Добро утро с БНТ2
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
24 Май 2014, 90 МИН.
24 май с БНТ2!
Виж още
            

Честит 24 май! Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Теми в празничното издание на предаването:

В Русе ще бъдем в Немската гимназия заедно с първокласниците, които току-що са получили свидетелствата си и с абитуриентите, които са празнували своя бал през нощта. Ще видим и началото на ученическото шествие.

В Пловдив ще присъстваме на празничната литургия в църквата „Свети свети Кирил и Методий”. Ще се включим и от Хуманитарната гимназия в града, за да ви направим част и от празника там.

А точно в 10:00 часа ще чуем камбаните на катедралния храм във Варна, които ще известят началото на празника в морския град. Три хорови формации ще се съберат, за да изпълнят химна на днешния ден „Върви, народе възродени”.

Ще видим как потегля и празничното шествие. И то не само във Варна, а и в Балчик, защото 24 май е Денят на Балчик.

В Благоевград нашият екип ще бъде в Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, където за 134 път ще бъде честван патронният празник на училището. Ще проследим традиционните ритуали и ще ви покажем срещата между няколко поколения възпитаници на гимназията.

Благоевград също има двоен празник – по случай Деня на града ще бъдем част и детския панаир там.

В София ще ви покажем подготовката за празничния концерт, посветен на 24 май, който БНТ2 организира съвместно със Столичната община. Концертът ще се проведе в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков” от 12 часа.

Ще видим началото на Супербалониадата в квартал „Дружба”.

Ще ви покажем още Диалектната карта на България, която.... граничи с три морета, а също и как българските училища в чужбина празнуват 24 май.

Части
24 Май 2014, 04 МИН.
24 май зад граница

24 май е празник на всички българи, независимо къде по света се намират. Над 280 български училища в чужбина ще отбележат денят на Кирил и Методий. Как ще протече празникът на българските общности в Лондон, Чикаго и Вашингтон – разказва Ивета Шилигарова.

24 Май 2014, 04 МИН.
Електронна карта на българските диалекти

Карта на диалектите в България направи екип от лингвисти на Българската академия на науките. Над 100 различни диалектни говора са записали учените през годините, а сега ги обединяват в електронна карта, която се очаква скоро и да „заговори“ с автентични гласове от всички области, в които се говори български.

24 Май 2014, 04 МИН.
Зрелостници от Пловдив дариха близо 5000 лева за лечение на деца

Повече от 400 абитуриенти в Пловдив се включиха в кампанията „Панаир на добрината”. В деня на своето изпращане те облякоха бели тениски в подкрепа на деца страдащи от рядко генетично заболяване.

Виж още