Здравето отблизо
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
4 Януари 2017, 50 МИН.
Върлуващите щамове на грипа
Виж още
            В предаването ще видите:

Екатерина Василенко – световната фитнес знаменитост за това как да отключите неподозираните възможности на тялото си.

Върлуващите щамове на грипа - Хонг Конг и Болзано и как да се предпазим от усложнения?

„Природна аптека” – рецепти срещу настинка от Петър Дънов.

Първият безплатен център за палиативни грижи в България навърши една година.

“От света” - Сара Ингъл – момичето, което похарчи 14 хиляди долара, за да заприлича на любимите си дисни героини.

В рубриката “Приложна магия” - как лесно да махнем парафинената обвивка на плодовете и още трикове за здравословна консумация.          
Части
4 Януари 2017, 07 МИН.
„Приложна магия“ – как лесно да махнем парафиновата обвивка на плодовете и зеленчуците
"Приложна магия" - как лесно да махнем парафиновата обвивка на плодовете и зеленчуците, които ще улеснят ежедневието ви.
4 Януари 2017, 01 МИН.
„Природна аптека“ – рецепти срещу настинка от Петър Дънов
"Природна аптека" – рецепти срещу настинка от Петър Дънов. Какви са те - вижте във видеото.
4 Януари 2017, 17 МИН.
Върлуващите щамове на грипа и как да се предпазим от усложнения?
По това време на годината грипът се разпространява и малко са хората, които успяват да се измъкнат. Вече  в няколко големи града са обявени грипни епидемии – Перник, Пловдив, Хасково и Харманли, а други са в предепидемична обстановка. Какво трябва да знаем, за да се предпазим и как да предотвратим усложнения от заболяването – всичко това ще обсъдим днес с нашия гост – проф. Кантарджиев, директор на националния център по заразни и паразитни болести.

Грипът е инфекциозно заболяване, с което всеки от нас се е сблъсквал повече или по-малко и всеки от нас е прекарвал в по-лека или по-тежка форма. Грипните вируси се разпространяват по въздушно-капков път - при кашлица, кихане, говор. Вирусите навлизат в носа, гърлото или белия дроб и започват бързо да се размножават в клетките на лигавицата. Предаването на вирусите на грипа по контактен път (чрез допир до заразени повърхности) е доста по-рядко. Периодът от заразяването до изявата на първите симптоми  е от 12 до 48 часа. Човек след заразяване с грип започва да го разпространява 1 ден преди изявата на първите симптоми, т.е. все още се чувства здрав, но разпространява вируси сред околните. След началото на заболяването това разпространение на вируси от болния може да продължи от 3 до 7 дни, като при деца този период може да е по-дълъг. При някои хора, инфектирани с вируса на грип, може да липсват белези на заболяване, но те може да разпространяват инфекцията в обществото. Характерно за грипа е внезапното начало, което може да включва следните симптоми: втрисане, повишена температура, общо неразположение, главоболие, кашлица с оскъдни жилави храчки, болки и зачервяване на гърлото, секреция и запушване на носа, болки по мускулите. Тези симптоми обикновено се наричат "грипоподобни". По правило температурата се задържа 2-3 дни. Нейното повторно покачване обикновено означава вторична инфекция. Важно е да се знае, че всеки трябва сам да избере начина, по който да се предпазва от грип. Изборът на средство зависи от състоянието на организма – здраве или наличие на заболяване, прекарани наскоро заболявания, снижен имунитет и др. Предпазването от грип включва: общи мерки – здравословен начин на живот, избягване на заразени от грип в моментите на епидемия и др., стимулатори на имунната система или противогрипни ваксини
4 Януари 2017, 01 МИН.
Сара Ингъл – момичето, което похарчи 14 хиляди долара, за да заприлича на любимите си дисни героини
Колкото и непостижими да са мечтите на пръв поглед, не бива да се отказваме от тях. В "Здравето отблизо"ще ви запознаем с едно момиче, което е сбъднало своята мечта да прилича на Дисни принцеса... срещу не толкова скромните 14 хиляди долара. Вижте!
4 Януари 2017, 08 МИН.
Екатерина Василенко – как да отключите неподозираните възможности на тялото си
Обикновено по това време на годината след сериозния трапезен маратон в нас се отключва и чувството за вина – за липсата или малкото време за спорт. След това идват обещанията, оправданията и накрая просто се примиряваме. Днес ще ви срещнем с една световна фитнес знаменитост – Екатерина Василенко! Тя е една от първите инструкторки по време на бума на гимнастиката в домашни условия през 90-те години. А в момента обикаля света да води мастър класове и семинари по пилатес. Вижте как да отключите неподозирани възможности на своето тяло от нея!
4 Януари 2017, 08 МИН.
Как помага първият център за извънмедицински грижи на пациенти с онкозаболявания?
Моралната и емоционална подкрепа, която оказват близките на пациентите болни от рак, е от изключиелно значение. В същото време е и непосилна задача за роднините. Първият център за извънболнична помощ на онкоболни пациенти отвори своите врати преди година. В него лекуващите се могат да намерят психологичска помощ и морална подкрепа, както и други видове помощ... Вижте в "Здравето отблизо" повече за центъра.
Виж още