Съобщения
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
8 Януари 2017, 09 МИН.
Лиляна Павлова: Главният път Варна-Добрич е отворен, вече няма област без достъп за леки автомобили в страната
Виж още
            След тежката ситуацията, която имахме през изминалите 3 дни, можем да кажем, че нямаме бедстващи хора, няма хора в тежко или критично състояние, или заседнали в преспите. Това каза на брифинг в АПИ министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

„Изминалата нощ, с изключение на 2 случая, беше спокойна“, обясни тя. Министърът благодари на всички, които са се съобразявали с апелите за ограничения на движението и не са навлизали в затворените пътища. „Всички усилия, които положиха институциите в този процес заедно с гражданите, доведоха до това да можем наистина да обобщим една сравнително спокойна ситуация и нощ, която измина“, заяви Лиляна Павлова.

Усилията през цялата нощ не спряха. Добрата новина е, че в 6.00 часа тази сутрин успяхме да пробием и последната област, която беше без достъп - Добрич. „Главният път Варна-Добрич вече е отворен. Вече нямаме област и областен център без реален достъп за леки автомобили“, заяви тя.

„Ситуацията в Североизточна България от гледна точка на снеговалеж не е толкова критична вече. Остават обаче вятърът и снегонаяванията, тъй като вятърът е почти 60 км/ч“, обясни Лиляна Павлова. По думите ѝ вятърът довежда до сериозно навяване и това е причината обстановката да остава усложнена в областите Силистра и Добрич, както и в Шумен.

„Към всички останали областни и общински центрове на територията на цялата страна, особено в критичните райони има осигурен достъп за специализирана техника, за да може при необходимост за болни или други спешни случаи да имаме достъп“, посочи регионалният министър в оставка. „Очакваме следобед леко намаляване на вятъра. Основна цел до края на деня ще бъде да отворим максимално много пътища за преминаване на лекотоварното движение“, каза още Лиляна Павлова.

Главните проходи са отворени - Проходът на Републиката, Хаинбоаз, Айтоски проход, Петрохан и Шипка. „Остава да пробием Ришки проход, тъй като там навяванията продължават. Надявам се, че за лекото движение ще можем да пробием и този проход в рамките на деня“, коментира тя.

Снощи 57 населени места в Североизточна България бяха без ток, тази сутрин са 90. Това каза директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов.

„Въпреки огромните усилия, които влагаме, нещата са с променлив успех. Допълнително Българската армия ще мобилизира всички свои ресурси в Североизточна България, за да подпомогнем усилията на ЕНЕРГО-ПРО да възстановим електроподаването“, заяви той.          
Виж още