Зелена светлина
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
11 Януари 2017, 02 МИН.
На 105 отново на върха
Виж още
            Кой е номерът на този състезател? 105, разбира се. Съвпада напълно с възрастта му. Столетникът Робер Маршан отново напомни за себе си на колодрума в Ивлин край Париж. Направи го така, както само той умее - на колело, подкрепян от ентусиазирана публика и запалени почитатели.

В цифри и мерни единици новото постижение на Маршан изглежда по следния начин: 22 километра 547 метра, преодолени за един час. Нов рекорд, който трудно може да бъде подобрен. Едно от предимствата да си активен столетник е, че можеш да поставяш рекорди, като се състезаваш единствено със себе си, смята жилавият колоездач.

Бившият пожарникар е свикнал с рекордите. Малко след като навърши сто години, той вписа името си в историята като велосипедиста, преодолял най-бързо разстоянието от 100 километра на тази възраст. На 102 Робер Маршан навъртя близо 27 километра за един час. Нека припомним и известното за мнозина негови фенове - че той е роден през 1911-та в Северна Франция, започнал е да кара колело на 14 години, но чак на 67 се е посветил на активни тренировки.

На този етап от живота си дребничкият французин тежи 50 килограма и половина, всеки ден прави гимнастика и умее да се шегува с всичко от висотата на своите 105 години. Поизгубил е част от слуха си, но преценката му за живота е съвсем на място. Затова и журналистическият въпрос дали след две години ще се опита да постави нов рекорд, получи подобаващ отговор:

Аз вече успях да доживея до 105. И не знам какво предстои. Знаете ли, на човек му трябват девет месеца, за да дойде на този свят и само 30 секунди, за да си отиде.

Така е, хората идват и си отиват. А някои, като Робер Маршан, са развили способността да обуздават времето и старостта, вкопчени в кормилото на велосипеда си.          
Виж още