Още от деня
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
17 Февруари 2017, 65 МИН.
След ревизията – констатации и реакции
Виж още
            В "Още от деня" ще видите:

След ревизията. Констатации и реакции. Коментират Тома Биков и Крум Зарков.

Синдикални призиви. Очаквания и искания. Гостува Пламен Димитров от КНСБ.

Изборите - намерения и организация. В студиото: говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Анализирай това! Политически въпросителни. Отговорите на социолозите Юлий Павлов и Живко Георгиев.

"Още от деня" с Поли Златарева започва веднага след новините в 18!          
Части
17 Февруари 2017, 20 МИН.
Социолозите за политическите въпросителни преди изборите
Политическата седмица през погледа на двама социолози. В студиото са Юлий Павлов и Живко Георгиев.

Според социолозите в момента съществува паритет между двамата големи играчи на политическата сцена. дори и да започне кампанията, картината в това отношение няма да се промени радикално. разилката може да бъде най-много с 2-3 процента, съответно 5-6 депутатски места. И двата сили обещават много.

Юлий Павлов вижда повече реализъм в някои обещания на БСП, защото и нищо да не прави правителството поради естественото нарастване на БВП, 40% ръст на заплатите и напълно възможен.

Живко Георгиев вижда сходство в обещанията на двете сили, защото след президентските избори е проличало, че има желание за промяна, която предполага по-сериозен ангажимент на държавата със социална политика, политика на доходите, регионална политика. По думите му има някакво олевяване и това е "моментната мода". Георгиев посъветва избирателите не да търсят общото, а различията, коиот са в детайлите, в предлаганите политики и в личностите. Не винаги новите лица са ключ за успеха, но "старите лица безспорно не са плюс". Има потребност от нови решения и все пак зависи от новите лица смята социологът.

Целият анализ на политическата седмица вижте във видеооткъса.
17 Февруари 2017, 11 МИН.
Пламен Димитров: Увеличението на доходите в България няма алтернатива
Увеличението на доходите в България няма алтернатива, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. "За 27 години БВП възстанови нивата си от началото на прехода и мина с 50% от това, което сме произвеждали преди. Заплатата обаче за тези 27 години е с 5-6% по-висока от реалната ѝ стойност. Две числа, които показват, че произвеждаме повече, а не получаваме, колкото произвеждаме“, посочи Димитров.

„За мен спорът е дали и кога ще имаме 5% растеж. Ако нямаме такъв растеж, догонване на икономически и социални индикатори, дори и да преразпределяме, ще стане трудно“, предупреди президентът на КНСБ.

В момента сумарно около 42 % от БВП отива за труда, което измерено в милиарди, е 36-37 млрд. лв. от 90-милиардния продукт, който произвежда България, каза Димитров. От КНСБ смятат, че е възможно да се стигне до 50 % от новия БВП. За него предложението на ГЕРБ за 1500 лева средна заплата не е радикално. Това е 10 % увеличение на заплатата на година.

Според него увеличение от 100 до 150 лв. на заплата от 1000 лв. на година не е проблем.
17 Февруари 2017, 09 МИН.
Изборите – намерения и организация
За предстоящите избори и тяхната организация разговаряме в студиото с говорителя на ЦИК Александър Андреев.

За резултатите от срещата днес на представители на ЦИК, Министерския съвет и областните управители Андреев каза, че тя е тразиционна и се обсъждат организационно-техническите въпроси за изборите. Една от темите е била за машинното гласуване, но акцентът е бил върху онези действия, които биха осигурили нормално протичане на изборния процес, включително приемането на книжата, осигуряването на помещенията за това, за да може секционните комисии своевременно да ги предадат, обясни говорителят на ЦИК. Той напомни, че ЦИК вече е приела решение машинно гласуване да има във всички изббирателни секции и е обявила обществената поръчка. Срокът за подаване на предложенията е до 16.30 часа на 22 февруари. Вече имало интерес от определени фирми, но тук, по думите на Андреев, би трябвало да правим разлика между проявен интерес и подаване на предложения. "Към момента все още няма подадено предложение по обществената поръчка за машинното гласуване", каза той.

В отговор на някои упреци към ЦИК, Андреев посочи, че в обществената поръчка са заложени параметри както по отношение на техническата част на машинното гласуване - апаратната и програмната част на машинити, така и по отношение на всички цсъпътстващи машинното гласуване дейности, свързани с логистика, съхраняване на машините, транспортирането на машините до съответните секции. Поръчката е обявена за наемане на машини.

Ако не се яви кандидат, машинното гласуване не би могло да се осъществи. Относно възможността в такъв случай за касиране на изборите, Андреев каза, че всеки един от участниците в изборите би могъл да сезира Конституционния съд, но важното е как ще се произнесе той.
17 Февруари 2017, 21 МИН.
След ревизията – констатации и реакции
Резултатите от ревизията, извършена в отделните министерства от служебния кабинет, не изненадват никого. "Отнасяме се без излишна емоция, тъй като целият доклад ще бъде оповестен в понеделник", това заяви в студиото на "Още от деня" Крум Зарков, член на ИБ на БСП, водач на листата в Русе, и допълни, че няма нищо изненадващо, че има нередности в обществените поръчки на правителството на Борисов. Той изрази надежда цялата истина да излезе, каквато и да е тя.

По думите на политолога и доскоро съветник в кабинета "Борисов-2" Тома Биков - също гост в "Още от деня", няколкомесечните усилия на БСП да внуши, че управлението на Борисов е престъпно, останаха безрезултатни, защото такива констатации не чухме в изявлението на премиера Огнян Герджиков. "Чухме за някои технически неуредици в някои обществени поръчки", посочи той и изрази учудване от факта, че днес беше дадена пресконференция, при условие, че докладът не е готов и той ще бъде обявен в понеделник.

Крум Зарков репликира и обясни, че от БСП са имали съмнение "относно компетентността на министър Ненчев през цялото време на неговия престой в кабинета и факт е, че повече от половината поръчки има осъществени някакви нарушения".

По повод обвиненията към министър Николай Ненчев, Тома Биков заяви следното: "Ние няма как да се разграничаваме от него, защото е бил в нашето правителство, но няма как да носим отговорност за това, което се е правило в Министерство на отбраната, защото не е било министерство на ГЕРБ." Той обобщи, че основните обвинения всъщност са към министрите и министерствата на Реформаторския блок, каквито са още Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването.

Двамата акцентираха и върху основните приоритети в програмите на БСП и ГЕРБ.

Вижте целия разговор във видеото.
Виж още