Купувам българско
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
24 Февруари 2017, 01 МИН.
Нова мода в българските мартеници
Виж още
            Дни преди идването на баба Марта, Главната улица в Пловдив и пространствата около автобусните спирки са превзети от продавачите на мартеници. Пловдивчани все повече ценят ръчно изработените мартеници и вече успяват да ги различат от китайските. БНТ2 призовава - купувайте български стоки, направени с естествени материали от родни производители.
Милена Цветанова изработва мартеници от четири години. Казва, че заплитането на червените и бели конци й доставя истинско удоволствие и я зарежда позитивно. Справя се сама, но понякога помага сина й, който е в четвърти клас.

„Нямам представа колко са като бройка, но ми отне цяла година, от 5 март миналата година съм започнала да правя до тази сутрин включително“, каза Милена Цветанова.

Милена залага на прежда от вълна и памук.

„Най-често предпочитам естествените материали основно дърво, памучна прежда и вълна“, каза тя.

Новото този сезон за Милена са куклите от кратунки. Тя казва, че тъй като са обемни и скъпи, може да се купи само Пижо или само Пенда.

„От тази година използвам и кратуни, които също си отглеждаме моите роднини ги отглеждат, рисуваме ги, сушим ги след това ги правим като истински кукли“, каза Милена.

На Главната улица в Пловдив има най-голям избор на мартеници, които могат да задоволят изискванията и на най-претенциозните клиенти.

„За внучето търся, а той е на вълна Уефа и Фифа, и футболни истории, търся футболисти“, каза Валентина.
Хитът тази година са мартениците бижута, изплетените на една кука и тези изработени върху дърво с герои от детски приказки.          
Виж още