Здравето отблизо
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
11 Януари 2017, 56 МИН.
За сигурността при ин витро оплождането
Виж още
            Темите в това издание на предаването:

Защо 26 семейства в Холандия ще се грижат за чужди деца? Грандиозният скандал с объркания генетичен материал и сигурността при ин витро оплождането у нас ще коментират ембриолога Таня Милачич и юриста Стоян Ставру.

Как с йога да се приспособим към студа и да дишаме правилно?

"Сподели доброто": Тийнейджър в помощ на онкоболни

Световен ден на думата "Благодаря". За какво сме благодарни?

"Природна аптека": Как да засилим имунитета си?

"Светът отблизо": Кои са най-екзотичните храни по света?

Гледайте "Здравето отблизо" всеки делник от 10:30 часа по БНТ1!          
Части
11 Януари 2017, 01 МИН.
„Здраве в чинията“: Бърз и евтин обяд
11 Януари 2017, 02 МИН.
„Светът отблизо“: Кои са най-екзотичните храни по света?
Ядливо злато – това е съставка, заради която цената на един крем да достигне 25 00 долара. В рубриката на "Здравето отблизо" - "Светът отблизо", някои от най-скъпите и екзотични храни по света.

Виетнамски ресторант предлага на клиентите си специална вечеря, на която се сервира виетнамската супа – анки фо, като съставките на тази супа са удивителни. Основната съставка е едно от най-скъпите телешки меса  - уагю, бели трюфели – Алба, бульон от гъши дроб, домашни бобови кълнове и фиде от рядък вид омар. Това кулинарно удоволствие е на стойност 5800 долара.

Ако предпочитате пицата като основно ястие, ето и най–скъпата - пица Роял 007! Италиански майстор-готвач Доменико Крола се надява да продава своята "Пица Роял 007" за 2000 лири. Фамозната пица с диаметър 30 см е приготвена с хайвер, поръсен с шампанско и морски рак, маринован в най-добрия коняк. В състава ѝ са включени пушена сьомга, кръгчета месо от сърна и шунка, полята с оцет балсамико - всичко, покрито с пайети от 24-каратово злато.

Ето и мечтаният десерт за всеки вкус - замразен шоколад. Оценен от рекордите на "Гинес" като на-скъпият десерт в света представлява микс от 28 вида какао, украсен с 5 грама 23 каратово ядливо злато. Сервира се в 18-каратов златен съд, инкрустиран с диаманти, със златна лъжичка, украсена с черни, бели и шоколадови диаманти. Всичко това за 25 000 долара.

Ако не си падате по сладките изкушения, но искате да опитате деликатес от същата величина, срещу същата сума можете да се сдобиете с най-скъпия и рядък хайвер в света. Той идва от Иран и се продава само в Caviar House & Prunier, Лондон.
11 Януари 2017, 09 МИН.
Световен ден на думата „благодаря“. За какво сме благодарни?
В световния ден на думата "благодаря" вижте в "Здравето отблизо" за какво най-често благодарим, какво е благодарността от гледна точка на психологията и защо казваме "всяко зло - за добро".
11 Януари 2017, 06 МИН.
„Сподели доброто“: Тийнейджър в помощ на онкоболни
Много често предаването "Здравето отблизо" прави зрителите свидетели на доброто, което хората срещат в ежедневието си. "Сподели доброто" е начинът, по който прави всичко това видимо.

В това издание на рубриката ще се срещнем с едно момче, което носи на гърба си нападките на своите връстници с една единствена цел – да помогне на онкоболни хора.

Каква е цената на дългата коса - в "Сподели доброто" днес!
11 Януари 2017, 07 МИН.
Как с йога да се приспособим към студа и да дишаме правилно?
През миналия сезон екипът на "Здравето отблизо" запозна зрителите с първия по рода си йога-диджей - швейцареца Винсент Батиг, по-известен като Диян Пракаш, който преподава кундалини-йога под ритъма на специално създадена от него музика. Сега той отново гостува в България и този път говори пред камерата на предаването за зимата от духовна гледна точка – какво символизира тя и какво да направим, за да приемем студа.
11 Януари 2017, 02 МИН.
„Природна аптека“: Как да засилим имунитета си?
В изключително студените зимни дни е важно да запазим организма си здрав. Вижте в рубриката на "Здравето отблизо" - "Природна аптека", как лесно да засилите имунитета си.
11 Януари 2017, 21 МИН.
За сигурността на ин витро оплождането
Дни преди нова година стана ясно, че клиника за ин витро оплождане в Холандия е допуснала грешка, в резултат на която над 20 семейства може би ще отглеждат чужди деца. Повече за този скандал в "Здравето отблизо".

Медицинският център към университета в Утрехт откри, че 26 жени вероятно са оплодени с чужд генетичен материал, а не с този на партньорите им. Объркването засяга двойки, които са се подлагали на процедурата между април 2015 и ноември 2016 г., като половината от жените вече са забременели и родили. Става въпрос за вид ин витро процедура, при която сперматозоид се инжектира директно в яйцеклетката и се използва генетичен материал и от двамата родители.

Скандалът е грандиозен, но не е прецедент в историята на ин витро оплождането. През април 2014 година в болница Сандро Пертини в Рим също е била оплодена жена с чужд генетичен материал. Тя не е била уведомена за проблема, докато не достигнала третия месец от бременността. Здравното министерство на страната е провело разследване клиниката е преустановила тази дейност. През 2012 година пък в Сингапур майка успява да осъди ин витро клиника, тъй като ражда дете с негроидни черти, въпреки че съпругът ѝ е европеец. През 2009 г. жена в Охайо, на която са имплантирани грешни ембриони, ражда момченце, след което го предава на биологичните му родители. След размяна при ин витро оплождане през 2000 г. в Сан Франциско на една жена също са имплантирани ембриони на друга двойка. Подобни грешки през последните години са се случвали и в САЩ и Холандия.

Лекарите твърдят, че са взели всички предпазни мерки, за да не се стигне до объркване на материала. Човешки грешки обаче не са изключени. Обикновено центровете за ин витро определят тези случаи като процедурни грешки, но какво се случва със семействата след това? Кой поема отговорността? Възниква и въпросът, при грешка, открити по-късно във времето, кои са истинските родители на детето? Българският Семеен кодекс е категоричен, че произходът се определя от раждането, независимо от това чий е генетичният материал. По света решенията са противоречиви. Въпросът кои са истинските родители на децата родени след процедурни грешки остава без отговор.

В студиото на предаването казуса коментират Таня Милачич - ръководител лаборатория "Ембриологичен и андрологичен сектор" в ин витро клиника, и юристът Стоян Ставру.
Виж още