Купувам българско
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
12 Март 2017, 01 МИН.
Сусамов тахан по 100-годишна технология
Виж още
            Единственото място в страната, на което може да се види как се е правел сусамов тахан преди повече от век, е в Ивайловград. Занаятът е съхранен от 29-годишния Димо Каракехайов, който е трето поколение майстор на тахан.

В миналото в ивайловградския регион е имало много таханджийници, които са давали поминък на местните хора.

"Дядо ми навремето е работил в една такава таханджийница около 15-20 години, където научава занаята, след което го предава на баща ми, баща ми на мен и така сме запазили този занаят, съхранили сме го в семейството", разказва Димо Каракехайов.

Димо продължава семейната традиция. Изкупува сусама от местни производители.

"Работим с нашия, местния сорт пълнозърнест сусам, небелен, който е богат на калций и на растителна мазнина", казва той.

Таханът се произвежда по автентична старинна технология, запазена и до днес.

"Първо сусама го киснем в солена вода. Целта е семето да изплува, песъчинките и ситните камъчета да паднат на дъното, след това се отцежда в тези решета, след като се изцеди се прехвърля в друга каца, където се пълни с чиста вода", разкрива технологията Димо Каракехайов.
Ред е на втората и най-важна стъпка –сушенето.

"лед това го мятаме в пещта, в по-голямата част се разстила сусамът като във фурна с 5 метра размери, а в другата част е огънят", обяснява майсторът.

След като се изсуши, сусамът се мели в каменна мелница. Целият процес трае няколко часа, а полученият при тази технология тахан запазва целия полезен състав на сусама.          
Виж още