Още от деня
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
20 Март 2017, 68 МИН.
Балкански трусове, страхове и реалности
Виж още
            В "Още от деня" ще видите:

Предизборната кампания продължава - кандидатите за народни представители Петър Москов от Коалиция "РБ - Глас народен" и Татяна Дончева от Коалиция "АБВ - Движение 21"

Балкански трусове, страхове и реалности - журналистът от БГНЕС Любчо Нешков

За мюзикъла по класиката "Оркестър без име" и още нещо... - певицата Мария Илиева.          
Части
20 Март 2017, 13 МИН.
Мария Илиева за мюзикъла „Оркестър без име“ и още нещо
"Паднал ѝ бил гласът. Ами че наведи се да си го вземеш!" Тази реплика не е част от предизборната кампания, макар да е подходяща за нея. С тази реплика от любимия български филм "Оркестър без име" си припомняме през усмивка, че все пак талантът и вдъхновението превеждат човека към същественото - във всички времена.

Най-обичаният български филм се завръща - този път като най-големия мюзикъл, правен някога у нас. Участието на Мария Илиева в мюзикъла беше повод певицата да гостува в студиото на "Още от деня" за разговор за изкуството, хората "и още нещо".
20 Март 2017, 16 МИН.
Балкански трусове и реалности – коментар на Любчо Нешков
Вечното "буре с барут" - Балканите отново са в центъра на вниманието. В Македония не могат да съставят правителство, иска се статут на официален език за албанския в Косово, Хашим Тачи обяви създаване на армия, Сърбия се превъоръжава. Журналистът от БГНЕС Любчо Нешков коментира процесите в студиото на "Още от деня".

Започна със ситуацията в Македония, където от януари 2015 година, когато започнаха обвиненията за масово подслушване от страна на опозицията в лицето на Зоран Заев срещу Никола Груевски, разкриването на някои записи, намесата на Йоханес Хан,  подписването на Пържино 1 и 2, насрочването на избори, отлагане един път, отлагането втори път и провеждането им през миналата година, когато се получи плътен парламент. Нешков припомни, че тези избори бяха признати от всички. Всичко вървеше по план за разрешаване на кризата до появата на т.н. албанска платформа, която беше огласена на Коледа на 7 януари и която на практика взриви политическата сцена в Македония и доведе до нова криза. Поясни, че албанската платформа е била изготвена с прякото и директно участие на албанския премиер Еди Рама и на практика искат промяна на устройството, промяна на конституцията, въвеждането на албански език като официален език, осъждането на геноцида срещу албанците и т.н. В началото на м. февруари президентът на страната каза, че всеки, който иска да управлява, трябва да осъди тази платформа. Преди 2 часа е пояснил в Будапеща своята позиция и е получил подкрепа, призовал е и албанските партии да се разграничат и осъдят тази платформа.
Нешков поясни, че в Македония има признато албанско малцинство, което си има своите права, своето участие във властта и т.н.

Нешков коментира, че това е провокация, това е документ, подписан от лидерите на трите албански партии, които искат да управляват страната и не само не се разграничават, нещо повече - част от тях се радикализират. Конфронтацията и политическият сблъсък в страната с албанците придобива размери, които трябва много бързо да бъдат туширани.

Вижте целия анализ във видеото.
Виж още