Още от деня
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
28 Декември 2016, 65 МИН.
Какво се случи с руския Ту-154 – загадки и отговори
Виж още
            В "Още от деня" ще видите:

Накъде? Световните капани. Анализ на бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

В борба с корупцията. Мерки за противодействие - Елеонора Николова от БОРКОР.

Какво се случи с руския Ту-154? Загадки и възможни отговори - гостува авиоекспертът Ангел Борисов.

Грипната атака. Какво ни пази? Съветите на проф. Мира Кожухарова.

"Още от деня" с Аделина Радева започва веднага след новините в 18!          
Части
28 Декември 2016, 10 МИН.
Проф. Мира Кожухарова: С лечение или без грипът преминава от само себе си
Няма начин да бъде избегната грипната епидемия. В Европа и Северна Америка основно се доказват грипни вируси от подтипа АН3N2. Името на щама още не е ясно, но се предполага, че е най-близък до ваксиналния грипен вирус. Това каза в "Още от деня" проф. Мира Кожухарова - експерт по епидемиология.

Тя подчерта, че специалистите с голяма точност успяват да прогнозират грипните вируси за следващия сезон и това дава възможност да се изработи ваксинален щам, генетично много близък до циркулиращите грипни вируси.

В огромния процент на заболели грипът минава от само себе си. Това е самоограничаващо се заболяване и с лечение или без грипът минава, отбеляза проф. Мира Кожухарова. Експертът обаче допълни, че проблемът е малкият процент хора, при които грипът е рискова ситуация, и там би трябвало да се подходи много сериозно със специфично антивирусно лечение.
28 Декември 2016, 15 МИН.
Загадки и възможни отговори: Какво се случи с руския Ту-154?
Прибързано подготвените и организирани транспортно новогодишни тържества се оказва, че са неудачни. Това заяви в студиото "Още от деня" Ангел Борисов, авиоексперт, бивш главен инспектор по безопасността на полетите в ГВА, по повод катастрофата с руския Ту-154, при която загинаха всички пътници на борда. Той припомни случая, при който преди 45 години умира известната българска певица Паша Христова, както и други нейни колеги, като уточни, че това пътуване също е било организирано набързо. Има проблем и с това, че за граждански полет са наети военни летци, които имат по-малко опит и нальот и, попаднали в по-особена ситуация, не могат да се справят.

Борисов подчерта, че при разследването на причините, довели до такава катастрофа, най-напред се започва с евентуално предположение за външна намеса и докато черните кутии не отхвърлят тази версия, не бива да се твърди обратното. "Черните кутии на този самолет са три - две са за параметрите и една за говора." Предстои да се разшифроват и вторите, които са изпратени вече в Москва. Според него най-вероятно се касае за пилотска грешка, но не изключи и възможността самолетът да е станал неуправляем, а военните летци, които са го пилотирали, да не са успели да реагират адекватно в тази ситуация. Руска медия твърди, че причина за трагедията е проблем със задкрилките.

Вижте целия разговор във видеото.
28 Декември 2016, 14 МИН.
Елеонора Николова: БОРКОР е припознат като необходим съюзник от централната администрация
БОРКОР е двукомпонентен център - от една страна е аналитичната структура, а от друга - подкрепата на Министерски съвет, който трябва да задава темите за анализ и като резултат да се предлага комплекс от мерки, защото проблемът с корупцията е комплексен проблем, каза в "Още от деня" Елеонора Николова - и.д. директор на БОРКОР. Тя заяви, че през годините структурата е работила независимо от устройствения си правилник, където е казано, че трябва да има консултативен съвет, какъвто няма от 2013 година с оставката на първото правителство на Бойко Борисов.

Ние намерихме мярката, защото трябва да сме равноотдалечени от всички централни ведомства, да сътрудничим и с тях, и с неправителствения сектор, и да адресираме нашите мерки към този ръководител на ведомство, който има правомощията да ги внедри, обясни Николова и допълни: "Аз лично съм удовлетворена от това, което успяхме да направим, защото първите 4 години бяха посветени на изграждане. Това не се разбра от широката общественост, но вече след 2015 година ние бяхме годни да бъдем инструмент... Ние успяхме да свършим добри дела, да намерим нашето място и да бъдем припознати от цялата централна администрация и министерства като един необходим и добър съюзник."

Елеонора Николова подчерта, че БОРКОР дава предварителна оценка на всеки един законопроект на Министерски съвет, за да може през правните норми и регулации да не се допусне корупционна практика в бъдеще. Докато в началото имаше стъписване в главните секретари и правните дирекции на министерствата, тази година вече 66.5% от нашите предложения се приемат безпрекословно, отбеляза тя.
28 Декември 2016, 21 МИН.
Елена Поптодорова: XXI век е най-ясно илюстриран от трите W
XX век като че ли вече окончателно даде път на XXI век. Светът превъртя зъбчатото колело. XXI век е най-ясно илюстриран от трите W (дубъл ве). Това коментира бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

„Изборът на Тръмп за президент на САЩ беше неочакван за мнозина, а за други – допустим. Тръмп е автентичен и истински и спечели с директен контакт с избирателите”, коментира тя. Хилари Клинтън търпи представата на околните, че не е много истински, автентичен политик. Тръмп успя да се оформи като автентичен играч на политическата сцена. След избирането си той смени не само речника си, но и мнението си. Той ще трябва да се съобрази с параметрите на САЩ, които са ги направили велики, за да защити основните си предизборни послания.

Централна и Източна Европа предстои да играе много по-видима роля във взимането на решения в ЕС, смята Поптодорова.
Виж още