Още от деня
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
11 Януари 2017, 71 МИН.
За мажоритарния вот в 12 без 5. Говори Данаил Кирилов от ГЕРБ
Виж още
            В предаването очаквайте:

За мажоритарния вот в 12 без 5 - депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов;

Последната сесия на 43-то Народно събрание - възможности и предизвикателства - депутатът от "БСП лява България" Янаки Стоилов;

Предсрочни парламентарни избори - патриотични войни - депутатът от Обединени Патриоти Явор Нотев;

За саможертвата и паметта - апостолите на свободата през погледа на младите.          
Части
11 Януари 2017, 03 МИН.
Вижда ли се краят на студеното време?
"Въздушната маса, студената, полярната, тази, която беше преди няколко дни много бавно се трансформира", каза Марияна Попова, дежурен синоптик от НИМХ-БАН. Тя обясни, че температурите бавно ще се повишават. През следващите две дни не се очкват валежи. В събота те отново ще започнат. В началото на следващата седмица има повишавана вероятност да се създаде ваежна обстановка, която да продължи няколко дни. Много вероятно е да се образуват поледици в Източна България, тъй като там температурите ще бъдат над нулата.
11 Януари 2017, 19 МИН.
Последната сесия на 43-то Народно събрание – възможности и предизвикателства
"Може би е обяснимо, че изказванията на управляващите бяха насочени към това да се отчете по някакъв начин досегашната дейност и от всеки управляващ се очаква да се направи равносметка. От страна на опозицията, в лицето на БСП ударението падна върху това какви са проблемите и какви решения смятаме да предложем за тях", коментира днешната последна сесия на парламента депутатът от "БСП лява България" Янаки Стоилов в студиото на "Още от деня". Той обясни, че това е било кратка сесия, в която е излишно да се заявяват намерения за оставащите дни.

Според Стоилов могат да бъдат извършени няколко действия. Първото е да се приемат промените в Гражданско-процесуалния кодекс. Също в този период БСП са предложили да бъдат снети пречките пред следващото управление. По тяхна инициатива е бил обсъден въпросът за отмяна на решението, с което с прекратява проекта АЕЦ "Белене", заради появили се инвеститори Депутатът обясни, че от неговата партия не са застъпници на определен вариант, защото това трябва да бъде оцененено експертно. За него най-добрият вариант е България да реализира този проект с чуждестранно участие, но без държавата да губи контрол.

Стоилов смята, че другите неща, които парламентът трябва да извърши, са предвидени в програмата на НС. Става въпрос за разглеждане на отчетите на различни регулаторни органи, така че следващото Народно събрание да се съсредоточи върху актуалните проблеми, а не да се занимава с анализ на институции.

За реакцията на Народното събрание за проведения референдум Стоилов смята, че трябва да се приеме декларация. Депутатът смята, че конкретното решение, за да бъде приета волята от референдума е промяна на Изборния кодекс или приемане на нов такъв, в който да се прецени по какъв начин да бъде въведен мажоритарен вот в изборите. Според него приемането на декларация много ясно ще ориентира избирателите за позициите на партиите още в предизборната кампания.
11 Януари 2017, 15 МИН.
Явор Нотев: Аз не приемам за по-полезна, по-рационална и по-подходяща за нашите условия мажоритарната избирателна система
Гост в студиото на „Още от деня“ беше Явор Нотев, заместник-председател на Народното събрание и депутат от „Атака“.

„Преодоляването на личните отношения в името на една по-висока и по-дългосрочна цел, се оказа полезно и е вече проверен факт. Това е факт, който беше проверен от съмишлениците и симпатизантите и на трите политически партии. И в крайна сметка той ни дава и енергията, и силата да продължим по този път. Става дума за едно подреждане на целите по тяхната стойност, по тяхната полезност в името на това, което са заявили и трите партии, че преследват като една основна и крайна цел. Това са патриотични партии, които поставят националния интерес преди всички“, заяви Нотев.
„Българският национален интерес е това, което ни води и към обединението, и към стъпките, които ще предприемем, включително и в тази кампания предстояща за избор на нов състав на парламента“, продължи той.

„Г-н Сидеров не е направил нито крачка назад, той не е отстъпил и ако днес зрителите са проследили представянето в Народното събрание, непременно са забелязали, че той застава на едни позиции, които са категорични заявени още преди 10 години. Той се позова и цитира тези, които е изнесъл пред Народното събрание по повод на приемането на България в Европейския съюз и дори известно облекчение говори днес за това, че в своите предупреждения за негативи, които ще понесе страната ни, той се е оказал абсолютно прав“, каза Нотев.

„Аз не приемам за по-полезна и по-рационална, и по-подходяща за нашите условия мажоритарната избирателна система в два тура с абсолютно мнозинство“, категоричен бе той.
11 Януари 2017, 18 МИН.
Данаил Кирилов: Редно е 43-то народно събрание да вземе решение по резултатите от референдума
За мажоритарния вот в 12 без пет. Разговаряме с депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов - председател на Правната комисия.

Въпросът е във връзка с днешното заседание на парламента, на което той отказа да се занимава с резултатите от референдума и всички се опълчиха на ГЕРБ по повод мажоритарния вот.

Данаил Кирилов заяви, че партията му ще се бори с тази ситуация. ГЕРБ имал ясна позиция, след като е подкрепил вота на гласувалите в референдума. Депутатът припомни, че затова на 14 ноември политическата му сила е внесла проекторешение във връзка с референдума. Въпреки висящите дела и без ЦИК все още да се е произнесла, ГЕРБ е решил "да предвари това решение и да предложи неговия положителен вариант, т.е. ДА по трите въпроса". Тук Кирилов поясни, че ако парламентът подкрепи това решение и в този му вид, на практика съдебният спор ще бъде безпредметен, защото се изпълняват жалбите на Инициативния комитет и каквата е волята на избирателите. В този смисъл той се надява коалиционните партньори на ГЕРБ да бъдат последователни и да не се отметнат от досегашните си позиции по този вот.

Според Кирилов този референдум беше проведен по време на легислатурата на 43-то Народно събрание и за да няма съмнения вбъдеще и излишни правни спорове, е "редно да се вземе решение към този момент", както и "да направим всичко възможно да разгледаме готовите законопроекти за прилагане на волята в законодателството". 

В отговор на реплика във връзка с реакцията на ГЕРБ за антикорупционния закон депутатът каза, че ГЕРБ е подкрепил изцяло своите партньори по отношение на този закон заедно с реформаторите, но е бил блокиран в правната комисия от другите парламентарни групи.

Виж още