Още от деня
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
12 Януари 2017, 44 МИН.
Пренатоварване и енергиен баланс. Говори Делян Добрев от ГЕРБ
Виж още
            В предаването ще видите:

Пренатоварване и енергиен баланс. Високоволтови казуси. Говори Делян Добрев от ГЕРБ;

Смяна на властта - президентски ходове. Очаквайте секретаря на държавния глава - Румяна Коларова;

Американски планове. В очакване на Тръмп. Културологът Ивайло Дичев.          
Части
12 Януари 2017, МИН.
Българската политическа действителност – коментар на културолога Ивайло Дичев
Одобрявам ролята на президента Плевнелиев в българската политика. България е страна без отношение към външната политика и страна, в която живеем с фантастични проблеми, подменяме сериозните теми с едни, които ни се пускат от медиите, коментира в студиото на "Още от деня" проф. Ивайло Дичев, културолог. Истински беше проблемът, който изкара хората по улиците в началото на 1997 г., когато бедността беше почувствана масово от хората. Може би и затова в българското общество има разделение на русофили и русофоби и тъкмо затова ние сме в ЕС, но приемането ни там стана заедно с другите страни, които имаха истински дисиденти, истински истории и преживявания и тъкмо по тази причина присъствието ни в този съюз не е съвсем осъзнато като ценност.

По думите му България трябва да направи рязко завой към постнационалния свят и постнационална икономика, към която не сме много адаптирани. "Трябва да се научим да търгуваме по света глобално, трябва да се научим да живеем с глобалната култура. Това е нещо, което в тази - десетилетия затворена провинциална държава, каквато сме, трудно възприемаме и този сблъсък с глобалния свят ни разцепи на две - от едната страна са протекционистите, които се наричат националисти, леви, и от другата страна - тези, които се опитват да обяснят, че шансът на България е, че сме част от този голям свят, от НАТО и т.н."
12 Януари 2017, 17 МИН.
Румяна Коларова: Плевнелиев е държавният глава, който е използвал властта по най-балансирания и отговорен начин
"Особенното при този мандат е, че от самото начало президентът спразваше не само своята принципност, но и много висока степен на последователност", каза в студиото на "Още от деня" Румяна Коларова, съветник на президента и секретар по образование, наука и гражданско общество при президента. Като постижение от мандата на Росен Плевнелиев тя посочи либерализирането на енергийните пазари. По нейно мнение президентът е принципен, директен човек, който когато заеме позиция не прави компромиси, свързани с публични атаки, които ще му костват имидж, покрепа. Коларова припочни, че той два пъти е искал да инициира референдум, свързан с избирателната система като е поставил въпроса за промяна, за въвеждане на мажоритарен елемент, който да е достатъчно отворен, за да има място за дебат и алтернативи.

Коларова смята, че определено е имало сблъсък на приоритети. Президентът и вицепрезидентът са заявили позициите си, които са различни - и по съдебната система, и по протестите. Първият и голям разрив между тях настъпи когато Плевнелиев се обяви категорично срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, както и с недоверието си срещу правителството на Орешарски, припомни съветникът. Тя подчерта, че въпреки това на вицепрезидента е гарантирано максимална административна подкрепа в рамките на институцията.

Президентът Росен Плевнелиев предложи на бъдещия президент ген. Румен Радев да споделят отговорността за съставяне на нов служебен кабинет. "В случая не ставаше дума за споделена отговорност, макар че така се интерпретира. Ставаше дума за една консултация и в края на крайщата постигане на съгласие относно хората, които могат да бъдат назначени в служебен кабинет. Вярно е, че е нелогично едно службено правителство да предава власт на друго служебно правителство, което след това вече да изчака изори", обясни Коларова. Тя заяви, че не вижда политическа криза или кризисна ситуация, при която президентът да си е прозволил да е пристрастен или конюнктурен. "Плевнелиев е държавният глава, който е използвал властта по най-балансирания и отговорен начин в критични моменти, всички критични моменти. Аз съм напълно убедена, че отказът да направи трети служебен кабинет беше най-национално отговорното решение, което можеше да бъде взето", каза Коларова.
12 Януари 2017, 11 МИН.
Делян Добрев: Заповедта за износа на електроенергия е с цел презастраховане
Досега не се налагаше спиране на износа на електроенергия. Заповедта на енергийния министър върху износа на електроенергия за съседните държави е с цел презастраховане. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев.

„В момента натоварването е около 7 000 мегавата, т.е. по-ниско от максималните стойности. Отправили сме запитване дали Румъния могат да предоставят определено количество електроенергия. Обикновено това е около 250 мегавата, които ползваме и в рамките на 24 часа връщаме. Причината е, че така се управлява много по-ефективно системата. През годините това се е случвало многократно“, обясни Добрев.

Ние не сме натоварили всички мощности на 100 %. Имаме огромна разлика в потреблението на електроенергия в страната през зимата, пролетта и есента. През пролетта и есента има часове, в които консумацията е около 2 000 мегавата, което е двата блока на АЕЦ „Козлодуй“. От друга страна зимата достигаме пикови стойности, както видяхме тази зима - от 7 800 мегавата. Сметките ще са според консумацията. Санираните блокове ще бъдат с по-ниски сметки, въпреки завишената консумация, посочи той.
Виж още