Още от деня
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
27 Декември 2016, 61 МИН.
Финансови резултати и бюджетни прогнози – министърът в оставка Владислав Горанов
Виж още
            Темите в "Още от деня":

Финансови резултати и бюджетни прогнози - министърът в оставка Владислав Горанов;

Парите на държавата - опозицията на ход. Депутатът от БСП Георги Свиленски;

В навечерието на европейското председателство - посланик Любомир Иванов;

Образование за всички или "Заедно в час" - журналистът Леда Аврамова.          
Части
27 Декември 2016, 09 МИН.
Лична кауза: Професионална реализация
Леда Аврамова е журналист, която тази година обърна страницата на своя професионален живот и се върна в клас. Днес тя е учителка по английски език по програмата "Заедно в час" в едно училище, далеч от центъра на София. По думите й причината да промени живота си е взела в търсене на лично щастие. "Дори най-малкото нещо, което едно дете научава за деня, ми създава радост и ми носи положителни емоции", призна тя.

Според нея качеството на образованието в училищата в страната не е добро, като това впечатление тя е затвърдила у себе си и като родител. "Ако се върнем на мисълта, че основата на образованието е вкъщи, това, че образованието вече не е ценност в българските домове, за мен е факт. И оттам произтичат много други неприятни последици."

Вижте целия разговор във видеото.
27 Декември 2016, 14 МИН.
В навечерието на европейското председателство. Посланик Любомир Иванов за подготовката на България
Подготовката за нашето европейското председателство върви с възможните за момента темпове, а това не е малко. Има неща, които трябваше да се отложат заради очаквания нов кабинет след изборите, но те са свързани с подготовката на министри и шефове на кабинети. Отлагането не е фатално, защото тази подготовка не отнема много време, а и ще има достатъчно възможности те да я преминат с помощта на европейските институции и най-вече на Генералния секретариат на ЕС. В това ни увери в студиото на "Още от деня" посланик Любомир Иванов - директор на Националния център за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Той обясни как технически върви подготовката. На първо място се обучават кадрите, които ще се занимават с всички досиетата, изисквани от ротационното законодателство. Това са около 1 200 български експерти, които са на различни нива, и специалисти по отделните направления, уточни Иванов. Посланикът уточни, че кадрите са подбрани и са съставени екипи, но все още не е настъпил етапът на окончателна оценка, че всички са готови да вършат тази експертна работа.

Иванов подчерта, че всяка държава, която поема председателството, внимателно наблюдава как работи страната преди нея. Програмите на отделните страни не са нещо самостоятелно, а всичко е свързано, включително и европейските институции са тясно обвързани с набелязаните приоритети, подчерта дипломатът.
27 Декември 2016, 18 МИН.
Георги Свиленски: БСП ще предложи нова визия за управлението на държавата
Най-важно е как хората усещат грижата на правителството за тях, защото говорим за изпълнение на бюджета, за спазване на макрорамката, за повишаване на потреблението, но хората усещат всичко това, когато влязат в магазина, когато си отворят хладилника, когато си взимат заплатата. Не съм сигурен, че те усещат живота, така както ни беше представен от министър Горанов. Това каза в "Още от деня" депутатът от "БСП лява България" Георги Свиленски по повод коментара за изпълнението на бюджета за 2016 година на финансовия министър в оставка.

Той съобщи, че в кампанията за предстоящите предсрочни избори БСП ще предложи нов вид данъчно облагане. То ще е по-справедливо, но дали ще е премахване на данъчно облагане или въвеждане на друг вид скала тепърва ще се коментира, уточни той и допълни, че в оставащите работни дни на това Народно събрание, народните представители ще могат единствено да довършат работата по вече внесени закони. "Ние ще предложим нова визия за управлението на държавата, защото това, на което сме свидетели, виждаме, че не дава резултати. Ние ще предложим нов управленски проект за развитие на икономиката, за по-голямо участие на държавата в икономиката, защото в момента тя е абдикирала от абсолютно всички свои функции и е изоставила обикновения български гражданин да се бори с ежедневието", обобщи Свиленски.
27 Декември 2016, 16 МИН.
Владислав Горанов: Политиците трябва да създават условия за бизнес, за да може инвестициите и производството в страната да растат
2016 е успешна финансова година от гледна точка на това, че бюджетът върви добре, финансовият план се изпълнява така, както беше приет, ръстът на икономиката изненада предварителните прогнози, успешно беше проведена ревизията на банковата система, (на небанковата система все още не е приключила), но от всичко изредено е видно, че финансовата система е стабилна, това заяви в студиото на "Още от деня" Владислав Горанов, министър на финансите в оставка.

Пенсионната система е доста сложен модел от взаимоотношения между поколенията и между икономическите субекти, който не може да бъде преразгледан само волево. "Той не може да бъде сменян по волята на нито една партия, особено толкова рязко, колкото предлагаха колегите. За мен увеличението на пенсиите може да дойде само от това да си ги произведем, да ги изработим", обясни Горанов в отговор на въпрос щом има финансова стабилност, не можеше ли да се постигне съгласие за увеличението на пенсиите. Той беше категоричен, че е лошо да се взимат безпринципни решения решения, като допълни, че пенсионната ни система е изградена в началото на миналия век върху една философия, която не е измислена в България. Тя почива на ясни правила и механизми, по които да се развива. "Резки параметрични промени могат да се правят след много сериозен дебат и след представяне на алтернативи."

Владислав Горанов посочи, че броят на работните места, които се отварят в България расте със задоволително темпо. Инвестициите също са на добро ниво. Важното в случая обаче е, че политиците трябва да създават условия за бизнес, за да може инвестициите и производството в страната да бъде на нивото, което се очаква.

В бюджета за 2017 г. има достатъчно буфери срещу разминаване между прогнозата за икономиката, която сме изготвили. "Ако тръгне някакво друго развитие, аз съм умерен оптимист, че, независимо от политическите катаклизми, ако има едно разумно правителство служебно и след това подредим политическата система и отново имаме правителство с перспектива и с мандат, нещата могат да продължат по същия начин. За мен, ако администрацията продължава да работи на задоволително ниво и не се променя данъчната система, има реална перспектива държавата да продължи да расте със задоволителни средни и над средните европейски темпове, които виждаме през последната година-две", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.
Виж още