Още от деня
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
22 Декември 2016, 43 МИН.
Основания за президентското решение – говорят бивши конституционни съдии
Виж още
            Темите в предаването:

Тълкувания и неясноти. Основанието за решението на президента. Говорят бившите конституционни съдии Пламен Киров и Благовест Пунев.

България без мониторинг - мисията възможна? Коментар на Огнян Златев, ръководител на  Представителството на Европейската комисия в София.

Гледайте "Още от деня" всеки делник след новините в 18:00 часа по БНТ1!          
Части
22 Декември 2016, 14 МИН.
Проф. Пламен Киров: Кабинетът в оставка на практика не носи отговорност пред никого
От вчера се води спор нарушена ли е Конституцията, след като президентът Плевнелиев даде право на наследника си ген. Радев да състави служебен кабинет. Има ли нарушение, това попитахме проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Според него нарушение има, тъй като текстът в член 99, ал. 7 от Конституцията е императивен.

vlcsnap-2016-12-22-18h55m07s4

Той се позова на една римска максима, която гласи, че това, което се дължи без срок, се дължи веднага, и допълни, че този правен принцип не е отменен досега. По думите му проблемът е в това, че кабинетът в оставка, който продължава да действа, е напълно безотговорен. Той не носи политическа отговорност нито пред парламента, защото оставката му е гласувана от народните представители, нито пред президента, защото не е назначено от него.

Проф. Киров обясни, че президентът би могъл да излезе от ситуацията, в която остава малко време до края на мандата му, като можеше да предложи кабинета в оставка за служебно правителство. Така би бил спазен законът.

Вижте целия разговор във видеото.
22 Декември 2016, 13 МИН.
България без мониторинг – мисията възможна? Коментар на Огнян Златев
„Всички ние продължаваме да се сблъскваме с мигрантската криза, която всъщност е голямото предизвикателство пред Европа и обратите, които наблюдавахме в политическите развития в страни, които са важни както за Европейския съюз, така и за световната политика, имам предвид резултатите от проведения референдум във Великобритания. Имаше едни очаквания, всъщност се случи нещо друго. Изборите в Съединените щати, знаете какви бяха предвижданията, а всъщност какво се получи. Ако щете и тук в нашия местен контекст, по същия начин имаше очаквания за едно, пък всъщност се случи друго, така че за мен тези две думи обхващат годината“, каза в студиото на „Още от деня“ Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия в София.

„От нас зависи как ще протече процесът на разделяне. Позицията на Европейския съюз е ясна. На последния европейски съвет Мишел Барние беше определен като този, който ще преговаря от името на Европейския съюз с Великобритания. Изчакваме в момента Великобритания да подаде официалното предизвестие за излизане от Европейския съюз и тогава започват преговорите. Европейският съюз и г-н Барние, който ще ни представлява, той ще защитава правата на всички европейски граждани, на всички тези 27 страни-членки, включително и нашите“, каза Златев.
22 Декември 2016, 13 МИН.
Благовест Пунев: Президентът не е нарушил Конституцията
„Моето мнение е, че президентът не е нарушил Конституцията, а това е и проява на държавническа позиция. Според мен конституционните норми се различават от другите правови норми по това, че те имат дефинативен характер, а конституционните норми имат принципиален характер. Те дават възможности за търсене на оптимално решение. Те нямат тази категоричност каквато имат обикновените правни норми“, каза бившият конституционен съдия Благовест Пунев в студиото на „Още от деня“.

„Понеже президентът Плевнелиев се намира в последните три месеца на своя мандат според чл. 99, ал. 7 няма правомощието да разпусне парламента нито според конституционния съд и да насрочи изборите, но има право да назначи служебно правителство. При положение, че другите две части от фактическия състав, свързани с назначаването на служебно правителство, всъщност ще се осъществят от новоизбрания президент, от президента Радев, това е разпускането на парламента и определяне на дата на изборите, съвсем логично и нормално е при този срок, който остава до неговото встъпване в длъжност, той да изпълни и третия елемент, а именно да назначи служебно правителство“, каза Пунев.

Вижте целия разговор във видеото.
Виж още