Още от деня
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
23 Декември 2016, 32 МИН.
Политическа логика и властови уравнения
Виж още
            Темите в предаването:

Заплахи отвсякъде. Особености на реалността - ген. Атанас Атанасов от ДСБ.

Политическа логика и властови уравнения. Събитията от седмицата коментират Антоанета Христова и Кольо Колев.

Гледайте "Още от деня" с Поли Златарева веднага след новините в 18:00 часа!          
Части
23 Декември 2016, 16 МИН.
Атанас Атанасов: ДСБ ще преговаря с политически и граждански организации за създаване на антикорупционен предизборен блок
Особености на реалната политика. В студиото е ген. Атанас Атанасов, заместник председател на ДСБ.

В самото началото генерал Атанасов поздрави всички зрители и пожела на всички християни светло Рождество Христово и на всички хора Честита нова година. В личен план като политик, Атанасов подчерта, че всеки политик иска да постигне някаква победа и затова той лично си пожелава да спечели повече поддържници, защото според него, най-важното обстоятелство при правенето на политика е доверието между политиците и хората.

По отношение на евентуално подготвяни кабинети от Христо Иванов и Радан Кънев, Атанасов каза, че "единодействието и взаимодействието между такъв тип формации е наложително, защото целите, които си поставяме са общи и те изискват много широк фронт. "Един от най-тежките проблеми на българската държава и в европейски контекст е бедността - ние сме най-бедната държава в Европа - и това е не, защото в България няма пари, а защото в България много се краде." Според ген. Атанасов нужен е широк антикорупционен фронт, който да сведе корупцията до възможно най-ниските нива корупцията, за да може да има достатъчно средства да се повишат пенсиите, да се създадат нови работни места, да се създаде конкурентна икономика, който да даде възможност за развитие на бизнеса. Лично убеждение на генерала е, че всички хора го разбират и затова искат радикална промяна, което са показали на няколко пъти и политиците трябва да отговорят на техните очаквания.

В хода на разговора възникна въпроса дали ДСБ ще се яви на избори в коалиция с бъдеща формация на Христо Иванов. В отговор ген. Атанасов потвърди като добави, че ще се преговаря и с други формации - като политически сили и граждански организации, които искат да се създаде антикорупционен блок в България. Той смята, че тези сили ще се обозначат, "за да може да не се допусне цялото това задкулисие, тази корупционна среда, която години наред души българската икономика, да продължи да управлява независимо с какъв цвят". Тук той се позова на свой анализ, който показвал, че фирмите, които получават "най-тлъстите държавни поръчки" и при Орешарски, и при Борисов 1, и при Борисов 2, са едни и същи. И те се заключават между 7-8 души в държавата - т.е., смята Атанасов, порциите в тази държава се разпределят между 7-8 фирми по корупционнни схеми.
23 Декември 2016, 15 МИН.
Събитията от седмицата коментират Антоанета Христова и Кольо Колев
Гости в студиото на "Още от деня" бяха политическият психолог Антоанета Христова и социологът Кольо Колев. С тях говорихме за събитията от изминалата седмица. Последните дни влизахме като че ли от скандален сюжет в друг скандален сюжет. Заплете ли се още повече ситуацията или напротив - стигнахме до някакъв изход?

Антоанета Христова смята, че ако преди решението да не се подкрепи правителство на Реформаторския блок сме си задавали въпроси, то вече нещата са ясни - отиваме в предизборна кампания. За нея не става въпрос за заплитане, а въпрос на любопитство. Кандидат президентсккагта кампания и президента Радев са били като изстрелване и са дали енергия на БСП, каза Христова. По нейно мнение партията иска да се възползва от тази енергия, това е страхотен шанс и затова бърза. Тя каза, че не знае дали са готови за избори, но това е движение, което може да се използва. Психологът е на мнение, че кампанията ще е много сложна за ГЕРБ.

Кольо Колев смята, че се е сложила точката най-накрая. За него е било безумно заиграване да се опитва да се съживи някакво мнозинство при положение, че двете основни политически партии казват, че няма да правят правителство. За него е било очевидно, че президентът не е имал намерение да прави трето служебно правителство. Той нарече случилото се цирк и го определи кано изначално безсмислено, освен с оглед на печелене на време. Колев смята, че никой не е готов за избори. Според него е било приятна изненада за БСП това, че Бойко Борисов съвсем неразумно е заложил своя авторитет. За социологът проблемът е в търсенето на политическа алтернатива, защото без съмнение алтернатива на ГЕРБ е БСП, но хората се надяват на нещо ново, нещо различно.
Виж още