Купувам българско
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
19 Март 2017, 02 МИН.
Програмите за подпомагане на малките производители са недостъпни и малко на брой
Виж още
            Пролетният фермерски пазар в София събра над 110 производители на едно място. Пространството на ул. "Оборище", заключено между пл. "Александър Невски" и бул. "Васил Левски" се оказа тясно за желаещите да си купят сезонни плодове и зеленчуци, мед, телешко и говеждо месо, сирене, кашкавал, мляко, подправки и други продукти директно от родните земеделци.

Сред производителите на първия за тази година фермерски пазар на "Александър Невски" е и Цветана Димитрова, която от четири години отглежда картофи и боб в Родопите. Според нея програмите за подпомагане на малките зеленчукопроизводители са недостъпни за повечето от тях, тъй като не могат да отговорят на изискванията за количество продукция и обем на обработваемата площ.

Цветана Димитрова, зеленчукопроизводител: "Културите, които гледаме, не носят толкова точки. И излиза, че за да участваме в такива програми, ние трябва да гледаме от порядъка на 100 дка картофи, за да мога да участвам в такава програма."

Според Цветана много малко земеделци могат да вложат собствени средства за увеличаване на продукцията. Затова е твърдо убедена, че държавата трябва да подкрепя принципа повече хора да гледат по малко плодове и зеленчуци, а не малко хора да гледат по много. На фермерския пазар откриваме и Юмер, който отглежда биволи и овце в ловешкото село Александрово. Той разкрива, че получава годишно 20 000 лева субсидия, която му стига само за да плати на работниците, които му помагат.

Юмер, земеделски производител от с. Александрово: "При нас нещата са лимитирани, производството е малко. Проблемът е, че нямаме достъп до повече субсидии."

Малките производители негодуват, че субсидиите, които се получават от големите земеделци се дават за производство на продукция, която се изнася зад граница, а не се реализира на нашия пазар. Огромна трудност се оказва и получаването на сертификат за биопродукти.

Цветана Димитрова, зеленчукопроизводител: "Имаме проблеми със сертифицирането, защото в Родопите площите са малки и са разхвърляни. Ние имаме на 11 места. Там няма големи ниви и големи площи, които човек да сертифицира. Те трябва да са поне една до друга."

Въпреки проблемите днес родните производители имаха повод за радост, защото продукцията им се радваше на огромен интерес на фермерския пазар в София. Най-голямо внимание привлякоха щандовете със сезонните зеленчуци и плодове, телешко и говеждо месо, миди, козе кашкавал с кашу, шоколад, сладко и чай от рози.

Пепа Златарева: "Много ми харесва този пазар. За първи път присъствам на него. Много бих искала по-често да се организира. Така опознаваме и българските храни."

Стефан: "Доста от нещата си ги правим вкъщи и не вярвах, че могат да струват толкова пари."

Да се купуват български продукти призоваваме и ние в кампанията на новините на БНТ 2 "Купувам българско". Само така можем да подкрепим родните производители и да инвестираме в икономиката на страната ни.

Репортер: Владимир Христовски
Оператор: Боян Даскалов          
Виж още