Здравето отблизо
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
10 Януари 2017, 49 МИН.
Български студенти с пробив в генното инженерство
Виж още
            Темите в предаването:

Каляващата сила на студа. Шведски архитекти създадоха феномена "леден хотел".

Български студенти по биология впечатлиха света с пробив в генното инженерство.

"Здраве в чинията": Най-подходящата зимна закуска – пухкави понички с шоколад

"Здравно досие": На прицел е Искрата

В инициативата "Не се срамувай от тялото си" – вдъхновяващата история на Шерил и защо несвършенствата ни правят по-силни.

Пълна доза щастие в блокче шоколад. Красимир Бенямин и магията на суровия шоколад.

"Природна аптека": Коренът от мака - енергийната бомба на Андите

Гледайте "Здравето отблизо" всеки делник от 10:30 часа по БНТ1!          
Части
10 Януари 2017, 15 МИН.
Пълна доза щастие в блокче шоколад
Думата “шоколад” идва от езика на ацтеките и означава “горчива вода”. Ценните какаови зърна са били използвани като парични единици и средство за изчисление. Маите и ацтеките вярвали, че какаовите зърна идват от Рая и носят мъдрост и сила на онзи, който ги консумира. През 1502 година Христофор Колумб първи донесъл какаовите зърна в Европа.

Шоколадът е в основата да бъде измислена микровълновата печека. По време на експерименти с устройството наречено магнетрон, ученият минал покрай него с парче шоколад, което се разтопило в ръцете му. По този начин възниква идеята за приготвяне на храна чрез микровълни.

Установено е, че точката на топене на шоколада е точно под човешката телесна температура. Ето защо блокчетата шоколад се топят в устата ни. Това от ствоя страна стимулира мозъчната дейсност и  ускорява сърдечната дейност. Така че противно на всички твърдения,шоколадът е полезен за нашето здраве.

Красимир Бенямин, един истински шоколадов експерт беше гост в "Здравето отблизо". Неговата страст към шоколада тръгва още от дете. Той е търси начини да консумира качествен шоколад по възможно най-добрият начин.
10 Януари 2017, 02 МИН.
„Природна аптека“: Енергийната бомба на Андите – корен от мак
В рубриката "Природна аптека" на "Здравето отблизо" вижте силата на корена от мака, енергийната бомба на Андите.
10 Януари 2017, 10 МИН.
Български студенти по биология впечатлиха света с пробив в генното инженерство
Преди година група студенти по биология потърси средства, за да се яви на състезание по генно инженерство в Бостън. Те предлагат нещо  напълно ново - "говорещи бактерии".

За пробива на българските студенти, които впечатлиха света с проекта си и спечелиха световна награда, както и за особеностите на животното бавноходка, за пренасянето им в родната Лактобациликус Булгарикус и превръщането на ѝ в много по-устойчива бактерия в "Здравето отблизо" разказват Десислава Попова и Борис Киров.
10 Януари 2017, 02 МИН.
Не се срамувай от тялото си: Историята на Шери
И през 2017 предаването "Здравето отблизо" е част от инициативата „Не се срамувай от тялото си”. Истинският път към промяната е да заобичаме себе си, независимо от недостатъците, които носим. Всеки човек е уникален сам по себе си и притежава невероятна сила. Такава е и историята на Шери. В колежа тя разбира, че има витилиго. Това е хронично кожно заболяване, което прогресира с излагането на слънце. Повече за живота с витилиго вижте във видеото!
10 Януари 2017, 09 МИН.
„Здравно досие“: Искрен Тончев – Искрата
Гостът на Ева Кикерезова в "Здравето отблизо" е национален шампион по бийтбокс. Представял е страната ни на Световното първенство в Берлин преди 4 години и свири еднакво добре на пиано, флейта и саксофон. В рубриката ни "Здравно досие" на прицел е музикантът Искрен Тончев – Искрата.
10 Януари 2017, 01 МИН.
Здраве в чинията: Пухкави понички с шоколад
В "Здравето отблизо" ви представяме най-подходящата зимна закуска според нас – пухкави понички с шоколад. Вижте рецептата за поредното предложение в рубриката "Здраве в чинията"!
10 Януари 2017, 01 МИН.
Шведски архитекти създадоха феномена „леден хотел“
Ледовете се оказаха изключително вдъхновение за група шведски архитекти, които създадоха феномена "Леден хотел". За какво става въпрос? Отговорът в "Здравето отблизо".

Всички знаем, че студът може да бъде и каляващ. Това е само една от причините шведски архитекти да създадат феномена "леден хотел". За посетителите едно е сигурно – противно на очакванията тук не можете да се натъкнете на "хладен прием", а точно обратното.

Хотелът разполага със 65 напълно обзаведени стаи и 13 апартамента за търсачите на необикновено зимно преживяване. Не случайно странната туристическа дестинация се намира в Лапландия – страната на чудесата. Вече 27 години подред хотелът се строи наново всяка зима, а на пролет – просто се топи. За необичайното иглу се използват над 5 хиляди тона лед, които се обработват близо 2 месеца, преди да дойдат първите посетители.

Да отседнете в леден хотел далеч не означава, че ще мръзнете през цялото време. Можете да редувате студените питиета в истински ледени чаши със загряващи спа процедури като парна баня, сауна, джакузи, за които са построени специални помещения. В ледения хотел обаче ще намерите всякакъв вид забавления – в него има леден бар, ледена църква, ледено кино и леден параклис, в който се провеждат сватбени тържества.

Едва ли ще останете повече от едно денонощие в подобен хотел, но за сметка на това ще ви останат спомени за цял живот.
Виж още