Още от деня
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
6 Ноември 2016, 88 МИН.
Още от деня на изборите
Виж още
            Извънредното издание на „Още от деня на изборите“, което започва в 16:30 часа, ще сложи акцент върху регистрираните сигнали за нарушения и активността в изборния ден.

Аделина Радева ще разговаря със социолозите Кънчо Стойчев, Юлий Павлов и политологът Димитър Аврамов. Как протече предизборната кампания ще видим през журналистическия поглед на Борислав Зюмбюлев, Георги Лозанов и Мира Баджева. Коментарите ще допълнят и артистите Роберт Янакиев и Юлиян Вергов.          
Части
6 Ноември 2016, 04 МИН.
СЕМ за предизборната кампания и изборния ден
Днешният ден е изключителен за нас, какъвто е за цялото ни общество, на което сме на разположение със своята експертиза. Нашите експерти следят по няколко медии наведнъж, каза в ефира на "Още от деня" председателят на СЕМ Мария Стоянова. Това, което ни прави впечатление е, че в тази предизборна кампания диспутите, отличителен белег за американската избирателна система, намират широко разпространение и у нас. Това ние го отчитаме като положителен факт заедно с използването на различни иновативни форма - например, холограмите, обясни още Стоянова. Тя добави, че няма установени сериозни отклонения и в радио ефир.

Кулминацията на деня е краят - 20:00 часа, и за нас е изключително важно някои от медиите да не се изкушат и да обявят резултати от социологически проучвания преди този час, защото това е изискването на Изборния кодекс, обясни Юлия Кецкарова, старши инспектор "Мониторинг" в медийния регулатор.

Според ръководителя на специализирания екип Виржиния Савова предизборната кампания е "сравнително коректна от страна на участниците, отразена в електронните медии". Липсва черен PR, а и в самия изборен ден липсват нарушения, съобщи експертът.

Още за изборите вижте ТУК.
6 Ноември 2016, 23 МИН.
Добро представление ли са предизборните дебати?
В изборния ден артистите Деси Моралес, Юлиян Вергов и Роберт Янакиев гостуваха в студиото на "Още от деня". И тримата с усмивка коментираха предизборната кампания и участниците в нея и се опитаха да обяснят защо политическата игра не трябва да се сравнява в театъра.

Още за изборите вижте ТУК.
6 Ноември 2016, 22 МИН.
Изборният ден през погледа на журналисти
Журналистите Мира Баджева, Георги Лозанов и Борислав Зюмбюлев коментираха провеждащите се днес президентски избори и национален референдум в студиото на "Оше от деня". Отбелязаха опашките в изборните секции.

Мира Баджева коментира, че това е разликата при тези избори - тези митинги пред секциите.

Предизборната кампания беше по-речевите от обикновено и архаичните форми на агитация и обръщения бяха изместени от дебати и интервюта - нова практика в този обем и по този начин, отбеляза Георги Лозанов.

"Това е голям дефект на българската конституция - човекът с най-голяма представителност има най-малка власт", заяви Борислав Зюмбюлев.

Вижте целия целия разговор.

Още от изборите.
6 Ноември 2016, 03 МИН.
ЦИК: Не са постъпвали сигнали за контролиран вот и купуване на гласове
В Кърджали по лични причини над 500 членове на Секционни избирателни комисии (СИК) се отказват от участие. ЦИК реши проблема още сутринта, съобщи Марина Матева, всички комисии са окомплектовани и работят нормално.

Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи, че във всички избирателни райони на страната изборният ден е започнал нормално и навреме, всички комисии са били в необходимия състав.

В ЦИК към момента не са постъпвали сигнали за контролиран вот и купуване на гласове, до 17 часа са записани около 165 сигнала и жалби, но в тях не се сочат данни за купуване на вот или контролиран такъв. "Ако има евентуално такива сигнали, те би следвало да бъдат подадени и към компетентните органи", заяви Андреев.

Говорителят на ЦИК посочи, че основните нарушения са в рамките на процеса на ггласуване, има много избиратели, на които им е предоставена първо едната бюлетина, след което другата, т.е. не едновременно при гласуването, за кабините, че са разделени - от този вид са сигналите.

Има запитвания от граждани за гласуване не по постоянен, а по настоящ адрес, ако не са подали заявление, Александър Андреев поясни, че според Изборния кодекс без заявление няма как да бъдат вписани.

Още от изборите.
6 Ноември 2016, 24 МИН.
Гласуването днес през погледа на социолозите
В студиото на "Още от деня" водещата Аделина Радева разговаря със социолозите Кънчо Стойчев, Юлий Павлов и политологът Димитър Аврамов.

От отговорите на въпроса дали са гласували стана ясно, че Юлий Павлов не е гласувал в израз на вътрешна съпротива срещу промяната в закона, която направи гласуването задължително. Политологът Димитър Аврамов е гласувал, въпреки че смята, че в закона трябва да има по-малко задължителност. Кънчо Стойчев е предпочел да гласува наполовина - т.е. участвал в едно от 2-те гласувания - за президент и в референдум. Тук гостите отбелязаха, че са поставени в сложна ситуация, тъй като всички вече знаят прогнозни резултати на агенциите, а заради ограниченията в изборния ден те не могат да бъдат огласявани.

Що се отнася до преминалата кампания, според Москов, тя е влязла твърдо в руслото на партийна кампания. Това от гледна точка на ГЕРБ е било разбираемо, тъй като партията е водела в проучванията за това как биха гласували хората при евентуални парламентарни избори. Затова им е било изгодно да останат в партийната плоскост. БСП, след като дълго време не извади кандидат, също остана в тази партийна плоскост, каза социологът. Кампанията се е променила към по-изразен мажоритарен тип кампания едва в последните два месеца.

Кънчо Стойчев отбеляза, че хората гласуват както мажоритарно, така и партийно поради характера на този избор - той протича на два тура. Така е организиран този вид избор, че твърде малко вероятно е да видим избран президент още на първи тур. В някаква степен първият тур е преброяване на партийните пилци, но в днешния случай - не чак дотам, смята Стойчев. Избирателната активност се дължи на два фактора. От една страна това е въвеждането на задължителното гласуване, което обаче е смехотворно и моментално трябва да се прекрати "тази глупост в България". Стойчев отдава голямата активност на гласоподавателите по-скоро на активната кампания за референдума. Той очаква 10-ина процента по-висок брой на гласувалите в сравнение с последните парламентарни избори - или около 3,8-4,00 милиона подадени гласове. Освен това социологът предполага изненади и нови моменти в тези избори.

В отговор на въпроас за мажоритарното и партийното гласуване Димитър Аврамов отбеляза: "За спечелилия се е гласувало мажоритарно, за загубилия - партийно."
Според политолога в момента основните политически сили използват президентската институция като апендикс: едни - за да сменят статуквото, а други - за да го запазят, но не и за да очертаят визия за развитието на страната.
Още за изборите >
 
6 Ноември 2016, 03 МИН.
Избирателна активност според Галъп интернешънъл към 15 часа: 36.6% за президент, 32.6% за референдума
Първан Симеонов от Галъп интернешънъл съобщи, че към 15.00 имат докладвана активност за президентските избори 36.6%, за референдума - 32.6%. Следващото засичане на активността ще бъде към 17 часа, очакваната активност е около 55%, това е и прогнозната стойност, която Галъп интернешънъл преди няколко дни отчете.

Първан Симеонов отбеляза, че като цяло активността е по-висока, без съмнение внушението за задължително гласуване е имало своето влияние. Според него е повлияло и квадратчето "Не подкрепям никого", както и референдумът, и цялостната доста интересна кампания, която на моменти е приличала не само на кампания за президентски избори, а на кампания за бъдещите политически развития на страна след това.

Още от изборите.
6 Ноември 2016, 04 МИН.
„Алфа рисърч“: 40 % е избирателната активност към 16:00 часа
40 % е избирателната активност към 16:00 часа, обяви Боряна Димитрова, ръководител на електоралните и социално-политическите изследвания на Алфа Рисърч.

"Тази година има две нови обстоятелства – от една страна изборният ден започна с един час по-късно, от друга – гласуването е задължително, което затруднява директната екстраполация и сравнението на данните между настоящите президентски избори и предишните. Избирателната активност към 16:00 часа е по-висока, отколкото на предишните президентски избори", каза Димитрова.

Социологът очаква избирателна активност около 55-56 %. „Основният фактор, който влияе, това е задължителният характер на вота и оспорваната надпревара, каквато тя се очерта и във финалните социологически проучвания. Гласуването за два вида избори и по-високата избирателна активност удължават изборния процес, а там, където има вот и за кмет – в още по-голяма степен“, обясни тя.
Виж още