Панорама с Бойко Василев
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
24 Юни 2016, 62 МИН.
Денят след вота, който променя всичко
Виж още
            В този броя на предаването ще видите:

От Лондон – Владислав Велев

От Брюксел – Добрина Чешмеджиева

В студиото – външният министър Даниел Митов

Лидер и морал – очакваме интервю с германския президент Йоахим Гаук

Европа - накъде? Д-р Николай Михайлов

Където миналото среща бъдещето – проф. Ивайло Знеполски

Гледайте "Панорама" всеки петък от 21:00 часа по БНТ1!          
Части
24 Юни 2016, 11 МИН.
Където миналото среща бъдещето – проф. Ивайло Знеполски
Европейският кораб не потъва. Нека не забравяме, че още от самото си влизане в Евросъюза през 1973 година Великобритания винаги е играела малко настрани, винаги категорично е подчертавала интересите си и визията си за Съюза, припомни в "Панорама" културологът и философ проф. Ивайло Знеполски - председател на Института за изследване на близкото минало, в коментара си за резултатите от референдума за еврочленството на Великобритания.

Според него референдумът е "една травма, може би по-сериозна за британците, защото една страна, разполовена в своето мнение и в своето желание как да живее, има психологически проблем". Излизането на Великобритания от ЕС дава шанс на Евросъюза да види накъде трябва да върви и как да го прави добре, защото все пак страната "беше една спирачка за развитието на формулата", отбеляза културологът и добави: "ЕС се управляваше от една тройка. Сега тройката е двойка и това засилва френско-германските отношения и игра... Сега ролята на Франция и нейният възглед за социална политика... ще получи по-голяма тежест, което променя структурата на силите в ЕС."
24 Юни 2016, 13 МИН.
Д-р Николай Михайлов: ЕС подгизна в недопустима риторика
Най-голямата беда за Европа е тази общопризната бюрократизация на Европейския съюз, която едва постфактум се признава официално и прави радикалната реформа на Съюза неизбежна. Това каза в "Панорама" д-р Николай Михайлов, коментирайки резултатите от референдума във Великобритания за членството на страната в ЕС.

Според него това допитване "върши извънредно важна политическа работа" - "възстановява политиката както на Острова, така и на територията на ЕС , от което ние се нуждаем". "Политиката е стълкновение - не кърваво, а стълкновение на идеи, проблематизация на общия живот. Това по някакъв беше застинало в някаква фалшива представа за постигната цел... Европейският съюз подгизна в недопустима риторика", обясни д-р Михайлов. Той подчерта, че съществува дистанция между "бюрократизирания чиновнически елит в Брюксел и хората на терен", която сега трябва да бъде съкращавана по неизбежност, "защото има ново осъзнаване, че хората, освен абстрактни граждани, имат и произход от собствените си национални общности, от традициите си, от културите си".
24 Юни 2016, 12 МИН.
Даниел Митов: ЕС трябва да се преоснове
Прекалено много емоции се натрупаха около британския референдум, но вече след като знаем резултата трябва да се действа рационално и хладнокръвно. Това каза в студиото на "Панорама" външният министър Даниел Митов в коментара си по темата "брексит". Трябва да си направим големите изводи, които европейските лидери отбягваха десетилетия, без да се съобразяват с реалността и волята на голяма част от собствените си граждани, продължи българският дипломат номер 1.

"Апокалипсис за България не настъпва, не настъпва апокалипсис и за ЕС. Но настъпва момент, в който трябва да се правят равносметки. ЕС трябва да се преоснове, Европа има нужда от лидерство, има нужда от съобразяване с реалностите и с геополитическата ситуация такава каквато е, със справяне на вътрешните си проблеми, които бяха замитани под килима в продължение на години", категоричен бе Митов. Според него напоследък в Европа "има дефицит на лидерство и смелост". "Аз се надявам, че този резултат от референдума ще събуди много хора", заяви той.
24 Юни 2016, 11 МИН.
Йоахим Гаук: Европейският проект има бъдеще
"Великобритания избра път, който мнозинството от нейните граждани счетоха за правилен, макар че мнозинството беше малко. Това решение натъжи много европейци, включително и мен. За момента се въздържаме от оценка, но ни е тъжно, защото европейският проект има бъдеще, а животът ни като отделни национални държави по-скоро принадлежи на миналото", каза в  "Панорама" президентът на Германия Йоахим Гаук по темата "брексит".

Вижте във видеото какво каза още германският политик в специалното интервю на Бойко Василев.
24 Юни 2016, 03 МИН.
Ализаторът Нина Шик за излизането на Великобритания от ЕС
„Технически процесът за напускане е уреден в чл. 50 и само британското правителство може да задвижи въпроси и това, че някои европейски лидери казват да стане бързо се дължи на факта, че те не искат да има несигурност, защото вижте пазарите как се сринаха, еврото се срина и искат бързо решение. Просто искат преговорите да започнат бързо, като започнат отнема две години“, каза анализаторът Нина Шик за „Панорама“.

Тя смята, че новият минисър-председател на Великобритания ще бъде Борис Джонсън, защото гласоподавателите го виждат като много надежден политик в Европа.

„Ако той стане министър-председател много ще пострада доверието към него, защото по време на референдума той направи много обещания, които според мен не може да изпълни лесно – да запази свободно движение на хората от една страна, от друга страна точковата система от Австралия“, каза Шик.
24 Юни 2016, 04 МИН.
Кристалина Георгиева: Да направим Европейския съюз по-силен
„Това, което очаквам да видя е, че 27-те страни ще се обединят да създадат силен буфер срещу последиците от излизането на Великобритания и е много важно в следващите дни, седмици, месеци да работим спокойно за това да сме заедно по-силни“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева за „Панорама“.

Тя смята, че излизането на Великобритания от Европейския съюз ще се окаже най-болезнено за младите хора в Обединеното кралство, мнозинството от които гласуваха за оставането на страната в съюза.

„Днес имаме ясна задача. Тя е да изпълним волята на британските граждани, така че колкото се може по-добре да бъде това направено в интерес на гражданите на Европейския съюз“, категорична е Георгиева.

„Най-важно за нас е да запретнем ръкави, да намерим правилния път за преговори с Великобритания, но и в същото време да си кажем какво не ни достига, защо в толкова много от нашите страни има недоволство от съюза, от ежедневието на хората, как да решаваме проблемите на нашите граждани, как да направим ЕС по-конкурентноспособен, по-силен“, каза Георгиева.
Виж още