Съобщения
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
20 Март 2017, 04 МИН.
Може ли неграмотни хора да участват в секционните избирателни комисии?
Виж още
            На първия тур на изборите за президент миналата година ви разказахме историята на Джемиле от Хасково. Жената от ромски произход, която не може да чете и пише, участва на първия тур. Въпреки сигнала, който БНТ подаде в РИК-Хасково, тя не беше сменена, а от секционната комисия не знаеха дали ще могат да предадат изборните книжа заради неграмотния си колега, чийто подпис също е нужен за предаването на изборния протокол. Ще се повтори ли отново казусът "Джемиле" и фиктивни ли са всъщност обученията на РИК?

Финансовият стимул за Джемиле да участва в секционната комисия за президентските избори миналата година са 50-те лв., които се полагат за този труд. От комисията разказват, че са се забавили с предаването на изборния протокол, защото неграмотната жена от ромския квартал "Република" дори не можела да се подпише.

"Очаквах да ми пратят друг човек. Не го пратиха. Джемилето си изкара докрай. Предполагам си е взела парите, което се полага на членовете, без да е вършила никаква работа", каза тогава Антония Пройкова - председател на СИК.

Отиваме отново в Хасково, за да разберем дали казусът "Джемиле" ще има продължение и на парламентарните избори. Не откриваме неграмотната жена в списъците на РИК.

"Няма да има продължение. Джамиле е заменена с друг човек", заяви Антония Пройкова - председател на СИК.

От РИК-Хасково отричат да има активно ромско участие в секционните комисии заради възнаграждението, което се полага. В същото време практиката в общината показва, че дори и да има неграмотни хора, те трудно могат да се засекат на разяснителните обучения преди вота.

"Изборният кодекс не изисква членовете на СИК да са грамотни. Така че ние нямаме законово основание да проверяваме дали те са грамотни", коментира Татяна Пальова, зам.-председател на РИК-Хасково.

А Антония Пройкова - председател на СИК, подчерта: "Много е отговорно това, което правим и би следвало малко повече да се обръща внимание на хората, които работят в СИК. Мен специално никой не ме е проверявал дали имам образование, дали добре съм подготвена, дали съм била на тези обучения."

Единствените изисквания към хората от секционните комисии, които и този път ще произведат изборите, са да са пълнолетни, да не са под запрещение и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Разяснителните обучения започват седмица преди вота и продължават около час. Но и това се оказва много за част от бъдещите членове на комисиите, защото присъствието е препоръчително.

"Наблюдава се лека незаинтересованост от страна на членовете на СИК. Имаме обучения, в които нито един член от определена секция не присъства, даже председател и секретар", каза Георги Димитров, председател на РИК-Хасково.

В района има 471 избирателни секции. От РИК-Хасково имат пет дни, в които трябва да подготвят хората за СИК в 10 общини. Сметките показват, че през обучение трябва да преминат не по-малко от 2 355 души. Именно тяхна ще бъде задачата да осигурят честното провеждане на изборите, както и да отчетат правилно изборните резултати в съответната секция.          
Виж още