Панорама с Бойко Василев
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
17 Февруари 2017, 67 МИН.
Забравеният човек от народа
Виж още
            Какво ще видите в „Панорама”:

Поуки и амбиции – Томислав Дончев

Нови лица вляво – проф. Иво Христов

Ходовете на патриотите – Красимир Каракачанов

Блокът след бурите – Петър Москов

Българите и възвишението – Виктор Божинов и Филип Аврамов

Забравеният човек от народа

Гледайте „Панорама” – петък, 21 часа!          
Части
17 Февруари 2017, 11 МИН.
Реформаторският блок след бурите. Петър Москов
Петър Москов се съгласи с Красимир Каракачанов, друг гост в студиото на "Панорама", че трябва да има разбирателство между отделните партии, но според него, това може да се постигне по някои детайли, но е по-трудно това да стане по отношение на целта - например, общоевропейска система за сигурност. 

България, убеден е той, трябва да бъде същностна част от Европейския съюз, да защитава неговите тези, а не "ничия земя между имперските интереси на Русия и Турция". Москов е на мнение, че по това политическите сили трябва да се разберат. Той отбеляза, че за разлика от други реформаторите нямало да участват в наддаването за заплати и пенсии. 

Москов каза още, че никога няма да застане срещу ДСБ. Реформаторският блок, по думите му, е "философията на изстраданите поуки на десницата", защото "когато десницата е разделена, тя не успява". А неговите усилия са били свързани с консолидацията на десницата. Що се отнася до бъдещето на реформаторския блок, Москов е убеден, че РФ ще бъде част от следващия парламент и ще търси активна позиция в дясноцентристко мнозинство.

17 Февруари 2017, 08 МИН.
Забравеният „човек от народа“
Това можеше да е красива история. Но не е. История от няколко Българии. Тя е за най-дългото българско очакване, което все не идва. Очакването за справедливост.

Когато писал песента „Красив роман е любовта“ Петър Витанов едва ли е подозирал, че някога животът му ще бъде заличен от омраза. В името на народа. И само синът му ще помни, че най-страшно те заличават, когато те забравят.

Божидар Витанов: „Ето това е наградата на цар Борис Трети за професионализма на баща ми, на Витанов. И заради това после трябваше да отговаряме...“

75-годишният мъж е Божидар Витанов. Единият от синовете на Петър Витанов. Неговият баща бил първият български радиоговорител. Автор на едни от най-популярните песни, на които се танцувало в царска България.

Божидар Витанов: „Царят му давал колата си, а знаете ли какво нещо е било това! Тогава в България е имало само няколко леки автомобила, а той му е давал неговият личен автомобил да прави репортажи.“

Петър Витанов бил син на пилот, загинал във войните. Изучавал риторика в Италия. Джентълмен и красавец. Даже имал кратка авантюра с Жозефин Бейкър. Спечелил второ място в международен конкурс за радиоговорители след знаменития Левитан. Канили го къде ли не. Останал в България. От патриотизъм.

Божидар Витанов: „От него запомних тази фраза, където работите, трябва да сте най-добрите, най-точните, най-умните...“

На 9 септември 1944-та Петър Витанов е репортер по улиците на София. Предава на живо по радиото идването на новата власт.

Спонтанно казва, че дава дума думата на „човек от народа“.

Божидар Витанов: „В момента минават партизаните, той се опитва да им каже, че предаването се води на живо. Но те не разбират, викат му, тук един наш човек иска да каже нещо. Тогава той измисля фразата „човек от народа“ иска да ви каже нещо и му дава думата...“

„Човекът от народа“, на когото дава думата, е Тодор Живков. Фразата отлита в историята, без той да знае, че утре ще бъде „врагът на народа“. На 30 септември 44-та е уволнен от радиото. Идва време за заличаване.

Божидар Витанов: „От Народния съд го спасиха културните дейци. Големите български артисти и инструменталисти."

Държавна сигурност никога не го оставила на мира. Тормозили го, защото бил „човекът разплакал българите на погребението на царя“. Уволнявали го, а той все си намирал нещо да прави. Основал група, после отишъл в кинематографията. Пишел песни. Някои си ги присвоявали. А той така спирал тормоза срещу себе си. Или молел милост за синовете си. Прибрали ги в лагери. Полковник от Държавна сигурност винаги му напомнял, че ще намерят начин да го пречупят:

Божидар Витанов: „Той по лична омраза казва: Витане, ние те изпуснахме 44-та година, но сега ще отговаряте и ти и синовете ти. Бият ме на „Московска 5“ веднъж, даже не знаех защо, танцувал съм американски танци. Някой път ме взимаха от улицата, аз не казвах на родителите си. “Хайде, елате за малка справка нещо“... След един такъв тежък побой ме затвориха в ареста, а аз там на земята намерих някаква клечка и с нея написах на стената “Смърт на комунизма!“ Влязоха, видяха, съсипаха ме... Казваха, ето го врагът на народа, ето го... А аз го направих просто от яд, защото ме биеха. Това е.“

Бил е на 17 години. Началото на 60-те. Изпращат го в каменоломните на Ловеч. Малко преди това са изпратили 19–годишния му брат в Белене. Интернират родителите им в село Овчарово, Шуменско. В дома им настаняват полковник от Държавна сигурност.

Божидар Витанов: „През месец юни-юли 61-ва убиваха по 15-20 души на ден. А там няма почивен ден. Аз оцелях, защото бях физически здрав. И защото нямах писмо. Който е пристигнал в Ловеч, има тайни иширети, така наречени, които си дават убийците. Ако има в писмото такъв иширет, не можеш да останеш жив каквото и да правиш.“

75–годишният мъж цял живот е носил в себе си спомена за труповете наредени в тоалетните. За недоубитите завързани в чувалите. За тоягите върху главите на слабите. За баща си сврян в хамбар на село. За селяните, които му носели хляб, защото ги учел на театър.

Божидар Витанов: „Те бяха възрастни хора, които го познаваха. До вчера му бяха слушали гласа...“

Синовете на Петър Витанов поемат различни пътища. Единият успява да избяга от България в Западна Германия. Другият остава. От обич. От патриотизъм. Също като баща си.

Божидар Витанов: „Те наистина ни разбиха живота! Не мога да простя като няма наказани. Ако има някакво наказание, но няма, те всеки ден ги възхваляват!..."

Ядосан е на днешна България. На умните, че не умеят да се борят с простите. На политиците, че са по-слаби от мафията. На телевизиите, че се продават чрез глупаци и фалшиви герои.

Божидар Витанов: „Цялата власт, която е в момента в България, е свързана с Държавна сигурност... Те са окупирали България, не виждате ли?! Институциите не работят, съдът ги пази, не дават никой да осъдят..."

Дали са си тръгнали подлите времена? Той не вярва. Но е виждал как злото може да преобърне света с лекота. Затова иска да не се примиряваме с безразличните и страхливите.

Божидар Витанов: "Аз съм човек, който обича България. Обичам държавата България. Патриот съм. За мен няма по-красива държава от България..."

Казва го като човек, който никога не е броил страданията си, а само-черно белите снимки с хората, които са напуснали живота му. Няма да забрави убиеца Газдов, но в паметта на сърцето му винаги ще бъде друг. Приятел от Френската гимназия, с когото заспивали един до друг в лагера в Ловеч.

Той знае: в живота винаги избираш кой да бъдеш. Дори когато най-страшно те заличават тези, които те забравят.
17 Февруари 2017, 10 МИН.
Красимир Каракачанов: България не може да стане място, на което да се заселват нелегални имигранти
Патриотизмът трябва да е политика и ежедневие на всяка една българска партия, но 27 години не беше точно така, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

България не може да стане място, на което да се заселват нелегални имигранти от целия свят, каза Каракачанов. Той обясни, че не иска България да се превърне в това, в което приличат градове като Гент, Дюселдорф, Берлин, Брюксел – „в гета, в които едни хора смятат, че имат само права и нямат задължения и не се съобразяват с традициите, културата, религията и живота на местните граждани“.

„Обединени патриоти“ предлагат минимална пенсия от 300 лв. и процентно увеличаване на всички останали пенсии. Каракачанов е на мнение, че трябва да се направи преглед на т.нар. инвалидни пенсии. „Вие смятате ли, че от под 7 млн. население в България има 1 млн. инвалиди? Не е вярно. За тези 1 млн. фалшиви инвалиди, от които реално погледнато – не повече от 200 хил. заслужават парите, които получават, се дават 1,6 млрд. Това е на първо четене средствата, които се отделят от бюджета ежегодно. Оттук нататък говорим за икономически растеж“, посочи Каракачанов.
17 Февруари 2017, 16 МИН.
Нови лица вляво. Проф. Иво Христов
Професор Иво Христов е едно от новите лица в листите на БСП, юрист и социолог.

Проф. Христов отговори как чувства отношението на социалистите към външни лица като него, които оглавяват техните листи. Той смята, че социалистите гледат добре на предложени канидидат-депутати като него, като съди от срещата си с градската партийна организация на БСП в Пловдив. 

На въпроса какво иска повече българският социалист - високи данъци и геополитическо преориентиране, сближаване с Русия, политологът отвърна със забележката, че той, самият не може приема генерализации като "българския социалист" или "българина", защото в реалния живот има реални хора, различни персони "с различно възпитание, с различно образование, с различни биографични траектории". Освен това, по думите му, желанията на хората също са шарени. В този смисъл едни искат по-ниски данъци, други - по-високи. Едни искат ЕС да се разпадне възможно най-скоро, други - обратното.

По отношение на евентуално новия курс на БСП проф. Христов посочи, че проблемите на Западна Европа не са проблемите на България, проблемите на българското общество не са проблеми на Скандинавия. Въпреки че формало принадлежим към един военно-политически съюз, драмата на френското общество е, да речем, постмодерното му битие, противоречия и конфликти, а драмата на българското общество е това, че през последните 25 години е било насилствено вкарано в процес на демодернизация, смята той. "България почна да има характеристики - демографски, културни, икономически, ментални по-скоро на страна от третия свят, отколкото на европейска държава." А виновни са всички онези, които са участвали в този процес за повече от 25 години, но "дори да ги посочим с пръст", това няма да ни реши проблемите, убеден е социологът.

Грешката на българина е, че преди 27 години българинът си е представял демокрацията като "микс от всички социални придобивки на социализма плюс ходене на Хавайските острови", според проф. Христов, "но се е блъснал челно в реалността". Тук той отбеляза, че прикачването на една относително по-слаба икономика към една по-силно развита икономика води не до изавняване, а до изсмукване на слабата икономика от силната. До това, според него, е довела необмислената ни евроинтеграция - без поставяне на условия и без защита на национален интерес.

17 Февруари 2017, 11 МИН.
Томислав Дончев: В нашата програма фокусът е мерки за увеличаване на растежа
Превърнахме обществена поръчка в мръсна дума, което е проблем. Не е лошо, когато има обществена поръчка, проблем е, когато няма. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ. Той напомни, че има цяла контролна система в България, която казва коя процедура е правилно проведена и коя – не.

По думите му ГЕРБ не работи с термини като обещания. На избори могат да се представят цели, приоритети, програма. Обещанията е по-скоро от ниската категория политически репертоар. В тази игра по наддаване не мисля, че участваме, каза Дончев.

В нашата програма фокусът е мерки за увеличаване на растежа. Само от там могат да дойдат по-големи доходи. Всичко останало е много близо до мазните обещания на някой амбулантен търговец или до дълъг списък на бляновете, обясни бившият вицепремиер.

Той поясни, че естественият партньор на ГЕРБ са партиите от ЕНП. В дясно ври и кипи и аз искам да видя с какви послания и цели ще излязат колегите в тази предизборна кампания, което до голяма степен ще предопредели форматите на коалиционни валентности. Ние дължим предварителна яснота за всички коалиционни валентности, които са валидни по отношение на нас. Като не ни стигне тази валентност, няма да има подобен формат на правителство, каза Томислав Дончев.
17 Февруари 2017, 06 МИН.
Българинът и възвишението
Виктор Божинов: Нашият филм не е патриотичен. Нашият филм, пак казвам, е за хората. За онези емоции, онова разочарование, което духът претърпява.

Виктор Божинов: Във филма става въпрос за вътрешна революция. Затова да преодолееш себе си, да разбереш себе си и да си поставиш такива цели, които да те доведат до благородна мисъл. Дотам, ако говорим да се възвисим, то това е да се възвисим духовно.

Филип Аврамов: Героят ми е неочакван, почти на ръба, не се знае дали, когато се смее, няма да те убие. В смисъл - обикновен човек.

Виктор Божинов: Ние искахме нещата да са автентични, не само органични като текст, ами автентични като визия и като присъствие. Кирил Ефремов в ролята на Петко Страшника беше пуснал е такава брада. Жена му, мисля, че го беше изгонила от къщи, за това нещо. Той една година си стои така постепенно.

БНТ: Във филма кой е най-големият парадокс според вас?

Филип Аврамов: Парадоксално е, че едни хора напълно безплатно, напълно за идеята умират в името на някава свята правда.

Виктор Божинов: В момента 100 и кусур години, ние не сме мръднали. Нещата и принципите, това може би е парадоксално, ние не сме мръднали напред. В разбирането си за интереса, келепира, как да си пазим къщата, гледаме с подозрение към другите. Толкова неща са се случили на това парче земя, а ний сякаш си седим едни такива и добре, че от време на време, нали, хора като Милен Русков да се присмеят на цялата тая работа. Та белким почнеме да го разбираме.

БНТ: Кои са най-големите недостатъци на българина?

Филип Аврамов: Може би завист. Аз не знам по някакъв начин обаче дали този недостатък, че всеки е сам на коня, по някой път не е достатък. Защото сме доста индивидуални като нация. Нация все пак е сбор от някакви хора, които имат обща принадлежност. Мисля, че това не се случва в България, защото всеки един от нас е индивидуалист.

Виктор Божинов: Някак си, всеки си гледа в пъпа. Всеки се е заровил и си гледа в гащите само, нали не го интересува какво става отстрани, ако го интересува, то го интересеува дали може да открадне нещо отляво или отдясно. Сякаш не си даваме сметка за другите, а то това е въпрос на лична  философия. Ако живееш само за себе си, според мен е отвратително.

Филип Аврамов: Може би прекалено много се отчуждихме и някак си парите започнаха да диктуват всичко. А това не е така. Често в живота на човек не става дума за пари. За съжаление ни учат, че това е едно от най-големите постижения, които можеш да имаш в това време. Вълчо време. Предполагам, че това е голяма болка на българина, но тя не е за умиране.

БНТ: Къде е възвишението?

Виктор Божинов: Възвишението е във всеки от нас. В желанието да се промениш, в желанието първо да опознаеш себе си, след това да опознаеш света около себе си, и пак да промениш себе си. Това, ако всеки го направи със себе си и нещата около себе си, мисля, че нещата биха се променили към по-позитивно.

Филип Аврамов: Едни си избират да се трудят, други си избират да мислят, трети избират да действат. По какъвто и да е начин, ако искаш да обединиш тези 3 начина, значи би могъл да постигнеш нещо.

Виктор Божинов: Духът претърпява разочарование не само заради средата и заради невъзможността да се пребори, ами според мен понякога духът претърпява разочарование и от самия себе си. Че не може да се надскочи. А когато духът не може да се надскочи, аз считам това за по-голяма беда. Усилието на всеки трябва да е обърнато към него самия, да надскочи себе си, да покаже на другите, че може повече.

Интервю на Анита Миланова
Виж още