Още от деня
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
6 Март 2017, 71 МИН.
В борба с корупцията – мерки за противодействие
Виж още
            В "Още от деня" ще видите:

В борба с корупцията. Мерки за противодействие - Елеонора Николова от БОРКОР.

Време за избори. Надпреварата за парламента. Очаквайте дебат между Тома Биков от ГЕРБ и Велислава Кръстева от ДПС. И още: Найден Зеленогорски от "Реформаторски блок - Глас народен" и Красимир Богданов от Обединените патриоти.

"Още от деня" с Аделина Радева започва веднага след новините в 18!          
Части
6 Март 2017, 17 МИН.
Елеонора Николова: Няма цялостна, последователна, упорита работа за намаляване на административната тежест
Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност има задача да проследява нагласи, възможности за корупционни практики. В доклада си ние разглеждаме какви са предпоставките за корупционните действия в общините, когато те извършват услуги по повод на законово определените режими и как тези услуги влияят на малкия и средния бизнес, това заяви в студиото на "Още от деня" Елеонора Николова, и.д. директор на БОРКОР. Тя обясни, че причината да бъде избрана тази тема е фактът, че за да се говори за свободни хора и демокрация в България трябва да има малък и среден бизнес. "Това е гръбнакът на едно общество. Ако ние не инвестираме там, ако не стимулираме икономическата активност на хората, които обикновено семейно вършат този бизнес, няма как да се похвалим с икономически растеж, няма как да се похвалим със свободни избори, защото само свободният човек може да има свободна воля и да я изрази." По време на проверката установихме тежка, тромава свръхрегулация, въпреки че намаляването на административната тежест стои през всичките изминали години като приоритет.

"Когато проследихме как се движат сумите в националния бюджет и в бюджетите на общините, ние установихме, че от 2013 г. приходната част за държавни такси по услуги в бюджета започва от 700 млн. 2017. вече имаме 1 млрд. 117 млн. приходна част от такси за услуги", каза Елеонора Николова и допълни, че когато една община има по-високи приходи, тя не намалява таксите си. И.д. директорът на БОРКОР посочи още: "Ние проследихме общинските бюджети на големи общини като София, като Варна, и също установихме един лек ръст в това приходно перо. За София то е около 238 млн., което представлява около 40%-на част по отношение на всички собствени приходи, които общината добива. Противоречието, че от една страна това се явява приходно перо за общините, а от друга страна, че те самите нямат икономически инструмент за въздействие - те не получават никакъв бонус за това, че разкриват работни места, за това, че привличат инвестиции - това по никакъв начин не се отразява на техните бюджети. Докато го има този дисбаланс на интереси, ние не виждаме как общините биха отстъпили от желанието си да увеличават таксите."

В заключение тя каза, че няма цялостна, последователна, упорита работа за намаляване на административната тежест. Това трябва да се случи чрез много обстоен анализ по сектори, да се видят всички закони, които са въвели някакъв вид режим - било то лицензионен, разрешителен, удостоверителен и т.н., да се изчистят понятията, като е важно това да се направи заедно с бизнеса.

Вижте целия разговор във видеото.
Виж още