Още от деня
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
9 Януари 2017, 71 МИН.
Капаните на зимата – опозиционни въпроси. Говори Весела Лечева
Виж още
            В предаването ще видите:

Капаните на зимата - опозиционни въпроси. Говори Весела Лечева.

Демократични лостове - действия и противодействия. Цветан Цветанов.

Неочаквана ваканция. Образователни промени. Зам.- министърът на образованието Диян Стаматов.

Демографски колапс - България се топи. Георги Бърдаров.          
Части
9 Януари 2017, 13 МИН.
Демографският колапс на България. Позиция на Георги Бърдаров
България се топи. По темата наш гост е Георги Бърдаров - заместник декан на Геолого-географския факултет в Софийския университет, д-р по география на населението и селищата. Бърдаров преподава демография, етно-религиозни конфликти, урбанистика. Спечели конкурса на бНТ "Ръкописът" с романа си "Аз още броя дните". Негов е и един от най-четените разкази в интернет "За петата ракия или колко е хубав животът".

Кое е истината: че ромките раждат много и на малка възраст или че българските спряха да раждат? И двата факта са истина. Ромите имат друга етнопсихология, характерна за индийския субконтинент, откъдето произхождат. Това там е масово явление и те са най-устойчивият етнос в цялата човешка история. Напуснали са родните си места в 4 в. н.е., пръссанли са се по целия свят, нямат собствена държава, но са се съхранили. Интересното при тях е, казва д-р Бърдаров, че те винаги взимат част от езика, от културата на мястото, където са се установили, но запазват своята самобитност, начин на живот, начин на мислене и поведение, характерно за техния етнос. Той няма аналог в световен план, поясни Бърдаров.

Що се отнася до проблемите с образованието на младите роми, доктор Бърдаров изнесе данни, получил покрай работата си по образователен проект в села Куклен, известно с пъстрия си етнически състав, където почти 100% от младите момичета от различни етноси и религии завършват средно образование. Чрез превенция и разговори с родители, смята той, може да бъде решен проблемът с ниската възраст на раждане и отпадането от училище на децата в ромските райони.

А българките раждат по-малко, защото ние сме част от развития свят, а в него това е устойчива тенденция: повишено ниво на образование, променена ценностна система, ниска раждаемост. Няма държава в Европа с коефицент на раждаемост над 2. Когато се говори за раждаемост с данн, трябва да отбележим и това, че през последните 27 години България е неизменно в първата тройка на държавите с най-висок отрицателен естествен прираст, но на това не се обръща внимание, подчерта Бърдаров.

Още за демографските тенденции в Европа и света можете да научите от видеозаписа на целия разговор с д-р Георги Бърдаров.
9 Януари 2017, 21 МИН.
Демократични лостове: действия и противодействия. Говори Цветан Цветанов
Гост в студиото е Цветан Цветанов, заместник-председател на партия ГЕРБ.

Вярно ли е, че ГЕРБ превръща студовете и снеговете в "предизборно оръжие", както твърди опозицията? В отговор Цветан Цветанов заяви, че тези твърдения говорят за това каква ще бъде предизборната кампания на БСП - лява България" - на неистини, фалшиви новини и обидни квалификации за политическия опонент. Като реакция на израза "мутренско управление", произнесен по-рано в студиото от Весела Лечева, лидерът на ГЕРБ изтъкна данни, които доказват, че страната ни за последната година е в първата тройка на СЕ за икономически ръст, за последните 10 години е сред първите по финансов излишък, а е и остров на стабилност в региона. Цветанов каза, че опозицията преди две години им е завещала дефицит над 4 процента и затова, когато хвърля такива обвинения, БСП трябва да даде определение на термина "мутренско управление". А що се отнася до обвиненията за изнудване на малкия и средния бизнес, за плащане на лепта, според Цветанов такива примери е имало достатъчно до 2009 г., което е било и причина за невъзможността да се усвояват европейските фондове.

Заместник-председателят на ГЕРБ беше категоричен, че управлението на ГЕРБ още в първия си мандат е успяло да върне доверието на Брюксел и да неутрализира организираните престъпни групи, които действаха в мутренските години и са били създадени в годините, когато е управлявала БСП. Цветанов припомни, че правителството на ГЕРБ е ликвидирало групите, които организираха отвличания, унищожило е групата "килърите", която извършваше поръчкови убийства. Страната ни е давана за пример, по думите му, за плодотворно сътрудничество със службите за сигурност на другите страни. Затова той смята, че сме остров на стабилност и така е възможно да се води борба с контрабандата, за да се получават значителни приходи и да има дори излишък. Цветанов припомни и ефекта от глобалната финансова криза, която се разрази в първия управленски мандат на ГЕРБ.

За да има успех в борбата с корупцията, ГЕРБ предлага "това, за което 2 милиона и половина български граждани дадоха много ясен знак: променете системата за гласуване", каза Цветанов и отсече: "И тя трябва да бъде само мажоритарна в два тура". ГЕРБ, според неговия заместник-председател, "нямаше да предлага такива законодателни промени, ако нямаше подкрепата на този референдум на над два милиона и половина български граждани".
9 Януари 2017, 16 МИН.
Диян Стаматов: За 15-ти септември с нови учебници за първи и пети клас
Гост в студиото на „Още от деня“ беше Диян Стаматов, заместник-министър на образованието.

„В 27 общини в България ще се учи, в нито един областен град няма да се учи. Съвсем естествено в нашите курортни центрове като Банско, като Разлог, като Чепеларе има учебен процес, което показва, че сградите са добре отоплени и учениците имат желание“, каза Стаматов.

„Законът позволява директорите на учебните заведения да позволят там, където това е необходимо, да има два дни в учебната година ваканция от тях, до 3 от кмета“, уточни той.

„Много е добре да се уточни обстоятелството, че няма отучване за тези дни, които споменах – 2 от министъра, при потребност 5 – било то от кмет, било то от директор. Това са дни, които биха могли да бъдат преструктурирани като учебно съдържание. Това означава, че има време, в което учителят по своя преценка може да сгъсти материала, да извърши по-малко преговор в определени случаи или пък по-малко обобщение, защото все пак здравето е съвсем, съвсем по-определящо от всичко това“, каза Стаматов.

„Това, което успяхме да направим за краткото време, е да създадем учебника по история за пети клас. Той и тази година върви съвсем успешно и е едно добро постижение. В момента върви цялостната окончателна процедура по удобряване на учебниците в първи и в пети клас в цялата страна и въпреки трудните зимни условия учителите в момента в цялата страна четат тези учебници, за да кажат своето „да“ или своето „не“ на отделни издателства. Целият този прочит ще приключи в края на месец януари, за да може в началото на февруари да бъдат одобрени тези учебници и да започне тяхното отпечатване, което означава, че на 15-ти септември ще имаме нови учебници за първи и за пети клас. Едновременно с това върви процедурата по учебниците за втори, шести и осми клас“, продължи той.

Вижте целия разговор във видеото.
9 Януари 2017, 16 МИН.
Весела Лечева: Искаме да променим икономическия модел на България
Гост в студиото на „Още от деня“ беше Весела Лечева, член на изпълнителното бюро на БСП. БСП тръгва из страната, за да представят и за да поискат мнение за националния си план за развитие на България.

„Този път ние ще разгледаме първо икономиката, икономическия модел, защото след като искаме стабилна социална защита, адекватни социални мерки, това се изисква да има една различна социална икономика, един различен икономически модел“, каза Лечева.

„Искаме да променим икономическия модел на България, който ражда непрекъснато само бедност и повече безработица, икономическият модел, който не даваше шанс на малките и средни предприятия, на малкия и средния бизнес, икономическият модел, който зависи изключително и само от това дали си близък до управляващите и дали си плащаш редовно своята лепта. Това е разбира се с конкретни разписани мерки за подкрепа на малкия и среден бизнес“, продължи тя.

Лечева каза, че ще предложат тези мерки на специални дискусии и организирани срещи не само с партийните структури, а с целия неправителствен сектор, с граждани и синдикати.

„Да зависиш от настроението и желанието на управляващите да имаш шанс за своето развитие, да си плащаш редовно своята лепта, това не е ли мутренско? Аз мисля, че много от българските предприемачи това си го говорят вече не само под сурдинка, а съвсем открито как се зависи, дали ще станеш първо член на ГЕРБ и след това твоят бизнес да има шанс. Това се говори навсякъде из страната, интересно е, че не е стигнало и до тук“, каза тя.
Виж още