Добро утро с БНТ2
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
10 Януари 2017, 117 МИН.
Добро утро с БНТ2 – информационен блок (пряко предаване от София) – 10.01.2017
Виж още
            На днешната дата, 10 януари, през 1863 година в Лондон е открита първата отсечка на най-старото метро в света. Тогава влаковете са теглени от парни локомотиви, а вагоните са били дървени. Лондончани наричат метрото Underground (подземен) или Tube (тръба), заради формата на повечето подземни тунели. Причина за строежа на метрото е, че в средата на 19-и век Лондон бил най-големият град в света с над 2 милиона и 500 хиляди души население и площ от над 100 квадратни километра, а улиците били тесни и почти непрекъснато задръстени от конските впрягове, които са били основното превозно средство в тези години.

Акценти в предаването:

Продължителна ваканция заради грип и сняг. По разпореждане на Кризисния щаб в общината започва почистване на училищните дворове, за да могат учениците да тръгнат на училище в четвъртък. И още: от днес Българският червен кръст започва раздаването на хранителни продукти на нуждаещите се хора в Пловдив и областта. Очаквайте ни.

Ниските температури заледиха езерото в парк „Бачиново“ и хората се изкушават да го използват за ледена пързалка на открито. Опасно ли е това и какви мерки взима общината, за да се избегнат инциденти? А в рубриката ни „Полезно за родителите“ ще ви дадем информация за сборните групи в детските градини, които са сформирани заради грипа в областта.

И още:
- нова експресна автобусна линия 304 тръгва от днес в София;
- ограничават корабоплаването заради ледоход по Дунав;
- в рубриката ни „Гост на деня” във Варна ще ви срещнем с д-р Станислав Морфов от Центъра за спешна медицинска помощ.


Ако искате да се свържете с нас, може да направите това във фейсбук на страницата ни „Добро утро с БНТ2”, на електронната ни поща utro_bnt2@bnt.bg или да ни се обадите на телефон 02/ 814 24 74. Изпращайте ни снимки и сигнали, които ние ще проверим на място.
Части
10 Януари 2017, 06 МИН.
В Пловдив почистват училищните дворове след снега
Заради ниските температури и натрупалия сняг в Пловдив продължиха ваканцията на учениците до сряда включително. По разпореждане на Кризисния щаб в общината започна почистване на училищните дворове от снега. Ще успеят ли да се разчистят всички училища до четвъртък, когато се очаква да бъдат възстановени занятията – това проверява Галена Паскова.
10 Януари 2017, 04 МИН.
Безплатни консултации и прегледи на бебета и деца в русенската болница
Продъжаваме с информация, полезна за родителите. В русенския акушеро-гинекологичен комплекс продължават и тази година безплатните консултации и прегледи на недоносени бебета и деца с хронични заболявания. Разкрит е и нов кабинет – за работа с деца с увреждания. Кога и как могат родителите да посетят тези центрове проверява Пламенка Тонева.
10 Януари 2017, 04 МИН.
Нова експресна автобусна линия 304 тръгва в София
От днес в София тръгва нова експресна автобусна линия с номер 304. Автобусите по нея ще се движат само в пиковете часове от квартал „Дружба 2“ до „Манастирски ливади“. Идеята е да бъде осигурена по-бърза връзка между двата района. Още полезна информация за линията дава Ивета Шилигарова.
10 Януари 2017, 06 МИН.
Гост на деня: д-р Станислав Морфов
В рубриката ни „Гост на деня” във Варна днес ще ви срещнем с д-р Станислав Морфов. Завършил миналата година, от три месеца той работи в Центъра за спешна медицинска помощ. Д-р Морфов е бил дежурен, когато в петък вечерта обстановката във Варна се усложнява заради силния вятър, ниските температури и обилния снеговалеж. Освен на пациентите, му се е наложило да се притече на помощ и на свой колега. С д-р Морфов разговаря Мариана Малева.
10 Януари 2017, 06 МИН.
Eзерото в парк „Бачиново” в Благоевград замръзна
Заради ниските температури езерото в парк „Бачиново” край Благоевград замръзна. Паркът се посещава от много хора, а те се изкушават да превърнат езерото в пързалка. От общината предупреждават, че това е опасно, защото ледът е крехък. Осигурена ли е охрана и какви други опасности трябва да избягват хората, които отиват в парка, проверява Слави Илиев.
Виж още