Още от деня
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
21 Януари 2014, 53 МИН.
„Още от деня“ – 21 януари 2014
Виж още
            Днес в "Още от деня":
Политика и дипломация. Успехи и гафове. Гостуват бившият министър на външните работи Соломон Паси и Весела Чернева - бивш говорител на външно министерство.
21 пъти кой? 21 пъти Дарик. Изпълнителният директор на радиото Радосвет Радев.
Хроника на политическите компромати. Репортаж на Цвета Младенова.
В рубриката "WEB коментар" - темите от деня през погледа на блогъра Руслан Трад.
Части
21 Януари 2014, 08 МИН.
Компромати на флашки… и други носители
Компроматните войни в в политиката. Към тази тема ни върна поредният скандал с подслушвания и анонсът, че съществува запис, който би дискредитирал размразения проект АБВ. Запис с главни участници Георги Първанов, Бойко Борисов и Румен Петков, който все още не е разпространен официално. Опитът на политически психолози, журналисти и пресаташета показва, че у нас компроматната война действа на същия принцип, като в чужбина.  Разликата е, че в България последствия след информациите за записи и флашки няма!

Записи, флашки, снимки, компромати. Но още слухове, любовни афери, откровени клевети или на пръв поглед безобидни прякори. Всичко, за да удариш опонента, се използва и от партиите в България. Заподозрени и преди
и сега са агенти от специалните служби. Те подслушват и следят като услуга. Но и самите партийни централи и по света, и у нас взаимстват от разузнавателните структури - събират информация и имат агентура. Затова
от кухнята свидетелства политическият психолог Димитър Гронев, популярен и като "Червения шаман".
vlcsnap-2014-01-21-19h17m05s13"Атакуват се т. нар. личности-пилоти. Това са тези, които са на върха. Ако го удариш, ако му направиш един компромат, с него образно казано е свършено, защото общественото мнение е склонно да пренася - ето този лош човек, ами какъвто той, такава и партията му или и такава и държавата му. Ще удариш един министър, втори министър, ако удариш и трети, си си свършил работата - както броят бушмените едно, две и много", разкрива Димитър Гронев.
И тези дни, с приближаването на изборите за Европейски парламент, българският политически елит се оказа оплетен в поредния СРС-скандал. Запис, за който само се говори, омота Борисов, Първанов и Петков в сложни задкулисни схеми. И без да се е материализирал, записът заживя медиен живот, защото всички побързаха да коментират. Борисов сравни скандала с аферата "Уотъргейт", Първанов го определи като "ария от клевети", а Петков обяви, че ще гледа кокошки на село, ако има запис. През 1995 ефекта на медийна бомба имаше компроматът с фалшивата партийна книжка на Софиянски точно в навечерието на кметските избори. В деня за размисъл преди последните избори за парламент подобен ефект произведоха и намерените бюлетини в Костинброд. До момента категорични доказателства, че е трябвало да фалшифицират вота няма.
"Във всеки компромат има зрънце истина. Това е онова лепило, което прави компромата vlcsnap-2014-01-21-19h18m02s67възможен да залепи за съзнанието на хората и те да си кажат - ето това е вярното, може би другото - не толкова, но щом това е вярно най-вероятно и всичко, и цялата компроматна картина е вярна. Аз съм бил ПР на един от най-очернените политици в България - Иван Костов. Аз винаги съм ползвал, когато ми се е налагало, на деня да се затвори темата - веднага да има реакция, веднага да се отговори, веднага да се докаже и покаже, че това е компромат, за да може вечерта в новините да ги има и двете гледни точки", споделя опита си Найо Тицин.
Галя Горанова е млад политически анализатор. Определя компроматите у нас като средство на влиятелни фигури от политическото задкулисие за разчистване на сметки с политици, кривнали от схемата да защитават техните икономически интереси.
vlcsnap-2014-01-21-19h19m54s163"Така и са планирани компроматите у нас - да се разлаят кучетата за 3 дни, след което всичко да отшуми. Знакът го разбира само този, към когото той е адресиран - той е вид предупреждение и обикновено политиците знаят кога да отстъпят и много добре знаят чий интерес са настъпили. Противната истина е, че по-голямата част от компроматите съдържат действителни факти, а още по-противното е, че всички те остават без последици", коментира Горанова.
Компроматът обаче може да е и много по-семпъл. Просто слух - например, че използваш фонтаните в Плевен за тоалетна. Или натрапчив прякор, каквито има прикачени на много български политици. Или пък реални снимки в луксозен хотел, след които зейва пропаст между тебе и борещите се за оцеляване твои избиратели. Може да са извънбрачни връзки. Подбудите на компрометиращите да вадят компромати обаче рядко са безкористни. Целта е политикът да изпадне в стрес. Тогава действията му стават предвидими. "Когато политикът е в стрес, той приема нападките срещу себе си като въпрос на живот и смърт", пояснява Димитър Гронев. Компроматите често действат и като разфокусиране на вниманието във водовъртежа на вече съществуващ политически скандал. Срещу тях обаче има и защита, особено ако не са подплътени с никакви факти. Ето защо в предизборна кампания, според шамана Гронев, трябва да прецениш слабите си страни и да ги кажеш публично. Само тогава това, че си ял филия с мас като малък, започва да работи в твоя полза. Автор: Цвета Младенова
21 Януари 2014, 08 МИН.
Политика и дипломация – разговор в „Още от деня” с Весела Чернева и Соломон Паси
Весела Чернева - бивш говорител на външно министерство, смята, че има политически скандал при посещението на депутата от БСП Страхил Ангелов в Сирия. В студиото на „Още от деня” тя заяви, че Димитър Угринов – служител в Министерството на икономиката и енергетиката, също е присъствал на срещата в Дамаск.

Соломон Паси от своя страна не вижда нищо изненадващо в това посещение. В последните 23 години подобни инциденти и прецеденти сме виждали неведнъж. Имахме български депутати, които интимничеха със Саддам Хюсеин още 90-та - 91-ва година, имахме български депутати, които бяха в интимно топли отношения с Милошевич по време на Косовската криза, имахме български политици, които демонстрираха топлите си чувства с Кадафи по чисто икономически съображения, каза Паси. Това в момента, което виждаме, е поредният инцидент от тази брънка от инциденти, допълни Паси.

Във всички случаи, каза бившият външен министър, държавата трябва да бъде по-силна от отделния депутат. Това не е правителствена инициатива, не е парламентарно решение.

„Аз не мисля, че ние трябва да омаловажаваме този случай, тук става дума за депутат от българското Народно събрание, за един дългогодишен член на ръководството на управляващата партия”, каза Чернева. В случая освен това става дума за една държава, в която ежедневно се убиват хора, умират деца, изпраща бежанци, които са и на наша територия. Слабостта на външната ни политика прави такива инициативи възможни, заяви Чернева.

Паси е категоричен, че докато Асад е на власт в Сирия, проблемът с бежанците не само че няма да бъде решен, а непрекъснато задълбочаван.
21 Януари 2014, 08 МИН.
WEB коментар: Руслан Трад за посещението на Страхил Ангелов в Сирия
Руслан Трад, блогър, председател на Форум за арабска култура, коментира в "Още от деня", че посещението на депутата от Коалиция за България Страхил Ангелов в Дамаск е абсолютен скандал, най-малкото от дипломатическа гледна точка. Дори съюзническите правителства на Русия и Иран, когато изпращат делегации, го правят не толкова публично. Руслан Трад каза, че той с г-н Алгафари са пуснали репортажа на сирийската държавна телевизия във фейсбук. Последвалите коментари на БСП и управляващите са още по-абсурдни, че г-н Страхил Ангелов е бил на лично посещение.

В репортажа се съобщава, че една делегация е на посещение, видяла се е с официални лица в Дамаск, което означава подкрепа за правителството, споменава се и отдаване на подкрепа на правителството от страна на делегацията и тук започват спорните въпроси дали наистина е казано или не, тъй като имаме налице думите на репортерката на държавната телевизия, г-н Ангелов отрича да е заявил подкрепа по време на посещението, но пък в интервю за "Дневник" ден по-късно, където казва, че не би се свързал с бунтовническите сили, защото били от Ал Кайда, което само по себе си също е скандално, подчерта блогърът.

Сирийското посолство съобщи, че става дума за делегация, от БСП коментираха, че в делегацията не били депутати, а са от ръководството на БСП, заяви Руслан Трад и допълни, че на посещение е бил и Захари Захариев, който не веднъж е бил свързан с доставки на оръжие. Прави впечатление, че това посещение идва след доклада на Ройтерс, в който се споменава, че България също е доставяла някакво оръжие за режима в Сирия. Искам да попитам г-н Ангелов дали са истина тези твърдения, коментира Руслан Трад.
21 Януари 2014, 08 МИН.
Разговор с Радосвет Радев в „Още от деня”
Кубрат Пулев e „Мъж на годината 2013" в класацията, организирана от „Дарик", обяви в предаването „Още от деня” изпълнителният директор на медията Радосвет Радев. В анкетата трима изявени българи спориха за отличието - Григор Димитров, патриарх Неофит и Кубрат Пулев.

Радосвет Радев обяви и имената на българите, които не попаднаха сред номинираните – Георги Господинов, Стилиян Петров, посмъртно Пламен Горанов, Сотир Цацаров, ген. Стоян Тонев, Максим Ешкенази, отец Иван от Нови Хан.

„Любопитното е, че за пета година от близо 20-годишната история на номинацията в тези листи няма политик, което категорично е характеристика на 2013-та година”, каза Радев.

Може би мъжеството, рицарството, жертвоготовността беше най-големият дефицит на политическите мъже през изтеклата 2013-та. Това, което направи Кубрат Пулев, е достойно за уважение.

Тази година е от редките, в която няма номинирана жена в класацията „Мъж на годината”, обясни Радосвет Радев. Всяко време ражда своите герои, въпросът е, че лидерството е малко по-сложна работа от конвенционалното геройство. И времето през 2014-та, което трябва да изживеем всички заедно, носи категорично предизвикателство за израстване, за проява на мъжеството, каза той.

Всяка медия се менажира по своите собствени вътрешни правила. Въпросът е, че потребителите на медийния продукт вече знаят медиите в България до колко правят флирт с истината, до колко говорят самата истина, до колко скриват истината, заяви изпълнителният директор на „Дарик".

Знам, че 2014-та година ще бъде тежка като изпитание година за българските медии, но в крайна сметка, колкото и да са сериозни подозренията за манипулативността им, основната суровина, с която работят българските медии, е информацията.
Виж още