Купувам българско
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
5 Март 2017, 02 МИН.
Производителите настояват държавата да въведе защитна цена за слънчогледовите ядки
Виж още
            Да се въведе защитна цена на слънчогледовите ядки искат производители от бранша. Те се оплакват, че в момента са принудени да продават продукцията си на загуба заради ниските цени, които предлагат основните играчи на този пазар Молдова, Украйна и Аржентина.

През последните години 70-те предприятия в България, които произвеждат белен слънчоглед, успяват с качество да изместят от европейския пазар най-големите износители на ядки - Индия и Китай. Втора година обаче търпят загуби, защото Украйна, Молдова и Аржентина подбиват борсовата цена на слънчогледа, която в момента е 750 евро на тон. Затова от бранша настояват държавата да въведе защитна цена.

"Да има някакви предпазни ценови норми. Цената тръгна нагоре, но следващата седмица Украйна произведе слънчогледова семка на 630 евро, а нашата себестойност е 750 евро. Трябва отношенията между търговец, производител и държавата да са в по-голям обмен. Ние нямаме нищо, което да ни допринесе за по-добри конкурентни цени. Ние сме ден за ден", обяснява Сезгин Дауд - производител.

Заради ценовия хаос в сектора, много от по-малките фирми са фалирали. Сезгин Дауд обаче, чието предприятие е в русенското село Стамболово, не се отказва, а търси друг вариант, за да оцелее на пазара.

"Правим и пелети. Половината от колегите, които се занимават с белен слънчоглед, не работят заради тия ценови безредици", казва той.

Дауд произвежда месечно 800 тона белен слънчоглед. Половината заминава директно за Холандия.

"Всеки месец идвам от Амстердам в Стамболово, за да проследя качеството на ядките, защото аз ги внасям за хлебарската промишленост, знаете колко са модерни биопекарните днес. Освен това част от вашия слънчоглед е и за изхранването на патиците и гъските в Холандия, където зимите са много тежки и хората го купуват, за да нахранят птиците на полето и да ги спасят от студа, което е практика при нас", коментира Том Берег – търговец от Холандия.

Освен за Холандия белените слънчогледови ядки от Стамболово се изнасят за Полша, Великобритания и Турция.

Автор: Даниела Димитрова Оператор: Валентин Косев          
Виж още