Добрата новина
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
4 Март 2017, 02 МИН.
Младоженци се отказаха от цветя на сватбата си, за да помогнат на църква
Виж още
            Младоженци се отказаха от цветя на сватбата си в името на благородна кауза. За да съберат нужните над 1200 лева за осветлението на камбанарията на църквата в панагюрското село Бъта, Силвия и Ненко Ненкови решават да помолят гостите си да не им подаряват празнични букети. Вместо това ги призовали да дарят предвидените суми на храма "Св. Георги".

Камбанарията е отдавнашна мечта на хората в село Бъта. След дълги години на строителство тя е готова точно когато Силвия и Ненко подготвят сватбата си. Заедно с родителите си младоженците решават да помогнат за осветлението на камбанарията.

"Нашият син е израснал тук до църквата и всяка сутрин го събуждаше камбаната на църквата. Като малък искаше да се преместим от тук, за да не го буди тая камбана. След това пораснаха децата и виждахме години наред, че се строи нова камбанария, но все не се завършва", разказва Силвия Ненкова, майка на младоженеца.

В момента Силвия и Ненко учат и работят във Виена. Всички в селото обаче разказват за постъпката им и споделят, че примерът на младото семейство трябва да бъде последван от мнозина.

"Държавните институции не винаги могат да реагират на време и адекватно. И ние жителите на село Бъта дълго, дълго време викахме неволята, а накрая тя се оказа, че била при нас", казва Георги Александров, кмет на село Бъта.

"Гордост. Инициативата много ни хареса на децата, че е тяхно желание да стане това и го постигнаха ми се струва. Имаме още малко довършителни неща по камбанарията и мисля, че ще ги направим", допълва Цанко Ненков, баща на младоженеца.

Освен красиво осветление, камбанарията вече има и нов кръст. Той е изработен и дарен от местен жител.

"Предстои да бъде осветен и той. Радвам се много, че с този кръст съм оставил следа в това хубаво село", споделя дарителят Благой Елшишки.

Хората в село Бъта се надяват през лятото да може да започне и ремонт на църквата, която е построена през 1848-а година.

Автор: Николай Райшинов Оператор: Виолин Палейков          
Виж още