Купувам българско
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
25 Февруари 2017, 02 МИН.
Как се прави истинската халва за Заговезни?
Виж още
            Българската халва от русенското село Стамболово е най-предпочитаният продукт на трапезата на румънците по време на Великденските пости. Ръст в продажбите преди Заговезни има и у нас. За да се запази обаче, от бранша смятат, че трябва да се избегнат посредниците по веригата между производители и потребители.

От ранни зори аромат на пресен тахан се разнася над Стамболово, а в двора на предприятието, където се произвежда халвата, чакат търговци на едро от Румъния, за да я натоварят и да заредят магазините в северната ни съседка.

Всеки ден в предприятието се произвежда по 1 тон халва, но заради свития пазар само част от нея стига до българския потребител. Натуралният продукт се приготвя от слънчогледов тахан и захарен сироп, а за да се сгъсти, се добавя екстракт от чувенов корен. Изпича се на 135 градуса.

Дали е направена майсторски халвата се познава, ако се къса на конци и топи в устата. Според Сезгин Дауд обаче по-младите по-рядко консумират от десерта.

Освен това от година производителят разчита на собствена дистрибуция, за да избегне завишаването на цената на халвата в хранителните магазини.

След Сирни Заговезни халвата е на още по-голяма почит сред спазващите Великденския пост, защото в нея няма животински продукти и освен това е богата на калций.          
Виж още