Отблизо с Мира Добрева
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
19 Март 2017, 56 МИН.
За традициите и обичаите на каракачаните
Виж още
            Тази неделя в „Отблизо с Мира“:

Защо магаретата се стрижат на пролет, а в Англия всяко магаренце трябва да си има паспорт? В рубриката „Виж какво ти нося” – магаренцето Маруся.

В „Скритите хобита на звездите” младият изпълнител Мирян ще ни покаже как се правят кавъри и... лампи!

Отблизо Христо Козаров за традициите и обичаите на каракачаните - последните номади на Европа.

В „Дневникът на Червенокосата” – най-опасните кино ефекти от миналото.

Едновременно мразена и обичана! Хулена и идеализирана! Строга и нежна! А пред нашата камера – различна! Саня Армутлиева.          
Части
19 Март 2017, 17 МИН.
Отблизо Саня Армутлиева
Специален гост в предаването „Отблизо с Мира“ днес беше продуцентът и управител на музикалната компания «Вирджиния Рекърдс» Станислава (Саня) Армутлиева. Поредният успех за екипа на Саня е изборът на Кристиан Костов за български представител в тазгодишното издание на най-престижния музикален конкурс на Стария континент „Евровизия 2017“. Разговорът в студиото на Мира Добрева беше за личните изпитания, които провокира успехът и за баланса между безкомпромисност и човешка нежност. Вижте.
19 Март 2017, 13 МИН.
Младият изпълнител Мирян и неговото хоби
В „Скритите хобита на звездите” младият изпълнител Мирян ни показа как се правят кавъри и... лампи!
19 Март 2017, 06 МИН.
„Дневникът на Червенокосата”: Най-опасните кино ефекти от миналото
Днес в "Дневникът на Червенокосата" вижте най-безразсъдните кино ефекти от миналото.

vlcsnap-2017-03-19-14h13m32s145
19 Март 2017, 08 МИН.
Христо Козаров за традициите и обичаите на каракачаните – последните номади на Европа
В студиото на "Отблизо с Мира" Христо Козаров разказа за традициите и обичаите на своя етнос – каракачаните, които се считат за едни от последните номади на Европа. Откъде идва името им и защо празничните им носии са черни попитахме госта си днес.

vlcsnap-2017-03-19-14h02m14s17

През 1954 г. с указ на Министерския съвет каракачаните принудително са свалени да живеят в селата от Балкана. Отнемат им стадата и овцете и ги принуждават да променят начина си на живот. Езикът на каракачаните е леко изменен гръцки. Обичаите им са свързани изцяло с църковния календар. По-различни са тези, които се правят за сватби и кръщенета. Има легенда, която гласи, че още през 1815 г. Али паша започва гоненията от Гърция, той принуждава хората да станат мюсюлмани. В знак на траур те започват да изтъкават своите дрехи в черно. Турски е и произходът на думата "каракачани" - "кара" - черен и "качанин" - беглец. Христо Козарев подчерта, че каракачаните са източноправославни християни и са много вярващи хора. Те са около 15 000 в България.

Вижте целия разговор с него във видеото.
19 Март 2017, 06 МИН.
Защо магаретата се стрижат на пролет, а в Англия всяко магаренце трябва да си има паспорт?
Днес в рубриката "Виж какво ти нося" в студиото на "Отблизо с Мира" на гости беше магаренцето Маруска. Боряна Граматикова разказа интересни истории за живота на магаренцата. Вижте.

vlcsnap-2017-03-19-13h37m23s207
Виж още