Още от деня
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
16 Февруари 2017, 46 МИН.
Предизборни обещания и икономически реалности – Иван Нейков и Гарабед Минасян
Виж още
            В "Още от деня" очаквайте:

Коалиции и антикоалиции - заместник-председателят на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис;

Алтернативата вляво, битка за избиратели - лидерът на АБВ Константин Проданов;

Предизборни обещания и икономически реалности - Иван Нейков и Гарабед Минасян.          
Части
16 Февруари 2017, 15 МИН.
Предизборни обещания и икономически реалности – Иван Нейков и Гарабед Минасян
В обещанията на политическите сили не се вижда експертиза, каза Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Той изрази недоумение как се обещава увеличение на средната работна заплата. Средната работна заплата е резултативна величина и няма влияние върху нея. Това се разминава с всяка експертиза, отбеляза Нейков.

Проблемът е в липсата на квалифицирана работна ръка. В средния управленски етаж на предприятията все по-често се появяват небългарски граждани. Затова са ниски минималната и средната работна заплата. Висока работна заплата означава висока квалификация, обобщи Нейков.

Как ще стимулираме икономиката, при условие че инвестициите бягат. Българският капитал не иска да инвестира в страната и въпросът е защо не иска, коментира икономистът проф. Гарабед Минасян.

Минасян е убеден, че плоският данък е неблагоприятен за икономиката. Той трябва да бъде прогресивно нарастващ. Инвестициите в България са ниски. Каква е тая икономика, която се развива без инвестиции, отбеляза икономистът.
16 Февруари 2017, 13 МИН.
Предизборни послания – акценти и политики. Разговор с Константин Проданов
И АБВ, и Движение 21 сме формации в лявата част на политическото пространство. Самият факт, че сме протегнали ръка към Движение 21 показва, че нашата цел е да консолидираме, да заздравяваме лявото пространство, а не да го делим. Това заяви в студиото на "Още от деня" Константин Проданов, председател на АБВ и съпредседател на коалицията „АБВ - Движение 21”.

АБВ се обявява "за" отмяна на плоския данък. Идеята е да бъде въведен необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. После ще бъде въведена плавна скала с пределна ставка до 20%. "По отношение на данъчната система във вида, в който ние я предлагаме, огромното мнозинство от хората ще плащат същите или по-ниски данъци. А тези, които ще плащат малко по-високи данъци, са в горните 10%, но дори и за тях - при човек с 5000 лева месечна заплата, допълнителните данъци, които ще трябва да плащат - са в размер на 200-250 лв. Това не е нещо, което ще изгони програмистите от България и ще изпъди чуждите инвеститори. В същото време това ще възстанови социалната справедливост и второ - това е икономически издържано, подкрепя потреблението, подкрепя малкия и средния бизнес", обясни Константин Проданов.

Лидерът на АБВ подчерта, че след промяната на данъчната система, ще се повишат данъчните приходи и така ще бъдат осигурени пари за разполагаем доход.

Той допълни, че другото предложение на АБВ е да бъде въведена диференцирана минимална работна заплата, по-висока за хора с висше образование, които работят на позиции, които изискват съответния ценз.
АБВ има конкретни предложения и по отношение подпомагането на работата на малкия и средния бизнес.

Вижте целия разговор във видеото.
16 Февруари 2017, 15 МИН.
Хасан Азис: Цялата формулировка на политики от ДОСТ и НПСД е насочена срещу ДПС
В студиото е Хасан Азис, кммет н Кърджали и заместник-председател на ДПС и заместник-председател на Националното сдружение на общините.

Във връзка с назначаването на нов областен управител на Кърджали и негодуванието от това на БСП, Азис каза, че ДПС има други приоритети - подготовката на предстоящитите парламентарни избори. Въпросът с новия областен управител е въпрос на служебното правителство и ДПС няма претенции към личността на областния управител.

Относно мотивировката за смяната на 14 областни управители - съмненията, че биха застрашили прозрачността на избора, Азис изтъкна три важни фактора за изборите - законност, прозрачност, сигурност на изборите. Областният управител, по думите му, има решаващо значение за осигуряването на тези фактори. А дали те са били застрашени - след като правителството е решило така, означава, че то е и имало своите основания, подчерта кметът на Кърджали. "Доколкото знам, един от мотивите за тази смяна на тези 14 областни управители, /след това предполагам, че ще следват и други/ е именно да се гарантира сигурността и прозрачността на тези избори. Мисля, че това е важен акцент в работата на служебното правителство", заяви Хасан Азис.

На терена за изборите вече има нови играчи като ДОСТ с лидер Лютви Местан и НПСД с лидер Орхан Исмаил. Как ДПС приема конкуренцията на тези две партии? Според Азис от една страна няма да е трудно, тъй като привължениците на тези две партии са едва уловими като присъствие от социологическите агенции. От друга страна обаче важно е "какво, каква сила накара две формации и двама души, които до преди месеци се отричаха взаимно - и персонално, и идейно - в настоящия момент да се обединят в една коалиция като анти-ДПС, срещу Движението за права свободи". Това, според Азис, е по-важният въпрос. Цялата формулировка на политиката им е ясно насочена срещу ДПС, смята той. А що се отнася до евентуални притеснения за отлив на гласове на предстоящите избори, Азис заяви, че президентските избори са показали ясно и категорично, че "ДПС запазва своята цялост и единство" независимо от появата на други партии на турската общност в България. В този смисъл, по думите му, необходим е нов прочит на политиката на ДПС, при това не само от неговите членове, но и от другите политически партии, които "се отричат от ДПС".
Виж още