Добрата новина
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
18 Февруари 2017, 02 МИН.
Ученици от Карлово набират средства за ремонт на църковна сграда
Виж още
            България отбелязва 144 години от гибелта на Васил Левски. Възпоменателната церемония по традиция е тази вечер на площад Васил Левски в родния град на Апостола Карлово. Ученици от местното училище „Васил Левски” пък започват кампания за набиране на средства за ремонт на рушаща се църковна сграда. Тя е в непосредствена близост до монумента на Левски. Неин собственик е храма "Свети Николай" и е обявена за паметник на културата.

Идеята да бъде реставрирана сградата се родила в часовете по програмата Учебна компания на Джуниър Ачийвмънт, в която учениците сами избират своя дейност, която да превърнат в реалност.

"Идеята беше тя да не бъде едно грозно петно от красивата картина на площада, на който се извисява и величественият паметник на Апостола", разказа Даяна Михайлова, ученичка на СУ "Васил Левски".

"Ние се чувстваме длъжни, някак си морално да съхраним неговото име, неговата дейност преди, защото това е име, което вече е в миналото, а ние сме сега, ние сме в настоящето и трябва да работим за нашето бъдеще", смята Ива Тонкова, ученичка.

Архиерейският наместник на Карловска духовна околия каза, че първоначално сградата се използвала за приемна къща, след това като детска градина, а преди да бъде затворена се е ползвала и от военните. Причината да не бъде ремонтирана дълги години е, че многократно се налагало да се изваждат нотариални актове за собственост. Църквата вече има готовност да стартира дейности по ремонта, но все още се изчаква разрешение на Националния институт за паметници на културата.

"Направени са всички проучвания, проект как трябва да се извърши ремонтът и сме на една фаза на готовност, но винаги има нужда от помощ и е важно, че ще вземат участие повече хора", каза свещеноиконом Марко, архиерейски наместник на Карловска духовна околия.

За да реализират изцяло идеята си учениците от карловското училище планират редица инициативи, сред които изработването на видеоклип, който да се разпространи в страната и зад граница.

"Ние знаем, че има много българи. Това, че живеят в чужбина не означава, че не са българи. Ние знаем, че те милеят за родината си и искат да ни помогнат", каза Даяна Михайлова.

Средствата необходими за ремонта на сградата са в размер на около 250 хиляди лева. Идеята е да се превърне в приемна къща, в която да се провеждат различни срещи, занимания и кръжоци по иконография.          
Виж още