Купувам българско
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
26 Февруари 2017, 02 МИН.
Български оранжерийни марули от Пиринския край вече масово се предлагат на пазара
Виж още
            Първите български оранжерийни зеленчуци от днес са на пазара. Зеленчукопроизводители от Петричкия край очакват цената им значително да падне заради забавянето с месец на реколтата тази година.

Качеството на предлаганите зеленчуци е много добро, увери председателят на Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци “Югозапад 2013“ Георги Кафтанов. Берат се само марули с тегло над 200 грама. По думите му такова забавяне на реколтата от оранжерийни зеленчуци скоро не се е случвало.

Според Кафтанов заради предлагането на малки количества доскоро цената на зеленчуците е била спекулативно висока.

Има търсене, но има и достатъчно предлагане, така че да бъде задоволен пазарът. По думите на Кафтанов обаче все още продължава практиката да има няколко посредници по веригата между производителите и крайните купувачи, което често води до нереално набъбване на цените.

Земеделските стопани са притеснени и от това, че вече е готов разсадът с домати, но няма къде да ги засадят. Младите от село Ново Делчево, които не са в чужбина, масово са се захванали със земеделие. В селото вече има около 150 декара с оранжерии.          
Виж още