Още от деня
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
10 Януари 2017, 73 МИН.
Равносметката – 20 години след щурма
Виж още
            Темите в предаването:

Под лупа. Съдебни наблюдения. Говори правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева.

В нормална държава. Особености на реалността - независимият депутат Георги Кадиев.

Пропукване. Какво става в СДС? - заместник-председателят на партията Костадин Марков.

Равносметката. 20 години след щурма. Спомените от 10 януари на Стефан Софиянски и Красимир Премянов.

"Още от деня" с Поли Златарева започва веднага след новините в 18:00 часа!          
Части
10 Януари 2017, 23 МИН.
Равносметката – 20 години след щурма
20 години от 10-ти януари 1997-ма година – щурмът в парламента. Гости в студиото на „Още от деня“ бяха Стефан Софиянски и Красимир Премянов, знакови лица от българската политика.

„Трудни времена бяха, аз нямам добри спомени, защото прекарах повече от 24 часа на този площад. Тогава бяха българи срещу българи, това беше много тежко да го изживееш, да се опиташ да го промениш, не че успяхме много, но в крайна сметка, ако погледнем дългосрочно, това предизвика една по-трайна промяна“, каза Софиянски.

„Най-страшното е, че ние винаги демонстрираме нашето различие, всеки дава своя коментар, а по-важни са изводите от такива събития. Аз мисля, че това не беше спонтанен протест. В българското общество беше заложено недоволство години наред. Това беше един организиран протест, който беше свързан и с желанието да свалят управлението на левицата от власт. Трябва да ви кажа, че нашите преценки бяха доминирани от чиновници общински, от хора, които са от групировки различни“, каза Премянов.

Софиянски беше на противоположно мнение – той смята, че протестът не е бил организиран.

„Направете си изводите за икономическите и социалните последици. Кредитните милионери, тези, които бяха взели кредити, ги стопиха и за жълти стотинки си ги върнаха“, каза Премянов.

Вижте целия разговор във видеото.
10 Януари 2017, 13 МИН.
Костадин Марков: СДС настоява да продължи разговорите с ДСБ
В студиото е депутатът от Реформаторския блок Костадин Марков, заместник-председател на СДС. С него говорим за ситуацията в СДС?

Костадин Марков си спомня този ден преди 20 години. В протестите, по думите му, като студент от ВИАС, е бил на улицата, за да протестира срещу правителството на БСП. Той твърди, че студентите от ВИАС са били първи на протеста. Едва ли, студентите са били толкова политически мотивирани, колкото просто са били възмутени от ситуацията в държавата, все по-малките издръжки, все по-големите тръдности в ежедневието, смята Марков. Получила се е "една енергия, която впоследствие се е канализирала и ... е станало нещо хубаво". "Тогава", признава депутатът, "се запалих по СДС". И след като се връща в Бургас, Марков влиза в политиката.

След силните години за СДС, които започват с протестите през януари 1997 г., какво е останало от онази слава 20 години по-късно? Според Марков, годините преди и сега не могат да се сравняват, защото тогава е имало не само ентусиазъм, но и "революционна обстановка, прецизен план, брилянтна програма", както и "енергията на улицата". С годините обаче СДС е допуснала много грешки, признава Марков. По негово мнение най-голямата грешка е била превръщането на онзи силен съюз на различни партии в една партия, както и "куп разцепления, куп кинжалски истории", които продължават и до днес.

Що се отнася до сегашната ситуация в партията, Марков каза: "Мъчим се да накараме колегите десницата да бъде отново единна... От всички партии, които досега участваха в блока." По думите на депутата СДС настоява да се продължат разговорите с ДСБ, "водени от презумцията, че само заедно можем да бъдем силни".
10 Януари 2017, 14 МИН.
Ремонт на изборна система. Говори Георги Кадиев
Гост в студиото на „Още от деня“ беше независимият депутат Георги Кадиев.

Партията „Нормална държава“, на която той е председател, не получи регистрация, но Кадиев каза, че очакват това да се случи, делото е във Върховния касационен съд и предполага, че до края на месеца ще има заседание. Депутатът е на мнение, че ако партията не получи регистрация, това би било по „чисто политически причини“, поради каквито са получили отказ и първия път, а доводите са били формални.

Днес правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ да разгледа и приеме резултатите от Референдума. Георги Кадиев беше този, който внесе законопроекта на Мая Манолова на базата на въпросите от Референдума.

„Аз дори мисля, че в края на краищата ще успее да мине. Всъщност днес правна комисия не отхвърли самата декларация, а отхвърли дневния ред, в който тя трябваше да влезе и това беше един вид лакмус на това, което ще стане в залата. Утре най-вероятно тя ще бъде внесена от ГЕРБ, най-вероятно няма да влезе в дневния ред, но самата декларация не е толкова важна, тя е един вид изявление на парламента, че приема резултатите от Референдума, независимо че няма достигнатия брой гласове и след това ще предприеме крачки, за да ги претвори в някакви закони. Така или иначе имате внесен проект за промяна на изборния кодекс, имате заявление от ГЕРБ, че в четвъртък ще внесат техен проект, така че според мен времево в понеделник би могло да има извънредна правна комисия, на която да се мине на първо четене. В сряда, следващата, да мине на първо четене в парламента, да се дадат 3-4 дни за внасяне на предложение между 1-во и 2-ро четене, в понеделник - по-следващия, да има отново правна комисия извънредна и в по-следващата сряда, която е 25-ти януари, вече да се гледа на второ четене и президентът да ни разпусне на 27-ми януари, както аз разбирам, че иска да направи“, каза Кадиев.

„Според мен е по-правилно и новоизбраният президент да го удължи“, продължи той.
10 Януари 2017, 18 МИН.
Екатерина Захариева: Аз вярвам, че живеем в правова държава
Не искам да вярвам в твърденията, че прокуратурата, съдът или която и да е друга институция може да бъде използвана като политически инструмент за репресия. Аз вярвам, че ние живеем в правова държава, убедено заяви в "Още от деня" правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева в коментара си за обвиненията, които прокуратурата повдигна на министри от първия кабинет на ГЕРБ, както и на пловдивския кмет Иван Тотев и бизнесмена Иво Прокопиев.

Тя отбеляза, че в края на месеца се очаква поредният доклад на Брюксел, който този път ще бъде 10-годишен обзор. Надявам се той отново да бъде обективен. Това е доклад за сътрудничеството ни с ЕК - има доста неща, които свършихме, и доста, които останаха да се довършат. Вярвам, че усилията ни ще бъдат отчетени, но със сигурност ще има и препоръки, каза Захариева.

Според нея докладът на европейските прокурори за работата на българските им колеги е много ценен, защото е силно експертен и не бива да се използва за политически цели. В него има препоръки не само към прокуратурата, а и към ВСС, Инспектората, Министерство на правосъдието, МВР, съда. Представители на тези институции заедно като експерти ще направим общ анализ, обяви правосъдният министър в оставка.

Захариева припомни, че мандатът на ВСС изтича през октомври и той ще бъде подменен. Изборът трябва да започне достатъчно рано, така че да имаме действащ ВСС в момента на изтичане на мандата, подчерта тя и допълни, че са надява изборът на новите членове да е битка на идеи. Според нея този избор е особено важен - за първи път ще се осъществи по новите правила в начина на гласуване, номинирането и представянето на отделните кандидати. "Най-важното обаче - за да има избор на качествени хора, те трябва да искат да се кандидатират, тоест трябва да има кандидати. Най-важното е да убедим качествени магистрати да отидат във ВСС", подчерта Захариева.
Виж още