Още от деня
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
30 Декември 2016, 67 МИН.
На финала на 2016 г. – равносметки и прогнози за България и света
Виж още
            В "Още от деня" очаквайте:

На финала на 2016 г. - равносметки и прогнози за света с журналистите Николай Конакчиев, Мохамед Халаф.

България през 2016 - журналистката Геновева Радева.

Сърдечни неволи. Инфарктите и студеното време. Говори д-р Благомир Здравков.

Концертът на площада или какви ще са изненадите на "Сцената под звездите"? Очаквайте Йоанна Драгнева, Георги Любенов, Стенли и Косьо Марков.          
Части
30 Декември 2016, 18 МИН.
Концертът на площада или какви ще са изненадите на „Сцената под звездите“?
Йоанна Драгнева и Георги Любенов, които тази година са водещи на "Сцена под звездите", както и музикантите Стенли и Косьо Марков представиха за зрителите на "Още от деня" музиката, която ще създаде празничното им настроение, както и изпълнителите, които ще ги сгреят в новогодишната нощ на площад "Александър I" в столицата.

С Вас ще са Графа, Поли Генова, Джереми, Тангра и още много рок хитове с бандите от Голямото рок междучасие! Новогодишното хоро ще поведе Берковската духова музика!

Купонът започва точно в 22:00! И не забравяйте - тази година мерките за сигурност ще са много сериозни, не забравяйте личната си карта!

Гостите в студиото се спомниха посрещане на Нова година преди. Как - вижте във видеото.
30 Декември 2016, 14 МИН.
Сърдечни неволи. Инфарктите и студеното време. Разговор с д-р Благомир Здравков
Студът оказва комплексно въздействие върху организма, върху съдовете и върху кръвта. Добре е да се знае, че кръвта увеличава своя вискозитет и протича по-трудно през съдовете, съответно отдаването на кислород от кръвта също се затруднява. Това от своя страна е предпоставка за образуването на тромбози, които са първопричината за инфаркта на миокарда. Той по същество представлява запушване от тромб на една от коронарните артерии. Това обясни в студиото на "Още от деня"
д-р Благомир Здравков, анестезиолог-реаниматор от Националната кардиологична болница, и допълни, че хората, които имат сърдечно-съдови проблеми, високо артериално налягане, за които приемат медикаменти, трябва да се съобразяват с тези особености, настъпващи в организма.

По повод на избора на самолетния транспорт, д-р Здравков посочи, че той е напълно безопасен за клинично здрави хора, независимо на каква възраст са. Онези обаче, които имат съпътстващи заболявания, трябва да знаят, че подобно пътуване може да им се отрази негативно, защото кислородът във вдишания въздух в самолета е с по-ниска концентрация, въздухът е по-сух, а промяната в барометричното налягане при снижаването на машината и при кацането също влияе и може да има много сериозни последици.

Увеличаването на инфарктите през зимата е сезонна закономерност, каза лекарят. Метеорологичните условия въздействат на целия организъм. Клиничната картина на инфаркта започва със стягаща болка в гърдите. Тази болка може да се насочи към лявата ръка, към челюстта, към горния коремен етаж или към гърба. Пациентите имат задух, позиви за гадене или повръщане. Д-р Здравков посъветва, ако сме наблизо до човек с такива признаци, да му дадем таблетка аспирин да я сдъвче или да я преглътне с максимум глътка вода. Задължително е да се ограничат движенията на подобен пациент, като той трябва да застане в удобна за него поза - най-често седнала. Важно е симптомите "силна болка в гърдите и задух" да бъдат съобщени на екипите на Бърза помощ.

Вижте във видеото какво още препоръча д-р Здравков, за да запазим здравето си.
30 Декември 2016, 23 МИН.
В очакване на 2017: равносметките
Равносметки и прогнози за света с журналистите - международници Николай Конакчиев и Мохамед Халаф.

За Николай Конакчиев изминаващата година е на тревога и надежди, а Мохамед Халаф я определя като годината на катастрофите и на ислямизацията.

За примирието в Сирия Мохамед Халаф оцени като успех прекратяването на огъня, което е резултат от сближаването на позициите между Русия и Турция, както и от това, че Ердоган е притиснат отвътре и отвън. В резултат от тази сделка Алепо беше презет от силите на Башар Асад и тези, които го подкрепят. Трудно може да се прогнозира дали това ще продължи като примирие, каза анализаторът, защото в самото споразумение има изключване на една организация, която всъщност е Ал Кайда - тя има много бойци и контролира много райони край Алепо и край самата столица Дамаск. Изключени от това споразумение са също много важни играчи - САЩ, Саудитска Арабия и Катар, които играят важна роля в този конфликт. Според Халаф това се дължи от намесата на Иран в 4 арабски държави и създаването на шиитски анклави с въоръжени групи и милициии. Това породи реакциите на сунитските държави. Журналистът е убеден, че в момента, след 100 съществуване, се наблюдава разпад на арабските държави, след което следва преначертаване на граници.

Как да бъде подреден пъзелът в Сирия? Според Конакчиев важен пропуск на споразумението за Сирия е, че ООН не е била включена в него. Друг решаващ момент в споразумението е, че гаранти на изпълнението ще бъдат Турция и Русия, а в днешно време, смята журналистът, трудно някоя държава може да бъде гарант за мира в този район. Анализаторът подозира, че това споразумение е било предварително замислено като голяма пропагандна акция, за да се разчуе.

Двамата анализатори се обединиха около мнението, че в Сирия и в Ирак се отива към разпокъсване на територията и образуване на няколко държави.

За отношенията между Русия и САЩ в контекста на последните събития след като Вашингтон обяви, че чрез хакерски атаки Москва се е намесила за подмяна на вота при президентските избори, Конакчиев очерта като основен фактор за избора на Тръмп особеностите на американската избирателна система. Що се отнася до обявяването за персона нон грата на 35 руски дипломати, журналистът смята, че по-интересен е ходът на Путин, който не предприе огледални мерки, а заяви, че ще изчака встъпването в длъжност на новоизбрания президент и в този смисъл "надхитри Обама".

Още от равносметките за изминаващата 2016 година вижте във видеооткъса.
30 Декември 2016, 08 МИН.
Събитията на 2016 – изпитания и очаквания
За шеста поредна година Геновева Радева и Даниел Чипев, директор на дирекция "Информация", представят събитията на годината.

Геновева Радева, продуцент и водещ на "По света и у нас", коментира в "Още от деня", че тази година за нея е била година на изненадите, една непредвидима година. Лично за нея сякаш Земята е променила посоката и тази посока не е нейната, усеща несигурност. Притеснява я надигането на псевдопатриотизъм, популизъм, на демагогията, на пропагандата.

Събитието на годината за Геновева Радева са плаващите кейове на Кристо.

Кое е събитието на 2016 за зрителите на БНТ, както и обзор на случилото се през изтичащата година ще разберете от предаването, което започва тази вечер от 21:00 часа по БНТ1 и БНТ Свят. Гости и анализатори ще са публицистът Ваня Григорова, политолозите Даниел Смилов и Тома Биков и експертът по сигурността Йордан Божилов, както и писателят Георги Господинов - специално от Виена.
Виж още