Купувам българско
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
6 Март 2017, 02 МИН.
България се присъединиява към Вишеградската четворка срещу различно качество на храни в Европа
Виж още
            България се присъединява към Вишеградската четворка срещу производството на храни с по-ниско качество за техните граждани. В същото време от Агенцията по безопасност на храните заявиха, че ще изследват чужди продукти, които се продават в търговските вериги у нас. Повод за това е словашкото изследване, което показа, че компании предлагат храни с различно качество на пазара в Източна и в Западна Европа.

Разлика в съдържанието има в 22 продукта, които се продават в Източна и Западна Европа. Резултатите от словашното изследване показват, че в произведените за Източна Европа млечни храни, колбаси и безалкохолни напитки има повече изкуствени оцветители, подсладители и консерванти, в сравнение със същите марки продукти, които обаче се продават в Западна Европа. Една от фирмите, които внася млечни продукти в България, обясни за БНТ, че различията се дължали на адаптиране на продуктите към вкусовите предпочитания в различните страни.

"Има разлика в рецептурата", каза Цветелина Георгиева, представител на фирма за млечни продукти.

В края на 2014-та БНТ 2 и Асоциацията на млекопреработвателите подадоха сигнал до Агенцията по храните, че сирена с по-ниско качество се преопаковат и се предлагат у нас като български кашкавал.

"Ние прилагаме директно европейското законодателство и контролираме именно съответствието на храните със законодалтеството, но не сме проверявали разлики в състава на една и съща храна. Можем да говорим за евентуално подвеждане на потребителя при употреба на храна с различни качества под една и съща марка", каза д-р Кремена Тодорова от БАБХ.

Изследвания от Агенцията по храните все пак ще бъдат направени, но кога не могат да отговорят.

На днешното заседание на Съвета на министрите в Брюксел, България и още четири европейски страни са поискали контрол или пълна забрана на стоките с по-лошо качество.

"От българска страна предложихме да се създаде общ европейски орган за качеството и стандарта на храните и немският земеделски министър реагира остро на това предложение и каза, че няма нужда да се натоварват европейските структури с още 700 чиновници, което за мен не е разбираемо", обясни Христо Бозуков, служебен министър на земеделието и храните.

За промени в европейското и българското законодателство призовава и евродепутатът Момчил Неков. По думите му трябва да се забрани използването на палмово масло в производството на млечни продукти. В момента има изискване само за отбелязването им в съдържанието на етикета. През 2016-та в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло предимно от Индонезия, Малайзия, Египет и Гърция.          
Виж още