициите на президента и премиера на България са най-подходящите и най-европейски. Посланикът добави, че е много важно да се намерят критерии за разпределянето на бежанци, които да бъдат приети от всички държави. "Естествено всички страни не могат да приемат един и същи брой бежанци."

Като друг основен проблем дьо Кабан изтъкна и борбата с трафика на хора, която ще изисква сътрудничество между страните на ЕС и страните от Близкия изток и Северна Африка.

Според него няма сериозна заплаха членове на "Ислямска държава" да влязат на територията на Европейския съюз заедно с бежанците. До момента атаките в Европа са извършвани от хора, които вече са били в страните членки, посочи той.
14 Септември 2015, 06 МИН.
Ася Методиева за бежанската вълна в Будапеща
Журналистът на БНТ Ася Методиева сподели по телефона за „Денят започва“ своите впечатления от срещата с хората, които пристигат в Будапеща. Тя уточни, че те само преминават от тук.

Един от пунктовете, през които тя е преминала, я е шокирал с това, че хората там преминават с децата си, които носят на ръце, и с най-необходимото от покъщнината си. Опитват се да се качат на автостоп, ако не успеят – трябва да извървят този път пеша. Така или иначе, когато стигнат до Будапеща, не могат да се видят във всяка точка на града. Единственото място, към което те се отправят, е т. нар. „международна“ гара или метростанция Келети.
14 Септември 2015, 06 МИН.
Цонко Цонев – да се откажеш от кметския пост
Цонко Цонев, кмет на Каварна, взе изненадващо решение да не се кандидатира за градоначалник на предстоящите местни избори. Цонев кара трети мандат начело на морската община, която стана известна като „рок столицата“ на Балканите. Причината, която той изтъкна в интервю за БНТ, е свързана със здравословното му състояние и факта, че 12 години е бил кмет на Каварна. „Няколко бяха факторите, които надделяха да взема това решение още преди година и половина. Мисля, че 12 години стигат“, посочи той. Какво още сподели Цонко Цонев пред репортера ни Елена Георгиева вижте във видеото.
14 Септември 2015, 06 МИН.
За предизборните игри и битките вляво – лидерът на АБВ Георги Първанов
Новината, която миналата седмица разбуни лявото пространство е, че доскорошният депутат от социалистическата партия Георги Кадиев получи подкрепата на политическа партия АБВ в битката му за кметското място в столицата. Освен от парламентарната група депутатът преди дни беше изключен и от самата партия (БСП).

Гост в студиото на „Денят започва“ е президентът Георги Първанов, лидер на партия АБВ, за да коментира процесите вляво и предстоящия местен вот.

Той каза, че именно Георги Кадиев е подкрепен за тази кампания, защото „става дума за един политик,, който е преди всичко столичанин като поведение, компетентност и има своите шест години като общински съветник в София, при това не шест години да търка банките в съвета, а беше може би най-активния“.

Относно обвиненията, че изборът на Георги Кадиев е втори удар по БСП след коалицията с „Български социалдемократи“ , Първанов каза: „Така може да го тълкува някой, който си мисли, че хората, включително и хората в политиката, в лявото пространство, са крепостни, че те веднъж завинаги принадлежат към определена формация и нямат право на самостоятелни действия и поведение. Има преливане – отдавна не може да се говори за монопол в левицата“.

„Георги Кадиев наистина е много популярен, не му трябва време да се налага, но не само заради това аз съм сигурен, че той ще направи силна кампания, разбира се с нашата солидна подкрепа“, каза президентът.
14 Септември 2015, 06 МИН.
„Забраненият референдум“ или още за ефективния граждански контрол в политиката
Дали да бъде проведен онлайн референдум по въпросите за мажоритарния избор и задължителното гласуване? Това решаваха вчера на събрание 240 граждански представители от 11 български града. Чрез видеоконферентна връзка те изразиха мнението си - "за", "против" и "въздържал се".

В "Денят започва" за форума и кампанията "Забраненият референдум" говори Ива Таралежкова от Сдружение "Форум Гражданско участие". Единодушно бе взето решение за провеждането на онлайн референдум, който ние сме нарекли "забранения референдум", каза тя. Таралежкова поясни, че повод да се създаде тази платформа за гласуване е отпадането на два от трите въпроса за националното допитване след решението на Парламента. Така не беше даден шанс на гражданите да се изкажат по тези толкова важни за изборната ни реформа въпроси, добави тя.
14 Септември 2015, 06 МИН.
Напрежение в Самоков заради ново депо за отпадъци
Ново депо за битови отпадъци предизвика напрежение в Самоков, което продължава вече няколко дни. Инициативен комитет предупреждава, че то ще застраши качеството на водата за София, а желанието на близо 4 000 жители на Общината с референдум да се реши бъдещето на депото бе отхвърлено от Общинския съвет с пълно мнозинство. Мотивът на общинските съветници - казусът трябва да се реши от експерти.

В "Денят започва" репортерът Ирина Шуликова ни срещна със страните в конфликтната ситуация - с представители на гражданите, които протестират и настояват за референдум, със заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и с кмета на Самоков Владимир Георгиев.

Категорично няма заплаха за питейната вода на софиянци, заяви без колебание Красимир Живков. Според него гаранция за това е законовата рамка, дефинираща националната политика в областта на управление на отпадъците - Закон за управление на отпадъците и Закон за опазване на околната среда, европейските рамкови директиви, както и това, което представлява самата регионална система за управление на отпадъците. Не говорим за сметище, а за комплекс от нови съоръжения, които отговарят на най-добрите модерни техники, подчерта още заместник-кметът.

Кметът Георгиев отбеляза, че старото сметище се намира до новото депо и че досега никой не се е тревожил за чистотата на река Искър и питейната вода на София. По повод отхвърленото искане за референдум той заяви, че "така представеният въпрос е незаконосъобразен" и това заключение е било подкрепено от всички комисии в Общинския съвет, от всичките 21 общински съветници.

Според протестиращите жители на Общината документите за изграждането на депото са неточни. Те заявиха, че не са съгласни с така изготвената оценка за въздействие върху околната среда и отхвърлиха обвиненията, че реагират в последния момент.
14 Септември 2015, 06 МИН.
Проф. Чуков: Европа не си научи урока с емигрантите
Идеята чрез квоти да се решава бежанската криза в Европа има за цел "на масата да има някаква чернова", "има дискусия". Отделните части на континента са с различни позиции по въпроса, дори Вишеградската четворка заяви, че няма да одобри подобно нещо, каза в "Денят започва" арабистът проф. Владимир Чуков. Той добави, че такава схема ще работи много трудно - квотите са временни, а бежанският поток не спира и обстановката е изключително динамична, което налага непрекъсната промяна. "Важното тук е какво прави Европа по отношение на миграцията", продължи специалистът. "Очевидно е, че Европа не е научила своя урок какво трябва да се прави и как да реализира единна политика за всичките 28 страни-членки", отбеляза арабистът и припомни, че в подобна ситуация Старият континент се е намирал през 1992 година, когато е приел приблизително същия брой емигранти, а страните-членки в ЕС са били едва 18.

Според проф. Чуков България е трябвало да се солидаризира с позиция на Румъния по въпроса за квотите. Нашата обща болка е Шенген и "сега е моментът да заявим стратегическо партньорство със северната ни съседка, особено сега, когато трябва да демонстрираме някаква солидарност с нашите европейски партньори", коментира експертът. "Както виждате всеки дърпа чергите към себе си и си мисля, че очевидно започват да се формират блоковете. Западна Европа е тази, която е желана, Централна Европа - тази, която очевидно не иска, и се оказва, че ние в Източна Европа оставаме висящи", продължи той и подчерта: "Не споделям позицията на правителството, че ние не трябва да искаме нищо."
14 Септември 2015, 06 МИН.
За смелостта на 26 години да си учител
В навечерието на новата учебна година "Денят започва" разказва още една история за нелеката професия на учителя.

26-годишната Богдана Денчева е преподавател по английски език в старозагорското СОУ "Христо Смирненски", което си намира в ромския квартал "Лозенец". Младата жена попада там по проекта "Заедно в час" и се грижи за езиковото образование на ученици от 3-ти, 6-ти, 9-ти и 11-ти клас.
14 Септември 2015, 06 МИН.
Българи чакат с часове на летището в Анталия
Българските туристи, блокирани на летището в турския курорт Анталия, се прибраха благополучно вчера. Самолет на "България Ер" не успя да излети в събота следобед поради технически проблем. Пътниците прекараха часове наред на летището без информация кога и как ще могат да се приберят у дома. Милена Кирова разказва повече в "Денят започва".

Ще има, няма да има полет - качвали се и слизали от самолета - та затова 5-годишната Ая свикнала със самолетите. Леко притеснително - така ни описват преживяването българите, за които прибирането от Анталия се отложи с ден.

"И най-лошото всъщност беше, че трябваше да седим 7- 8 часа на летището. Вечерта към 10:00 някъде, мисля, вече ни казаха, че няма да оправят самолета", разказва Дария.

След като станало ясно, че няма да могат да излетят, пътуващите били настанени в хотел. Това станало чак в полунощ.

"Трудно беше, особено снощи, не беше много приятно, но мина", коментира Катаюн Ройен.

"По-притеснително беше за родителите с малки деца, защото нямаше информация в първите часове на проблема", казва Благой и добавя: "Това са неща, които се случват навсякъде по света. Нормално закъснение. Компанията осигури петзвезден хотел, храна и всичко е нормално."

24 часа след установяване на повредата "България Ер" изпрати друг самолет да прибере пътуващите. От така създалата се ситуация все пак имаше и доволни.

"Искам да кажа - благодаря на всички ви! Успяхме да си удължим почивката с още един ден. Децата общо взето бяха доволни, защото хотелът, в който ни настаниха беше "ок", днес ходиха на басейн. В крайна сметка всичко приключи добре. Доволни сме", казва Ая Христова.

От авиокомпанията обясниха, че с цел запазване доброто име на "България Ер" и запазване на отношенията с клиентите са осигурили самолет от България, който да пътува до Анталия, за да прибере хората.

"Имахме технически проблем в електрониката на самолета. В крайна сметка направихме всичко възможно да отстраним този проблем, но турските ни специалисти-инженери не успяха", обясни капитан Янко Георгиев - директор на националния превозвач.

Още повече, че самолетите на компанията са регистрирани в България - страна членка на ЕС. Така че инженерът, който може да работи по отстраняване техническите проблеми на самолета трябва да бъде лицензиран по европейските стандарти. А в Турция има ограничен брой такива инженери. Затова засега самолетът остана в южната ни съседка.
14 Септември 2015, 06 МИН.
Историята на пожарникаря-спасител от Свищов
В навечерието на професионалния празник на пожарникарите МВР награди пожарникар от Свищов, който спасил човешки живот. Преди около месец младши експерт Борис Борисов е реагирал бързо и адекватно и така е успял да спаси възрастен мъж, в чийто дом е бушувал пожар.

За случката разказва Зорница Илиева в "Денят започва".
14 Септември 2015, 06 МИН.
Опасности дебнат децата в социалната мрежа
Пилотен проект за сигурността на децата в интернет стартира в Бургас с началото на учебната година, съобщават за "Денят започва" Мария Салабашева и Златомир Костадинов. Инициативата "Кой е срещу мен в мрежата" е насочена към ученици от 5-ти до 7-ми клас, които попадат в най - уязвимата възрастова група, използваща мобилни приложения, интернет игри и социални мрежи.

Изследвания показват, че българчетата са първенци по гледане на телевизия в Европа, а 40% излизат на срещи с хора, които познават само от интернет. Факт е, че веднага след края на учебния час, почти всички посягат към телефона, за да играят, качат селфи или просто да си чатят в социалните мрежи.

"Вместо в междучасието да станат, да се поразтъпчат, да има движение, започват да играят на игри, да си пишат съобщения", споделя впечатленията си Бочко Бочев - директор на ОУ "Братя Миладинови" в морския град.

Практиката показва, че родители, учители и възпитатели обикновено нямат представа с кого общуват децата в интернет и на какво съдържание попадат. За целта в Бургас с началото на учебната година стартира пилотен проект "Кой е срещу мен в мрежата“. Той е насочен към учениците между 5-ти и 7-ми клас.

"Те са и по-малко критични към опасностите, които съществуват в това пространство. Не ги познават, защото нямат натрупан социален опит и от тази възраст започват рисковете за тях в мрежата", коментира Йорданка Ананиева - заместник-кмет по образование в Община Бургас.

С компютърни специалисти и експерти в областта на сигурността първи ще се срещнат учениците в едно от най-големите бургаски основни училища.

"Нашите проблеми в училище са именно с шестокласниците - и като дисциплина, и като взаимоотношения, и затова смятаме, че 6-ти клас е възрастта, в която наистина трябва да се чуят думичките на по-големите, на по-опитните", казва още Бочко Бочев.

На следващ етап проектът "Кой е срещу мен в мрежата" ще бъде насочен и към родителите. Повечето от тях не са подготвени и не знаят как да опазят сигурността на децата си в Интернет. Решение на проблема са намерили във Великобритания. Там правителството наскоро пусна сайт с инструкции към възрастните как да тълкуват онлайн жаргона на тийнейджърите.
Виж още