Още от деня
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
14 Март 2017, 70 МИН.
Изострени взаимоотношения. Турция и Европа накъде?
Виж още
            Темите в "Още от деня":

Изострени взаимоотношения. Турция и Европа накъде? Анализ на Александър Андреев,DW;

Битката за новия парламент - Стефан Августинов;

Предизборна надпревара - разговор с Валентин Симов, Александър Каракачанов и Зорница Атанасова;

За местата на новите 240 ще спорят Илия Илиев, Младен Младенов и Минчо Христов;          
Части
14 Март 2017, 06 МИН.
Александър Андреев: Ердоган е готов на всичко, за да спечели референдума и да концентрира цялата власт в ръцете си
Турция наложи санкции на Холандия, след като турски политици не бяха допуснати до митинг в Ротердам. Напрежението се усеща и на българската политическа сцена. Александър Андреев, българската секция на "Дойче веле", коментира за "Още от деня", че Ердоган играе ва банк. Той продължи абсурдните обвинения срещу Холандия - този път заради Сребреница. Очевидно Ердоган е готов на всичко, за да спечели референдума и да концентрира цялата власт в ръцете си. Той посочи, че ескалирайки напрежението, турският президент разчита на националистическото опиянение, обзело много турци, които са убедени в това, че са велика нация и никой в света не може да им казва какво да правят.

В същото време тази ескалация на напрежението идва по поръчка и за холандския премиер Марк Рюте, преди изборите утре, защото демонстрирайки твърдост, той подкопава позициите на главния си опонент - Герт Вилдерс, който се бори срещу "плашилото", наречено "ислямизиране на Европа". Андреев подчерта, че напрежението се помпа от предизборни съображения и акцентира, че това е крайно опасно. Не случайно и Германия, и НАТО, и ЕС се опитват да снижат градуса на емоциите, защото в противен случай всички мостове между Турция и Запада ще бъдат пометени.

По думите на Александър Андреев, ако ЕС след мекото предупреждение към Турция, реши да излезе с обща позиция да бъдат забранени предизборните изяви на турски политици, Ердоган може да набере още по-всепомитащ гняв и да бъде улеснен в плановете си. Ако положението се влоши и Турция реши да наложи сериозни санкции на Холандия, общите мерки на ЕС ще станат неизбежни.

В подмолите на целия скандал се крие още един проблем, открои Андреев. Това е сериозната опасност от все по-честото инструментализиране на хората от турски произход в Европа. В Германия, Холандия и Австрия има сериозни турски малцинства, а историческият опит, включително и пресният от Украйна, показва, че такива малцинства могат да се превърнат в крайно опасна маша в ръцете на държавата-майка - в случая Турция.

Александър Андреев обясни, че Турция има полза от споразумението с ЕС относно мигрантите, защото броят на бежанците там остава непроменен, а от Европа идват милиарди чисти пари, които се харчат както за бежанците, така и за създаване на нови работни места. Предвид факта, че турската икономика в момента не е в добро състояние, а сегашната криза ще отблъсне още повече туристи и инвеститори, заплахите, които се чуват от Турция са напразни и той ги определи като дрънкане на оръжие.

"Ердоган много добре знае колко нестабилен и разединен в момента е Европейският съюз и вярва, че може да си разиграва коня, както иска. Неговото политическо мислене е оковано в едни архаични представи за нация, чест, достойнство, силен вожд и покорно население, които са крайно неуместни в днешния сложен свят, където се балансират интереси. Ердоган е смъртно обиден, че ЕС навремето замрази преговорите за членство на Турция и сега си отмъщава. Двамата важни геополитически играчи - Путин и Тръмп, които също искат да отслабят, ако не и да разтурят Европа. Така трите политически сили работят против ЕС. А, за съжаление, аз не виждам у европейците нито капацитет, нито възможностите да се противопоставят с единна политика. Като единствено свързващо звено като че ли си остава НАТО, ако Ердоган не реши да направи последната, според мен, самоубийствена крачка - да се скара и с НАТО. Само Алиансът може да бъде шарнир между САЩ, европейците и Турция за удържане на общата евроатлантическа конструкция", каза още той.
Виж още