Вяра и общество с Горан Благоев
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
18 Февруари 2017, 59 МИН.
Разбойниците, които станаха монаси – или как траките приемат християнството
Виж още
            Християнизацията на траките – тази събота във „Вяра и общество”

В поредния брой на предаването ви предлагаме:

Смъртта не е край, а преход – в деня на първата за годината Задушница, размисли на един православен свещеник за неизбежното в живота на всеки един от нас.

„Номинацията на БПЦ за Нобелова награда е послание за надежда.” От специалния ни гост израелският посланик у нас Ирит Лилиан ще разберете подкрепят ли в Израел и как тази номинация и защо самият факт на обсъждането й вече е от глобално значение. Според нея „Израелското посолство в България ще направи всичко по силите си за сполука на номинацията на БПЦ за Нобелова награда.”

„Активен процес на християнизация по нашите земи от края на IV до VI в доказват археолозите. От събеседници на Горан Благоев - проф. Николай Овчаров и доц. Веселина Вачкова ще разберете имат ли траките принос в разпространението на християнството по нашите земи? Ще чуете за най-ранната църква открита в Родопите, за най-ранното изображение на Христос и за иконографията през тези векове. Ще имате възможност да видите и специалния ни материал за покръстителя на бесите св. Никита Ремезиански, един от най-големите учители на древната ни църква и  най-дълго престоялия в стола на епископ духовник – 48 години.

Екипът на „Вяра и общество”          
Части
18 Февруари 2017, 02 МИН.
Посланията на Апостола върху християнството
Според историците 18 февруари е денят на обесвването на Васил Левски. Утре тази дата се чества официално. Във "Вяра и общество" припомнихме посланията върху християнството на Апостола.
18 Февруари 2017, 32 МИН.
Имат ли траките принос в разпространението на християнството по нашите земи?
Във "Вяра и общество" говорихме по една тема, която за съжаление много слабо присъства в съвременната българска историография, но е изключително важна - началото на християнството по нашите земи, свързано с тракийските племена. За да разберем тази изключително интесена и много непозната епоха, гости в студиото на предаването бяха проф. Николай Овчаров и доц. Веселина Вачкова. Вижте какво казаха те, както и специалния материал за покръстителя на бесите св. Никита Ремезиански!
18 Февруари 2017, 18 МИН.
Подкрепя ли официално държавата Израел номинацията на БПЦ за Нобелова премия за мир?
Гост във "Вяра и общество" беше посланника на Израел в България Ирит Лилиян. Повод за гостуването й е фактът, че трима високопоставени граждани на Израел номинираха Българската православна църква за Нобелова премия за мир във връзка със спасяването на българските евреи по време на Втората Световна война.

"До този момент държавата Израел още не е изразила официално своята реакция. Но всички, които познавам, все едно дали са от официалните среди или хора на улицата, всички реагират много топло спрямо тази номинация. Защото за нас това е великолепно послание. Първо това е послание, което ни говори, че миналото не е забравено. И второ смятам, че това е послание на надежда и дава възмжност да се размишлява за бъдещето. Поради това израелското посолство тук в София ще направи всичко по силите си да подкрепи тази инициатива и да я прокара", каза Лилиян.

Вижте целия разговор с посланника във видеото!
18 Февруари 2017, 03 МИН.
Смъртта не е край, а преход
В деня на първата за годината Задушница във "Вяра и общество" обърнахме поглед към вечността, която е неизменна за всеки един от нас.
Виж още