Денят започва
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Застрашава ли България сценарият „Европа на две скорости”?
20 Март 2017, МИН.
Застрашава ли България сценарият „Европа на две скорости”?
Виж още
            Темите в предаването:

Застрашава ли България сценарият „Европа на две скорости”? И още – за отношенията на ЕС и Турция, за последствията от Брекзит и механизмът за определяне на новия български еврокомисар, говори ръководителят на представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев;

Диагнозата на един зов за помощ – как се изгубихме в историята на Ахмед Моллов? Заблудил ли е мъжът от Пазарджик умишлено дарителите, неговата позиция и отговорът на Изпълнителната агенция по трансплантации, гледайте в „Денят започва”;

Психично болен тормози цял жилищен блок! Имат ли полезен ход институциите и съседите при подобни случаи?

На живо: Незаконна въртележка рани дете в столичен парк! Koга детските съоръжения стават опасни?

Климатологът Георги Рачев само в „Денят започва” с най-точната прогноза - с дъжд или със слънце идва астрономическата пролет? И още – има ли опасност от наводнения в сезона на проливните дъждове, питаме главен инспектор Стефан Стефанов от „Пожарна безопасност и защита на населението“

Гледайте "Денят започва" всеки делничен ден от 6:00 часа!          
Части
20 Март 2017, 17 МИН.
Има ли изход от тормоза на психично болни над съседите им
Много са случаите, в които психично болни тормозят съседите си. Дали и как можже да се намери решение на този проблем? В студиото разговаряме с доц. Христо Хинков - директор на Националния център по обществено здраве и анализи и Георги Съев от Националната асоциация на домоуправителите.

Навлизаме в темата с репортаж на Зорница Илиева от Велико Търново. Тя ни разказва за проблемите на живеещите в един блок, където техен съсед ги тормози от 20 години поради психично заболяване.

Казусът е гражданските права на психично болните срещу гражданските права на останалите хора и какви са възможните дейстивя в такава ситуация.

Според доц. Хинков основният въпрос е каква е диагнозата на болния. Той обясни, че разстройства на личността са т.нар. преди "психопатии", които са състояния на вменяемост от гледна точка на съдебно-процесуалната практика и тези хора отговарят за действията си. В този смисъл, ако диагнозата на този човек действително е "личностно разстройство", то той трябва да попадне под общия ред на разпоредбите закона за това, че нарушава обществения ред. В световната практика в такива случаи, болните не се изолират, с много малки изключения. Психиатърът смята, че в този случай институциите - полиция, прокуратура, психодиспансерът - не си вършат работата докрай. Това, по думите му, са резултатите от несъстоялата се психиатрична реформа в България и още - наоотва, че "никой в нашето общество не желае да поема отговорност".

Що се отнася до реакццията на съседите, Георги Съев е на мнение, че те са направили каквото е възможно - постоянни сигнали до органите на МВР, респективно до РПУ, а след това по Закона за управление на етажната собственост чрез Общото събрание да предприемат мерки за изселване на лицата, които системно пречат, нарушават реда или са опасни за останалите в сградата за период до 3 години. Това обаче става чрез съда, обясни Съев. А съдебните производства в България са бавни.
20 Март 2017, 09 МИН.
Незаконна въртележка рани дете в столечен парк
В събота в парка Заимов за пореден път се повтори инцидент на популярна в квартала въртележка. 3-годишно момиченце пострада, след като падна от въртережката на леля Таня. Момичето е с охлузни рани, а родителите му подадоха жалба за случилото се в 5-то РПУ.

Сагата със съдбата на 25-годишната въртележка в столичния парк "Заимов" продължава с години. Според Столичната община прословутото съоражение е напълно незаконен обект и трябва да бъде премахнат. Със свое разпореждане от 22 март 2016г. кмета на район Оборище Васил Цолов заявява това общинско намерение. С обещаншието на мястото да бъде изградена сцена за концерти. До реално изпълнение на заповедта обаче не се стига след граждански протест на хора от квартала, които водят децата си на въртележката.

"Въртелжката трябва да остане, защото тя е средище за малките деца, познанства за родителите и живот, който пулсира в парка", смята Татяна Шехтанова, собственик на въртележката.

Кметската заповед за спирането на обекта довела само до спиране тока на съоражението. След недоволството на гарждани, въртелжката продължи да се върти, дори без ток, бутана на ръка от нейните съдържатели и родителите решили да качат децата си на нея. Услугата струва 1 лев. Така било и в събота, когато Даниел Марков качва 3-годишната си дъщеря Елена на съоражението. Малко след това тя пада от него.

"Тя седеше тук, аз я гледах оттам. Обърнах се да видя по-голямата дъщеря. Като я погледнах отново, тя вече беше паднала отдолу. Ожулена е , ударена, плачеше много", разказа бащата Даниел Марков.

"Няма никакви предпазни колани. Опасно е когато си върху въртележката, но тя е опасна и за децата извън нея когато се затичат към въртележката да не се ударят в нея", каза майката Мария Маркова.

Родителите на малката Елена, която се размина с охлузни рани от своето падане в събота, се питат колко още деца трябва да пострадат, за да се стигне до адекватно решение от страна на Общината по повод съдбата на обекта.

Репортерът Благой Цицелков се срещна с кмета на Оборище, съдържателката леля Таня и с хора от квартала, които искат въртележката да остане. Вижте какво казаха те!
20 Март 2017, 21 МИН.
Бъдещето на Европа
Напрежение в отношенията между Европейския съюз и Турция. Първо се повиши градуса в диалога между Берлин и Анкара, а след това и между Хага и Анкара. Причината - Германия и Холандия отказаха да допуснат на своя територия турски министри да агитират в полза на референдума за увеличаване на правомощията на турския президент. В същото време, според премиера Огнян Герджиков с един градус се е повишило напрежението и в отношенията и между България и Турция, защото Анкара се намесва в изборния процес у нас. Гост в студиото на "Денят започва" беше проф. Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия в София.

Златев обясни, че става въпрос за напрежение между отделните страни членки и Турция. Той пропомни, че в момента в някои страни членки на ЕС и в Турция предстоят или вече се проведоха важни избори и референдум и в такива времена на оизстрено политическо говорене се допуска казването на такива силни думи. Според него няма напрежение по оста Анкара-Брюксел, още повече, че в събота се навърши една година от влизането в сила на споразумението между ЕС и Турция, което цели облекчаване на ситуацията около кризата с мигрантите. Оценката е, че споразумението работи - от 1 милион за една година през 2015-та, през 2016-та сме на около 26 хиляди. Отделно от това Евроъсюзът инвестира в подобряване на условият, в които са бежанците в Турция. Златев обясни, че ЕС и Турция са съседи, Турция е много важен член на НАТО и заедно с нея се борим срещу една от най-страшните заплахи за мира в света - терористичната заплаха.

Очаква се до края на месеца да старитира процедурата за официалното напускане на Великобритания на ЕС. "Последствията само можем да ги гадаем за момента, тъй като сме изправени пред една безпрецедентна ситуация. Екипът от страна на ЕК, който ще води преговорите, се е подготвил достатъчно добре с всякакви възможни сценарии и варианти, но така или иначе, преди да видим какво точно ще се случи, все пак чакаме Великобритания официално да обяви своето желание да напусне Европейския съюз, което все още не се е случило", каза Златев. Процедурата е описана, че трябва да продължи в рамките на две години.

България се обяви против един от сценарииите в Бялата книга на ЕК за бъдещето на съюза за Европа на две скорости. Златев обясни, че абсолютно никадъ в Бялата книга няма използван израза Европа на две или повече скорости, там се говори за засилено сътрудничество. "И в момента имаме различни формати на обединения на група страни, които работят ускорено в някаква определена област", добяви той.
20 Март 2017, 18 МИН.
Доц. Георги Рачев: До края на март ни очаква топло време
След по-студената и влажна седмица в „Денят започва“ направихме поглед върху времето до края на март и през април. Да очакваме ли промяна и каква? Ще се оправдаят ли предварителните прогнози за валежи през пролетта, когато се топят и снеговете, и има ли опасност от наводнения? В студиото на предаването гостуваха климатологът доц. Георги Рачев и главен инспектор Стефан Стефанов от „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„До края на март ни очаква едно топло време, доста топло време. Ако не бяха сутрешните температури, които ще бъдат между 5 и 8, на някои места до 10 градуса, бих казал, че ни очаква типично майско време – много високи температури, особено от утре до петък максималните температурите на цялата територия на България ще бъдат от порядъка около 20 и над 20 градуса“, каза доц. Рачев.

Събота и неделя ни очаква малко по-хладно време и на някои места ще превали, след това ще има няколко топли дни, а в края на месеца отново ще е малко по-хладно времето.

„Започва обилно снеготопене особено в пояса до 2000 м. Между 2000 и 1500 м през деня този сняг, който ще се разтопи, ще попие в снежната покривка и ще я бетонира, и това ще даде възможност за по-постепенен отток в реките. Аз лично не очаквам преливане на реки, няма основание за такова нещо“, продължи климатологът.

Вижте целия разговор във видеото.
20 Март 2017, 17 МИН.
Изгубени в историята на Ахмед Моллов
Една проверка на Агенцията за трансплантации в края на миналата седмица постави под съмнение вярата ни в дарителството като акт, с който можем да помогнем на човек в нужда. Чиновниците обявиха, че Ахмед Моллов никога не се е отказвал от бъбречна трансплантация в полза на дете, дори че никога на Моллов не му е идвал редът за нов бъбрек, който пък ще му даде шанс за нормален живот, различен от ежедневието да пътува през ден десетки километри от дома си до окръжната болница за хемодиализа.

„Пациентът се нуждае от трансплантация – това е сигурно, това е един болен човек, който е включен в регистъра на чакащи за бъбречна трансплантация през януари 2011 г., така че това е сигурно, с тази информация не е подведен никой. Човекът е нуждаещ се. Това, което направихме като проверка, тъй като се изиска това нещо, е че в нашите регистри няма данни той да е имал съвместимост с починалите хора през това време, за да бъде извикан“, каза гостът в студиото на „Денят започва“ - Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

Тя призова хората да не са изключително критични, тъй като става въпрос за болен човек.

„Хората е възможно да са се объркали, възможно е да са били викани за някаква проверка, тъй като всички бъбречно болни хора, които се нуждаят от трансплантация и са регистрирани, минават на периодични проверки и прегледи при лекари в болница в София, всичко е възможно“, каза Симеонова.

Вижте целия разговор във видеото.
20 Март 2017, 05 МИН.
Колко солени са глобите за снимане с дрон в Европа?
Покрай нашумялата през последните няколко години мания за използване на дронове и за развлекателна, и за работна цел, се повдигна и въпроса за налагане на регулации за тяхното движение. Във Венеция българин отнесе глоба от 2000 евро, защото си позволил да снима с дрон. Къде по света не е добре да носим леталния апарат и какви ограничения се предвиждат у нас - Благой Цицелков по темата. 
20 Март 2017, 03 МИН.
Тормоз и агресивно отношение към лекари и пациенти
За липса на ред, спокойствие и неспазване на каквито и да е правила в детското отделение в областната болница в Габрово сигнализираха „Денят започва“ притеснени майки. Родителите са категорични, че по коридорите на отделението денонощно се вдига невъобразим шум, без разрешение влизат и излизат външни лица, стават и кражби. Не липсват и случаи на скандално поведение спрямо дежурния лекарски персонал. Вижте репортерска проверка на кореспондентите на БНТ от Велико Търново. 
Виж още